Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A szilvafa facsemete metszése

2017. 03. 06. 20:53:00

Miután megvásárolta és telepítette a szabadgyökerű szilvafáját, a következő fontos elvégzendő feladat az ültetés utáni metszés.

  • Válasszon ki három–négy egyenlő távolságra lévő, és egyazon magasságról eredő ágat. A kiválasztott ágakat hozzávetőleg a teljes hosszuk ¾ nél vágja vissza. Ügyeljen rá, hogy az utolsó rügy az ág külső felén helyezkedjen el!
  • A szilvafákra jellemző, hogy keskeny koronát nevelnek, így a külső rügyre való metszéssel kell a fát szellősebb koronaforma kialakítására kényszeríteni. Törekedjen rá, hogy a vázágak a függőlegessel 45°szögben álljanak. A kisebb termőnyársakat érintetlenül hagyja a fán.

 

Szilvafa facsemete rendelés ITT!

szilvafa facsemete rendelés

 

A szilva esetében is jelentős szerepe van a korona alakító metszésének, mivel a jó koronaforma nem csak a termésérésben jelent fontos tényezőt, hanem a betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen tudja csökkenteni a jól kialakított koronával! A metszést a következőképpen javaslom:

  • A vázágakat metssze vissza a hosszuk feléig. A külső rügyig való metszés itt is kiemelt szerepet kell, hogy kapjon.
  • Ne nyúljon viszont a termőnyársakhoz, de a hosszú hajtásokat távolítsa el.
  • Amennyiben korona belső részeinek a felkopaszodását el szeretné kerülni, megközelítőleg 10-cm-esre vágja vissza egyik-másik hosszúhajtást.

 

szilvafa metszése

 

A fentebb sorolt műveletek betartásával a szilvafája korona szerkezetének egy kellő alapot biztosíthat. Miután a kialakítással végzett, következhet a szabadgyökerű szilva fenntartó metszése. Ez nem olyan komplikált feladat mint ahogy azt sokan gondolják! A fenntartó metszés a gyakorlatban csupán az elhalt, egymást keresztező vagy épp a korona belseje felé növő ágak eltávolítását rejti magában. Amennyiben egy vázág túl hosszúra nyúlik, vagy elöregedik akkor ifjító metszésre lesz szükség. Ennek lényege, hogy a vázágat egy alsórügyes elágazásnál vissza metssze.

Önnek még nincs szilvafa a kertjében? Faiskolámból máris megrendelheti az Önnek leginkább megtetsző fajtát!

IDE KATTINTVA máris átböngészheti a kínálatot, és leadhatja rendelését!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz szilvafa
blog comments powered by Disqus