Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rosa A Rosa 'Fortuna (Kortuna)' - a női varázs

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 15. 16:16:22

Mikor rózsát választunk, mindig magunkból is megmutatunk egy darabot, ugyanis a számtalan rózsafajta közül egészen bizonyosan azt fogjuk kiszemelni, amelyik a legjobban tükrözi a személyiségünket.

A Rosa 'Fortuna (Kortuna)' tulajdonosának nőies lényéről, fejlett szépérzékéről fog tanúbizonyságot tenni légiesen könnyű megjelenésével, határozott, de nem hivalkodó színeivel. Ez egy igazán különleges megjelenésű rózsa, melynek virágai két színben játszanak. Szirmai titokzatosságot sugallnak, kívülről lazacrózsaszínben, de belső oldalukon sárgás árnyalatban pompáznak, így összetettebb színvilágot jelenítenek meg, mint az egyszerűbb megjelenésű rózsafajták.

Ez a fajta rózsa elsősorban a hölgyek virága, mert a nagy közép zöld levelek, a közepes termet, és a színjátszó virágok egyértelműen feminin dísznövénnyé teszik, így kifejezetten nőies, színpompás, nagy gonddal ápolt kertekbe ajánlom! A rózsa virágai kúp alakúak, tömöttek, illatuk diszkrét, enyhe rózsaaromával lengik be a teret! Ez egy jó növekedésű rózsafajta, amelynek ágai erőteljesek, markáns megjelenésűek.

Mi az a nemes virágágyi teahibrid rózsa?

A levelei is meghatározóak, nagyok, középzöldek így remekül harmonizálnak a bájos virágzattal. Magassága  50-100 centiméter, amivel a alacsony vagy közepes rózsák között helyezkedik el. Méretének köszönhetően csodás látványt nyújt a kisebb, ékszerdoboz-szerű kertekben, de ugyanakkor a nagyobb, nyílt birtokokon is remekül mutat, valamint alkalmas az utcafronti földsáv benépesítésére is.

A rózsa a növénybetegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, így növényvédelmi feladatokra nem sok gondunk lesz. Színe, és megjelenése miatt elsősorban nőies jellegű, harmonikusan elrendezett, gondosan ápolt kertek káprázatos dísze lehet! Ezt a virágágyi teahibrid rózsát elsősorban a nőiességükre büszke hölgyeknek ajánlanám, akik szeretnék, hogy lényüket a kertben egy igazán extravagáns kiállású dísznövény hirdesse, mely egyértelműen utal nőnemű tulajdonosára.

Bármennyire is légiesen feminin megjelenésű, férfiak által gondozott kertekbe is jó választás, mert a hosszú virágzási idejű rózsa tavasztól késő őszig biztosítja az uraknak a káprázatos vágott virágot, melyet bármilyen alkalomra ajándékba adhatnak!

A Rosa 'Fortuna (Kortuna)' ültetése

A megrendelt növényünk későbbi szépségét, dekorációs értékét a szakszerű ültetés alapozza meg. Mindig vegyük figyelembe a legfontosabb körülményeket, és ezeknek megfelelően jelöljük ki új dísznövényünk helyét a kertünkben. Vagyis figyeljünk arra, hogy rózsánkat egy napos, meleg, széltől, fagytól védett helyre telepítsük! Ültetési ideje akár csak más rózsafajták esetében a tavasz, vagy az ősz, de a téli fagyos hónapok kivételével bármikor telepíthetőek. Ha a nyári melegben telepítjük ezt a rózsát mindenképpen a konténeres változatot ajánlom, a szabadgyökerű növény helyett. (Mi a különbség a konténeres és szabadgyökerű rózsa között?)

Mivel fényigénye magas, napi 6-8 óra napsütésre van szüksége, ezért soha ne ültessük magas fal tövébe, árnyokos területre vagy lombos fák alá! Ha megtaláltuk a tökéletes helyet új dísznövényünk számára, neki is kezdhetünk az ültetőgödör kialakításának, amihez egy 60x60x60 centiméteres mélyedést készítsünk elő. Az ültetőgödör aljára kerüljön egy kevés marhatrágya vagy komposzt vékony rétegben, amit fedjünk el néhány centiméter földdel, hogy a rózsánk gyökere ne érintkezzen közvetlenül a tápanyaggal. Ezután alaposan öntözzük be. Amikor megérkezik a megrendelt Rosa 'Fortuna (Kortuna)' Nemes, virágágyi teahibrid rózsánk, azt haladéktalanul ültessük el a földlabdájával együtt.

