Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A tavaszi társasházi ültetések sajátosságai

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 27. 12:24:34

A tavasz közeledtével bizonyára sok társasházi közösség gondolja úgy, hogy a rendelkezésre álló beültethető területet – legyen az a ház előtt, vagy az épület belső felén – hasznosítani kellene, magyarán ültetni kéne oda valami szépet. Az ötletelés során tapasztalataim szerint hamarabb merülnek fel laikus, olykor problémás ideák, mintsem gyakorlatias elképzelések.

Az első fontos tényező az ültetési távolság. Ez a fogalom a növény távolságát jelenti a környező tereptárgyaktól, például faltól, kerítéstől, járdától, vagy akár más növénytől, melyet a lenti táblázat jól szemléltet. 

A legkisebb ültetési (telepítési) távolság
Szőlő, 3 méternél alacsonyabb gyümölcs, bokor, élősövény   0,5 méter
3 méternél alacsonyabb gyümölcs, fa 1 méter
3 méternél magasabb gyümölcs, bokor, élősövény 2 méter

40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet 5. sz. melléklete

Az utcafronti, közterületi ültetéssel nem csak a távolságok betartása miatt érdemes óvatosan bánni, hanem azért is, mert – és ezt talán nem mindenki tudja – a közterültre ültetett fa azonnal és automatikusan a helyi önkormányzat birtokába kerül. Így az utcafronti fát – akár mi ültettük, akár nem – nem lehet engedély nélkül kivágni, az engedélyt a jegyző pedig csak valós indokok alapján adja ki. Valós indoknak az esetek többségében a balesetveszélyesség számít, de az árnyékolás, vagy levélhullatás biztosan nem elegendő problémák a kivágási engedély kiadásához. Ezért nagyon átgondoltan kell fafajtát választani utcafronti ültetéskor, mert rossz esetben évtizedekig tartó nyűgöt vesznek a nyakukba a lakók.

Mikor azt hinnénk, hogy az ültetési távolságot betartva, a közterületi ültetés szabályait megismerve belevághatunk a fatelepítésbe, még mindig van olyan szabály, melyet figyelembe kell vennünk. Vannak ugyanis olyan fafajták, melyek invazív, vagyis betolakodó fajként vannak nyilvántartva, dióhéjban mondva hazánkban tájidegenek, károsak, veszélyeztetik az őshonos növényeket, azok életterének csökkentésével. Jó példa a bálványfa és az ecetfa esete, ezt a két növényt ugyanis rendszeresen összetévesztik egymással a kertbarátok, ültetni vágyók. Míg az ecetfa ártalmatlan kerti dísz, addig a mirigyes bálványfa kártékony invazív faj, mely agresszív terjedésével hamar gondot okoz majd, ráadásul utóbbi telepítése jogszabályilag tiltott is

Látható tehát, hogy az utcafronti, közterületi, vagy akár társasházi kerti ültetés nem csupán kertészeti, hanem jogi szempontokból is kihívás elé állítja a lakókat, vagy éppen a műveleteket koordináló közös képviselőt.

Tartalomhoz tartozó címkék: társasházi növények