Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mindent a tarkalevelű ezüstfáról

A tarkalevelű ezüstfa élete során az akár 2-4 méter magasságot, és hozzávetőleg ugyanilyen szélességet is elérheti. Ebből látszik, hogy alaposan meg kell fontolni hova legyen ültetve ez a feltűnő levelű díszcserje, hiszen egy ekkora cserjét a későbbiekben igencsak bajos átültetni. Télen is élénkzöld és sárga levelei miatt ajánlott olyan helyre ültetni, ahol mindig szem előtt lesz. Szerencsére árnyékos, félárnyékos helyen is jól érzi magát a növény.

A talaj előkészítése

Amikor már megtalálta az ideális helyet a cserje számára, akkor ajánlott azt a területet ásóval átforgatni, hogy minél porhanyósabb földbe legyen beültetve. Ezután kétszer olyan széles és mély gödröt ásson, mint amekkora konténerben megkapja kertészetemtől a Tarkalevelű ezüstfát. Miután készen van a gödör, töltse fel Mabako szerves istállótrágyával, ami segíteni fogja a cserjét a növekedésben. A beültetés után már csak egy alapos megöntözés szükséges, ami a gyökerek növekedését segíti.

A konténeres kiszerelésnek köszönhetően a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely szakában ültetheti. Amennyiben a késő őszi, kora téli, de még fagymentes időt választja, akkor ajánlott felkészíteni a cserjét arra, hogy átvészelje a hideget. Ekkor a cserje körüli rész takarja be feldarabolt lombbal, szalmával vagy talajtakaró hánccsal 30-40 cm-es magasságig. Ezzel az egyszerű lépéssel megvédi újonnan ültetett kerti barátját attól, hogy a téli kifagyás legyengítse.

Hogyan kell gondozni a növényt?

Mint minden növénynek, így a Tarkalevelű ezüstfának is szüksége van gondoskodásra ahhoz, hogy erőteljes növekedése fennmaradjon az évek alatt.

Napos, félárnyékos helyre ültetve is remekül érzi magát, speciális összetételű ültető közegre sem lesz szüksége. Az újonnan ültetett cserjét ajánlott alaposan megöntözni, azonban ez csak a gyökérképződés elősegítése miatt fontos, ha már a végső helyén van, akkor utána már nem túl vízigényes, ebből adódik, hogy nem tudja elviselni a pangó vizet sem. A későbbiekben már az akár teljesen száraz talajt is elviseli. Nem csak a fény- illetve talajigényére kell odafigyelni, hanem ügyelni kell arra is, hogy ez a cserje fagyérzékeny. Ezért fontos, hogy a téli beültetés után minél hamarabb betakarjuk a cserje körüli részt, hogy megvédjük a kifagyástól. Emellett ajánlott szél- és fagyvédett helyre ültetni.

Ezen a linken megvásárolhatja a 'Maculata' fajtát a kertészetemből!

Metszés esetében nagyon ügyelni kell arra, hogy az adott évi hajtásokon fogja nevelni a virágait, majd a terméseit a Tarkalevelű ezüstfa, ezért fontos, hogy jó időben legyen megejtve ez a kertészeti feladat. Ajánlott tavasszal, amikor már begyűjtötte az értékes terméseket, megmetszeni a bokrot, hogy sűrű, tömött formát kapjunk. Ha a kora őszi időben kezdi el a metszést, akkor számolnia kell azzal, hogy az összes virágbimbót is eltávolítja. Amennyiben sövényt kíván belőle nevelni, akkor 50-60 cm-re ültesse a töveket és rendszeresen, tavasszal metssze meg a cserjéket.

Betegségekre és kártevőkre kevésbé fogékony fajta, ezért bátran ajánlom minden kertbarát kertjébe a Tarkalevelű ezüstfát.

A Tarkalevelű ezüstfa szaporítása

Mivel a Tarkalevelű ezüstfa egy hibrid cserje, tehát keresztezett fajta, ezért a magvetetéssel való szaporítás kevésbé lehet sikeres, de próbálkozni lehet vele. Tavasszal kell elvetni a friss magokat egy hűvös üvegházba, vagy hűvös, de fényes területre a ház környékén. 1-2 hónapon belül már meg is gyökeresednek. Amikor már eléggé erősek a magoncok ahhoz, hogy át lehessen ültetni őket, akkor lehet külön-külön cserepezni. Ezután a következő tavaszig, amikor már az eredeti helyére ki lehet ültetni, ajánlott ugyanúgy hűvös helyen tartani őket. Figyelni kell a csigákra és a meztelen csigákra, mert könnyen okozhatnak károkat.

Amennyiben valóban ugyanazt a kinézetű növényt szeretnénk idővel viszontlátni a kertben, mint amit szaporítunk, akkor a legjobb, ha dugványokat készítünk. Az adott évi hajtásokból ajánlott levágni 10-12 cm hosszúságú részeket, amiket hűvös, árnyékos helyen kell tárolni. Amikor már úgy látjuk, hogy megfelelően begyökeresedtek az ültető közegbe, akkor szét lehet ültetni, külön-külön cserepekbe. Ezután hagyjuk őket, hogy megerősödjenek és a következő év tavaszán ki is lehet ültetni a megfelelő helyre.

Nézze meg az alábbi videót, amelyben bemutatom az Eleagnus ebbingei-t:

Mindkét esetben figyelni kell az általános ültetései és elhelyezési szempontok betartására. Amennyiben nincsen lehetősége tárolni vagy készíteni Tarkalevelű ezüstfa szaporítóanyagokat, akkor kertészetemtől megrendelheti konténeres kiszerelésben is ezt a cserjét, így a kiszállítás után már ültethető is.

Hasznos volt a bejegyzésem? Kérem nyomjon egy tetsziket!

További cikkeimet Blogomban olvashatja