Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A rózsa (Rosa sp.) károsítói elleni növényvédelem stratégiája

A rózsa növényvédelme című cikkemben összegyűjtöttem a növény legfontosabb károsítóit, illetve ismertettem a rózsára vonatkozó legfontosabb alap ismérveket. Jelen cikkemben a már felsorolt károsítók elleni védekezések stratégiáját szeretném ismertetni a kedves olvasóval.

Ismételten szeretném hangsúlyozni az előző cikkemben leírtakat: a legjobb védekezési mód a megelőzés! Megfelelő tájékozódás után, leginkább a növényt árusító kertészetekben érdemes megvásárolni a kiszemelt terméket. Ez a legfontosabb és legbiztosabb garancia arra, hogy növényünk még sokáig megőrzi egészségét és szépségét.

Fontos megjegyzés

Az általam javasolt növényvédőszerek kijuttatási módját és technológiáját szigorúan a készítmény engedélyokiratában leírtak alapján kell alkalmazni!

Kártevők elleni védekezés

Nagy-rózsa levéltetű

Tünetek

A rózsa legfontosabb kártevőjének kártétele két részre csoportosítható: közvetlen és közvetett károsításra. Közvetlenül a fiatal leveleken és hajtásokon végzett szívogatásával valamint mézharmat ürítésével okoz gondot. A növény növekedése a szívogatás helyén lassul, a mézharmaton pedig megjelenik a fekete korompenész. A levéltetvek közvetett kártétele a vírusterjesztésben nyilvánul meg. Táplálkozásuk során egyik rózsáról a másikra szállítják a vírus betegségeket (például a rózsa mozaik vírust), ezért jelenlétük komoly gondot okoz.

Nagy-rózsa levéltetű

Amennyiben még plusz 10 hatásos trükköt is szeretne megismerni a levéltetvek ellen, kattintson ide.

Védekezés

A tömeges elszaporodás megakadályozása érdekében, már az első egyedek észlelésekor érdemes elkezdeni a kémiai védekezést. A kizárólag levéltetveket elpusztító szerek közül a Chess, illetve az Actara 25 WG márkanevű szerek engedélyezettek házi felhasználásra.

Közönséges takácsatka

Tünetek

A takácsatkák tömeges elszaporodásuk során a levél fonákát fogják szívogatni. A levél eleinte szürkésen színeződik a több millió, apró szúrásnyom hatására, majd elsárgul s lehull. A védekezéssel már elkéstünk, ha észrevesszük az atkák szövőmirigyei által készített pókháló-szerű fonadékot!

Közönséges takácsatka a rózsa levelein

Védekezés

A kezdeti tünetek kialakulásának észlelésekor még védekezhetünk a károsító ellen atkaölőszeres kezeléssel. A Zoom 11 SC készítmény az atkák ellen kiváló hatásfokkal bír. Az atka ellen történő kezelést egybeköthetjük a lisztharmat elleni lemosó permetezéssel, ha a lemosó szer ként (S) is tartalmaz. Ilyen lemosó szer például a Vektafid S.

Rózsagubacsdarázs, szabóméhek

A felső képen a rózsagubacsdarázs, az alsón pedig a szabóméh kártétele látható.

Rózsagubacsdarázs jelenlétére utaló elváltozás

A rózsa levelei és a szabóméhek okozta esztétikai elváltozás

Előző cikkemben már említettem, hogy a két rovar nem okoz nagymértékű kárt rózsáinkon, így az ellenük való védekezésnek sincs értelme. Jelenlétük inkább érdekesség, illetve annak bizonyítéka, hogy nem hajszoljuk túl feleslegesen a növényvédőszereket.

Kórokozók elleni védekezés

Rózsa mozaik vírus

Tünetek

A levél színénél halványabb zöld, sárgás mozaikosság, gyűrűs foltosság figyelhető meg a növény levelein. A virágok rendellenesen fejlődnek, kisebbek maradnak.

Rózsa mozaikvírus fertőzés

Védekezés

Kuratív (gyógyító) kezelése nem ismert a növényi vírusoknak. A betegség kialakulását azonban a kezdetekkor megelőzhetjük igazoltan vírusmentes (vírustesztelt) növény vásárlásával. A rózsa metszésekor figyeljünk oda, hogy folyamatosan fertőtlenítsük a vágóeszközöket, ugyanis a vírusok mechanikai úton is átvihetők.

A levéltetvek, mint vírusterjesztők ellen a már felsorolt kémiai szerekkel védekezhetünk.

Rózsalisztharmat

Tünetek

A rózsa hajtásán, levelén, de még a virágán is előfordulhatnak lisztharmatra utaló tünetek. Súlyosságukat tekintve a legrosszabb, ha a primer lisztharmat fertőzés során egy egész hajtásrész megfertőződik, tehát a beteg rügyből, beteg hajtás és levelek fejlődnek. A levelek kanalasodnak, torzulnak.

A szekunder fertőződés során az idősebb levelek színi oldalán vehetőek észre fehér lisztharmat gyepek.

Lisztharmat fertőzés a rózsa levelein

Védekezés

Rügypattanás előtt akadályozhatjuk meg a kórokozó későbbi fertőzőképességét, lemosó gombaölőszer alkalmazásával. A Vektafid S atkagyérítő tulajdonsága mellett, a lisztharmat áttelelő képleteit is elpusztítja.

A rózsa diplokarponos betegsége

Tünetek

A rózsa tipikus foltbetegségei közé tartozó diplokarponos betegség nagyon egyedi: a levél színén apró, sötét szélű, világos közepű foltok a tünete. A foltok körül gyakran elsárgul a levél, majd lehull.

Rózsa diplokarponos levélfoltossága

Védekezés

A legfontosabb, hogy a beteg, lehullott leveleket ne hagyjuk a növény közvetlen közelében, hiszen a következő évben innen fog visszafertőzni. A foltszerű tünetek megjelenésekor a Saprol Rózsa nevű szer alkalmazható, melynek használata lisztharmat és rozsdabetegség ellen is megoldást nyújt.

Rózsarozsda

Tünetek

A pontszerű rozsda-telepek a levelek színi és fonáki oldalán is jelen vannak. A gombaképletek által legyengített levelek a földre hullnak, ahol áttelelnek. A rózsarozsda szaporító képletei a vesszőn is képesek áttelelni!

A rózsarozsda tünetei

Védekezés

Fontos, hogy a földre hullott leveleket, valamint a láthatóan fertőzött vesszőket eltávolítsuk és megsemmisítsük. A diplokarponos betegségnél is ajánlott Saprol Rózsa készítmény a kézenfekvő fungicid.

A rózsa botrítiszes betegsége

Tünetek

A szürkepenész a fertőzött hajtásrészről halad a virág felé, ahol bimbóelhalást, illetve sziromfoltosságot okoz.

Botritisz tünetei a rózsaszirmokon

Védekezés

Elsősorban el kell távolítani a beteg hajtásrészeket a növényről. Fontos, hogy a rózsa metszése során sebkezelővel elzárjuk a metszési felületeket, megakadályozva ezzel a kórokozó bejutását.

Ha Ön is hasznosnak vélte ezt a bejegyzést, akkor kérem, ossza meg ismerőseivel, hogy ők is mindent megtudhassanak a rózsa károsítóiról és az ellenük való védekezések lehetőségeiről!

Amennyiben még több cikket szeretne olvasni, kattintson ide.

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa növényvédelem