Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tarackoló kékgyökér, a kínai kékség

Az alacsony növésű, jó talajtakaró képességű évelők mindig népszerűek, hiszen sokrétűen felhasználhatóak, díszesek, és gondozási igényük jellemzően alacsony. Az ilyen típusú dísznövények között talán a legszebb megjelenésű a tarackoló kékgyökér (latin neve: Ceratostigma plumbaginoides), mely romantikus, rusztikus hangulatot áraszt, feltűnő kék virágai pedig a kert látványos díszévé teszik.

A képet egy vidéki kertbarátom portáján készítettem, aki a növényt 2 évvel ezelőtt születésnapjára kapta. A kis cserépnyi évelő mára karakteres színesítő foltot alkot a kertje közepén. Jól látszik tehát, a növény milyen intenzív fejlődésre képes. Érdemes egy cseréppel beszerezni belőle, mert kertünk kéken világító ékszere lehet!

A tarackoló kékgyökér egy lombhullató évelő, mely Nyugat-Kína vidékéről származik, ám a honi klímán is remekül megél. Tulajdonságai közül elsőként a magas esztétikai érték tűnik fel, különleges kobaltkék virágzata egyedivé varázsolja ezt a terjedő tövő évelőt.

Ára mérsékelt, jó terjedő képessége révén már pár tő tarackoló kékgyökér vásárlása esetén is nagyobb méretű, pompás kékben tündöklő növényszőnyeg lehet a jutalmunk!

Ezt a tarackosan terjedő évelőt elsősorban parlagi kertrészekre, ritkábban látogatott, vagy kihasználatlan területekre telepítsük, ahol fontos, hogy egy alacsony gondozási igényű, szárazságtűrő, ugyanakkor mutatós dísznövény színesítse a látképet. Ezért különösen alkalmas például síremlékek beültetésére, lejtős kertek rézsűs részeire, aktív művelés alatt nem álló kertekbe (nyaralókba, hétvégi telkekre).

Hajtásai elfekvőek, így egy-egy tő nagyobb területen képes elfedni a talajt, ültetéskor a tőtávolsága ezért legalább 25-30 centiméter legyen.

Fényigénye közepes, a napos fekvést kedveli, de akár félárnyékban is megél, kedvence a kissé agyagos talaj, de az átlagos kerti föld megfelelő a számára. A tarackoló kékgyökér virágzata nyár végétől az októberi minuszok beálltáig díszlik, így a kopárrá váló őszi kertek legfőbb látványeleme lehet.

Levélzete egyedi, mivel a lombozata ősszel elszíneződik, szeptembertől kezdve bordóra vált, így a kék virágokkal kombinálva valódi színorgiát hoz a kertbe. Sűrű lombja alatt a gyomnövények nem élnek meg, így ha az a cél, hogy egy közel gondozásmentes, gyomok nélküli, dísznövénnyel beültetett felületet kapjunk, a megrendelése mindenképp jó megoldás.

Betegségei kisszámúak, tulajdonképpen csak a lisztharmat megjelenése okozhat gondot, ami ellen a szokásos módszerekkel vehetjük fel a küzdelmet. Vízigénye közepes, öntözését csak a nyári, aszályos hónapokban szükséges gyakrabban megejteni.

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy Tetsziket!

Aktuális tarackoló kékgyökér kínálatomat itt tekintheti meg

Nézze meg további anyagaimat is kertész blogomban

Tartalomhoz tartozó címkék: évelő növény