A rózsatövek magasságát úgy állítsuk be, hogy az oltás helye három ujjnyival a föld alá kerüljön, majd egy alapos beöntözéssel indítsuk el rózsánk fejlődését. A töveket 60-70 centiméter tőtávolságra telepítsük egymástól, vagyis egy nézetméternyi rózsaágyásba 3-4 példányt ültessünk!

A rózsa gondozása, öntözése

A Rosa 'Fortuna (Kortuna)' Nemes, virágágyi teahibrid rózsa ápolása roppant fontos, ugyanakkor nem összetett feladat, de ha igényes, dekoratív dísznövényben szeretnénk gyönyörködni, ne hanyagoljuk el a rózsánk megfelelő gondozását. Nagyon fontos ápolási teendő a virág öntözése, amit mindig kanna segítségével végezzünk. Az időjárástól függően 8-12 naponta időszerű a rózsák öntözése árasztásos módszerrel, vagyis egyszerre 10-15 liter vizet juttassunk közvetlenül a tövekre. Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk nagy nyomással működő kerti slagot és ne spricceljük a növényt!

Ahogy feljebb is írtam, a Rosa 'Fortuna (Kortuna)' a növénybetegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, így ha minőségi, egészséges rózsatöveket rendeltünk nem kell számolnunk betegségekkel. Ugyanakkor a megszokott kórokozók felüthetik a fejüket, mint például a lisztharmat, a rózsarozsda, a mozaikvírus, a csillagpenész, vagy esetenként levéltetvek is megjelenhetnek.

A rózsa teleltetése

Az ősz elmúltával, az első komolyabb fagyok megérkeztekor óvjuk meg a Rosa 'Fortuna (Kortuna)' Nemes, virágágyi teahibrid rózsánkat a fagyos hidegtől, amihez kupacoljuk fel a töveket úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centiméterrel legyen. De előzetesen a talajjal takart részt lombtalanítsuk és metsszük le a hajtásokat amik a föld alá kerülnek. Mindig ügyeljünk a rózsánk téli védelmére, mert csak így fognak a következő évben is pompázni kertünkben. A Rosa 'Fortuna (Kortuna)' Nemes, virágágyi teahibrid rózsa metszése A rózsa ápolása nem összetett feladat, ám vannak olyan teendők, melyeket nem szabad elhanyagolni, ha szép és dekoratív dísznövényeket szeretnénk nevelni.

Az egyik ilyen fontos feladat a rózsa metszése, mely ugyan nem a legegyszerűbb dolog, ám kis gyakorlással könnyen és gyorsan elsajátítható. A Rosa 'Fortuna (Kortuna)' metszése évente több alkalommal esedékes, de a rózsa tavaszi visszavágása a legfontosabb. A tavaszi metszést egy tél végi, kora tavaszi napon végezzük el, úgy időzítve, hogy a rózsa visszavágása a fagyok végeztével, a márciusi rügyfakadás előtt történjen meg. A megfelelő időpont megtalálása azért sarkalatos, mert a visszatérő fagyok károsíthatják a rövid vesszőket.

A rózsa tavaszi metszése fiatalító és formázó metszés is egyben, ilyenkor újíthatjuk meg rózsabokrunkat, és egyben meghatározhatjuk, alakíthatjuk a növény formáját, alakját is. A rózsa metszéséhez mindig éles és alaposan megtisztított metszőollót használjunk! A vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. Ne felejtsük el, hogy a legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni akarjuk, így alakítható a kívánt formára a bokorrózsa! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg. Nyáron és ősszel távolítsuk el az elnyílt virágokat, elszáradt leveleket, növényi részeket.

Ha Ön úgy érzi, hogy komolyabban is el szeretne merülni a témában sok egyéb mesterfogást is elsajátíthat a rózsa metszésének gazdag szakirodalmából.

Amennyiben beleszeretett ebbe a csodás megjelenésű légiesen könnyű nőies Rosa Fortuna (Kortuna) Nemes virágágyi rózsába, ide kattintva rendelheti meg!

Érdekesnek találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket, hogy barátaihoz, ismerőseihez is eljuthasson.

További érdekes bejegyzéseimet Blogomban olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa