Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A szabadgyökerű szilva gondozása

Megyeri Szabolcs
2015. 08. 29. 06:00:00

szabadgyökerű szilva tekintetében kiemelt szerepet kap a tavaszi lemosó permetezés. Lássuk a lemosó permetezés céljait:

  • a kora tavasszal a fák felületén áttelelt még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása.
  • Megelőzni olyan később komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket, amelyek komolyan visszavethették volna az az évi termést.

A permetezéshez ajánlott szerek:

  • Kontakt hatású szerek. Ezek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre vagy a kórokozóra kijuttatva érvényesül.
  • Nem érdemes felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

      Az őszi lemosó permetezés célja szintén a megelőzés. Lévén a kártevők többsége a petéit a védett helyekre rakják le. Ezek a védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai.

      A kártevők áttelelő helyei:

  • lehullott levél,
  • ágak védett részei
  • sérült ágrészek.

Fontos elmondani, hogy az őszi lemosó permetezés enyhe telek esetén effektív ennek oka, hogy a hideg telek mínuszai (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal.

      Ezzel azonban nem ér véget a védekezés, tudni illik a lehullott levelekből képződött avar tökéletes áttelelő hely, úgy a kártevők, mint a kórokozók számára. Az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását mindenképpen érdemes beiktatni az őszi kerti munkálatokba (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

      A szabadgyökerű szilvánál elmondható, hogy a hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szervestrágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa