Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A szilva növényvédelmének stratégiája

Előző cikkemben megmutattam Önnek, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek szilvafáira. Ebben a cikkben elolvashatja, hogy az egyes károsítók ellen milyen módon tud védekezni!

A szilva legfontosabb kórokozói elleni védekezési lehetőségek

1. Szilvahimlő – Plum pox virus

Védekezés: A szilvahimlő ellen a vegyszeres védekezés hatástalan, azonban a vírust terjesztő levéltetvek lepermetezésével, illetve a bizonyítottan egészséges szaporítóanyag megvásárlásával csökkenthetjük a vírus fellépésének kockázatát.

2. A szilva tafrinás gyümölcstorzulása – Taphrina pruni

Védekezés: A réz hatóanyagú szerekkel történő lemosó permetezés minden gombás megbetegedés ellen kiváló megelőzési módszer. Ezt követően sziromhullás után, kontakt hatásmódú gombaölőszerekkel, a növényvédőszer engedélyokiratában meghatározott időközönként szükséges permetezni.

3. A szilva polisztigmás betegsége – Polystigma rubra

Védekezés: A kémiai védekezés mellett (lásd: tafrinás gyümölcstorzulás) a levelek talajba forgatásával tudjuk megakadályozni a fertőző képletek további terjedését.

4. A szilva monilíniás betegsége – Monilinia laxa, Monilinia fructigena

Védekezés: A védekezés sarkalatos pontja, hogy a gombaölőszerek kijuttatása mellett fordítsunk kellő figyelmet a szilvamoly gyérítésére is. Fontos, hogy a fertőzött, fán maradt gyümölcsmúmiákat is eltávolítsuk a fáról.

5. Szilvarozsda – Tranzschelia discolor, Tranzschelia pruni – spinosae

Védekezés: Sziromhullást követően, III. forgalmi kategóriás kontakt gombaölőszerek meghatározott időközönkénti kijuttatásával elejét lehet venni a fertőzésnek.

A szilva legfontosabb kártevői elleni védekezési lehetőségek

1. Pajzstetvek: Kaliforniai pajzstetű, szilva pajzstetű – Quadraspidiotus perniciosus, Sphaerolecanium prunastri

Védekezés: A tél végi olajos lemosó permetezéstől megfulladnak az áttelelő lárvák, így ez egy hatásos védekezési mód. A következő védekezés a hím pajzstetvek rajzásakor történhet, kontakt szerekkel, megfigyelés alapján.

2. Levéltetvek: Hamvas szilvalevéltetű, sárga szilvalevéltetű – Hyalopterus pruni, Brachycaudus helicrisi

Védekezés: A nyugalmi időszakban végezett lemosó permetezéssel eredményesen gyéríthetjük a levéltetvek áttelelő tojásait. A hajtásnövekedés kezdetén, az első egyedek megjelenésekor, illetve az első károsítások észlelésekor már érdemes elkezdeni a növényvédőszeres kezelést, speciális aficidekkel.

3. Gyümölcsmolyok: Szilvamoly, keleti gyümölcsmoly – Grapholita funebrana, Grapholita molesta

Védekezés: Gyűjtsük össze a lehullott, szilvamoly által károsított gyümölcsöket és semmisítsük meg őket. Szexferomonoscsapda használatával nyomon követhető a rovarok rajzása. A szexferomoncsapdás előrejelzésre alapozottan tömeges lárvakeléskor van alkalmunk védekezni a kártevők ellen, metoxifenozid hatóanyagú Runner 2F készítménnyel. Egyébként, ha megfelelő mennyiségű csapdát helyezünk ki, akkor tömegesen tudjuk csapdázni a kártevőket, ezzel mérsékelve a kártételüket házi kertben.

4. Poloskaszagú szilvadarázs – Hoplocampa minuta

Védekezés: Az idejekorán lehullott, még zöld gyümölcsöket gyűjtsük össze, hogy megakadályozzuk a rovarok teljes kifejlődését és ezáltal megelőzzük a következő évi fertőzést. A fehér ragacslapokra jól repülnek a gyümölcsdarazsak, így használatuk jól szemlélteti az állatok rajzását.

Remélem hasznosnak találta a szilva legfontosabb károsítói ellen alkalmazható növényvédelmi intézkedésekről szóló cikkemet!

Ha Önnek is tetszett a cikk, kérem ossza meg a szilvát kedvelő, kertbarát ismerőseivel és barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa növényvédelem