Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Finom gyümölcsöt ad és kevés gondozást igényel: a szilvafa

Sokan nem tudják, de a szilvafa azon ritka gyümölcsfák egyike, amelyek tökéletesen érzik magukat a magyar időjárási körülmények között. Nem beszélve arról, hogy nem igényel kiemelt gondoskodást, termése pedig nem csak egészséges, de finom is.

 

Ha Ön is kedvet kapott a szilvafa ültetéséhez, többféle változat közül választhatja ki a legszimpatikusabb fajtát.

 

 

Nem véletlen, hogy hatalmas népszerűségnek örvendenek hazánkban a szilvafák, hiszen nem csak dekoratív részei a kerteknek, de termésének semmi máshoz nem fogható zamata van és számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Ha Magyarországnak nemzeti gyümölcsöt kellene választani, én biztosan a szilvát választanám. Megmutatom, miért.

 

 

Milyen szilvafajták léteznek?


Kertészetemben különösen gazdag fajtaválasztékban talál szilvafa csemetéket, az egyes típusokat pedig többféle kiszerelésben is megrendelheti.

 

A legelterjedtebb szilvafajta a Stanley szilva, amely nagy, sötétkék, hamvas terméssel hálálja meg a kertész gondoskodását. Rendszeresen és bőségesen terem, valamint igazán ellenálló fajta.

 

A klasszikusnál nagyobb szemű, sötétlila termésű fajta a President szilva, amely egy kicsit később, szeptember második felében érik.

 

A Cacanska Lepotica szilva termése is hasonlít a hagyományosan megszokotthoz, azonban kissé nyúltabbak a Stanley-hez képest. Már nyár közepén szüretelhető.

 

A rózsaszín–bordó termésű fajta az Ageni szilva, amely például aszalványok készítésére is kiválóan alkalmas.

 

A Laroda japán szilva színe nagyon hasonlít az Agenihez, azonban húsa semmivel sem összetéveszthető élénk sárga, lila beütéssel.

 

Az Empress szilva liláskék színű, igazán korán érő szilvafajta, amely jellemzően minden évben bőségesen terem.

 

A Friar japán szilva kerekded gyümölcse egyik fajtával sem összetéveszthető, ugyanis sötétpirosas színe egy kis feketés beütéssel igazán különlegessé teszi ezt a gyümölcsöt.

 

A Penyigei szilva a befőtt– és lekvár rajongóknak ideális, ugyanis amellett, hogy frissen is nagyon zamatos, befőzésre is alkalmas fajta.

 

A Herman szilva friss fogyasztásra és desszertkészítésre egyaránt alkalmas; konzervipari felhasználása is lehetséges.

 

A Haganta szilva közepesen erős növekedésű, bőségesen termő fajta. Korai termésű, nagy méretű gyümölcsöt hozó fajta.

 

Az Olasz kék szilva érési ideje szeptember közepe. Előnye, hogy esős időben sem repedezik fel, így épek maradnak a szemek.

 

A Sangue di Drago japán szilva gömb alakú és vörös színű, így nagyon könnyű megkülönböztetni a többi fajtától.

 

Ha szeretné a kertészetemben kapható összes szilvafa fajtát részletesen megismerni, az alábbi linkre kattintva megteheti.
 

 

A szilva fajtákkal kapcsolatban ebből a videóból bővebben is tájékozódhat.

 

 

Hogy kell gondozni egy szilvafát?


Nincs olyan kert, amelyben nem érdemes szilvát termeszteni. Már a minimális gondozást is meghálálja, így ideális kezdő és haladó kertészek számára egyaránt. A betegségek, kártevők elleni növényvédelemről gondoskodva könnyen biztosítható a bőséges termés, legyen szó bármelyik fajtáról.

 

 

Amennyiben szabadgyökerű kiszerelést vásárol, október 20-a és március 20-a között, fagymentes időszakban kell elültetni a facsemetét. Az ilyen megrendeléseket is ezekben a hónapokban szállítjuk ki. Amennyiben azonban a konténeres kiszerelést választja, az év bármely szakában elültetheti.

 

 

Miért olyan egészséges a szilva?


A szilva amellett, hogy nagyon finom, kimondottan egészséges, magas vitamintartalmú, sőt, gyógyhatású gyümölcs, mely többek közt segíti a bélműködést és élettani hatásai is kiválóak.

 

Frissen fogyasztva a legtáplálóbb, de számos ínycsiklandó recept alapanyagául is szolgál, így készülhet belőle lekvár, befőtt, aszalvány, de számos különböző sütemény is, mint például a népszerű szilvás papucs.

 

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival és tegyenek együtt a kertjükért és az egészségünkért!

 

 

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa gyümölcs