Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A tulipánfa és amit tudni érdemes róla

A tulipánfa tulajdonságai

A tulipánfa (Liriodendron tulipifera), vagy néha téves néven emlegetve a liliomfa, egy észak-amerikai díszfa fajta, mely Európában csupán 10-20 méteresre növekszik meg, azonban "hazai pályán" egyes példányai az 50 méteres magasságot is elérhetik. Míg Európában dísznövényként ismerjük, őshazájában, a tengerentúlon viszont haszonnövényként is termesztik, fájából bútort készítenek többnyire.

A tulipánfa jellemzői közül talán a lenyűgöző lombozat a legérdekesebb. A kifejlett tulipánfa lombkoronája kúpos, piramis alakú, mely a növény idősebb korára a felső részen kiszélesedik. A széles, tulipán alakú levelek élénkzöldben díszlenek, hogy aztán ősszel megkapó sárgás-aranysárgás árnyalatot vegyenek fel, így több évszakon keresztül dekorálják a kertet.

A tulipánfa virágai szintén különleges szépségűek, azonban a virágok a lombozat felső részében nyílnak, így ezeket közelről nem tudjuk megcsodálni, az összhatás azonban mégis fantasztikus.

A tulipánfa virágai a nyár elején bomlanak ki, de csak a fa 7-8 éves korától kezdve

Ősszel nem csupán a gyönyörűen elszíneződött levelek örvendeztetik meg a hobbikertészt, hanem ebben az időben hullanak a földre a tobozszerű termés pikkelyei, látványos szőnyegként borítva be a fa környéki talajt. A tulipánfa termése részben egész ősszel az ágakon marad, így egészen a tél beálltáig nyújt pazar látványt.

Nézze meg videón is a tulipánfát:

Milyen kertbe ültesse tulipánfát?

Kerti díszfa vásárlása előtt sokan elgondolkodnak azon, hogy pontosan milyen növényt szeretnének. Érdemes számolni a fa leendő méretével, lombozatának szélességével, az adott növény víz-, és talajigényével. A tulipánfa ültetése olyan kertekbe ajánlott, ahol akad neki napos, fényes hely, ahol mérete miatt nem okoz gondot, és a talaj megfelelően nyirkos és tápanyagdús, de természetesen más jellegű közeget is fel lehet javítani a tulipánfa igényeinek megfelelően.

Fontos, hogy legyen elegendő tér egy széles lombkoronájú, 10-20 méter magasra is megnövő díszfának. A tulipánfa a praktikus szempontokon túl különlegesen magas díszítőértéke miatt lehet jó választás, ugyanis dús, tulipán alakú levelekből álló lombozata nagyméretű árnyékot vet, így a forró nyári hetekben kiváló szolgálatot teljesíthet. A tulipánfa helyigénye tehát nagy, de cserébe nem csupán nyáron, hanem ősszel is elkápráztatja majd Önt, levelei ekkor ugyanis sárgás-aranyszínű árnyalatot vesznek fel, így a tulipánfa lombja az évszakokkal együtt változik.

A tulipánfa talajigénye nem magas, kedveli a nedves, tápanyagdús közeget, ám nem annyira igényes erre, viszont kimondottan kedvező számára az enyhén savas talaj. Ültetése bármilyen talajtípusú kertbe javasolt, legfeljebb a nedvesség és tápanyagok pótlásáról kell gondoskodni.

A vérszilva egy kistermetű, bordó lombú díszfa, amely kiemeli a tulipánfa ékes lombját. Cikkemből őt is megismerheti!

Fényigénye ezzel szemben már magasnak mondható, így tehát a kert egy nyílt, napsütötte részére telepítse, nem felejtve, hogy évek múltán magas, széles lombkoronájú díszfává válik. Aki árnyékot adó fát keres, szintén voksolhat a tulipánfa mellett, ez a díszfa ugyanis kifejezetten nagy területet képes árnyékolni, így kiválóan lehet alatta a nyári hőségben hűsölni!

A tulipánfa ára a díszfák kategóriájában mérsékelt, így kis befektetéssel juthatunk egy igazán mutatós, termetes díszfához, mely csodás leveleivel, árnyákot adó lombjával, és fantasztikus őszi árnyalataival jutalmazza meg Önt! Ugyanakkor méretei miatt nem kimondottan utcai fa, lehulló termése, nagy termete, és széles lombkoronája miatt szűkebb utcákban nehézkes a nevelése, hisz a légvezetékeket is könnyedén elérheti.

A tulipánfa a rózsákkal kiválóan társítható. Olvasson a rózsákról bővebben ebben a cikkemben!

Ezzel szemben bátran nevezhető elsőrangú parkfának, például társasházi ligetekbe ültetve, ahol hamar megnő az ott lakók nagy örömére! A tulipánfa ültetése tavasztól késő őszig lehetséges, elsősorban konténeres tulipánfát válasszunk a sikeres telepítés érdekében. Fontos tudnia, hogy a tulipánfa az átültetést rosszul tolerálja, így mindig rögtön a végleges helyére ültesse!

Ismerje meg a tulipánfa növényvédelmi stratégiáját!

A konténeres tulipánfa megrendelése előtt készítse el az ültetőgödröt, ami egy, a földlabdánál kétszer-háromszor nagyobb mélyedés legyen a kert egy napos fekvésű részén. Az ültetőgödröt bélelje ki érett trágyával vagy komposzttal, alaposan öntözze be, és már készen is áll a tulipánfa telepítésére. A megérkezett konténeres tulipánfát olyan mélyen helyezze a földbe, ahogy a faiskolában, kertészetben volt, taposással tömörítse a talaját, majd öntözze be bőségesen.

Sokan keverik a liliomfát a tulipánfával, ezért ismerkedjen meg ebben a cikkemben a liliomfával is!

Nézze meg videón, milyen állapotban szállítom ki Önnek a tulipánfát!

A tulipánfa a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokon fejlődik a legszebben, szárazabb közegben növekedése lelassulhat, de a hiányzó nedvességet öntözéssel pótolni lehet. A tulipánfa gyors növekedésű fafajta, néhány év alatt nyúlánk, termetes díszfává válik, így különleges leveleivel, érdekes virágaival szépen gondozott, nagyobb kertek csodás fája lehet.

Tekintse meg kertészetem díszfa kínálatát!

A tulipánfa metszése és egyéb gondozási teendői

Fontos tudnia, hogy az igazán dekoratív lombkorona eléréséhez időnként a tulipánfa metszése is szükséges. A tulipánfa tavaszi metszése április első heteiben esedékes, ekkor a tél által károsított, elfagyott vagy letörött vesszőket szükséges lemetszeni, mégpedig úgy, hogy a vágást az élő és az elhalt részek határán ejtse meg. A tulipánfa nyári metszése nem kevésbé fontos, ilyenkor a formázó, alakító metszésnek jön el az ideje.

Válogasson kertészetem díszfái közül!

A nyár első felében szanálhatja a túl hosszú ágakat. A vastagabb ágakat óvatosan fűrészelje le, vigyázva arra, hogy ne törjenek, ezért érdemes először az alsó félen megkezdeni a műveletet, majd felülről befejezni, hogy sima vágásfelületet kapjon. Az ágakat a törzs közelében metsszük el, de a jól látható ágkezdetet ne sértsük fel!

Kertészetemből ezen a linken tud tulipánfát rendelni!

A túl dússá vált lombkoronát szintén a tulipánfa nyári metszésének keretei között lehet ritkítani, a feleslegesnek ítélt ágakat szintén óvatos fűrészeléssel távolítsa el. A tulipánfa a metszésen kívül túl sok feladatot nem ad gazdájának, csupán a nedvességet és a tápanyag ellátást kell biztosítani számára.

Ilyen szépen néz ki a tulipánfa

A tulipánfa szárazságtűrő képessége közepes, nedvesség hiányában a növény fejlődése lelassul, ezért mindig biztosítsunk neki nyirkos közeget. Amennyiben ültetés során megfelelően feltöltötte az ültetőgödröt tápanyagdús földdel, akkor csupán arra kell figyelni, hogy rendszeresen biztosítsa a tápanyag utánpótlást komposzt kihelyezésével. A tulipánfa nevével ellentétben nem a tulipánok rokona, hanem egy Észak-Amerikában őshonos, különleges szépségű díszfa.

Nevét a levelei alakja után kapta, mely - nem meglepő módon - tulipánszerű. Ha tehát szeretne kertjében egy kedvező árú fát, melynek ára az egzotikus dísznövények között kimondottan alacsony, ha Ön az egzotikumokat kedvelő, kísérletező kedvű hobbikertésznek tartja magát, akkor bátran ajánlom Önnek a tulipánfát!

Tekintse meg kertészetem tulipánfa kínálatát és rendeljen erre a linkre kattintva!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!