Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rosa Golden Showers futórózsa – az arany zuhatag

Megyeri Szabolcs
2018. 09. 12. 07:30:00

A rózsabarátok egy része szerint nincs szebb a futórózsánál, és hajlok arra, hogy egyetértsek velük. A futórózsák nagy felületen, változatos formájú támasztékrendszeren díszítik a kertet, feltűnőek és kiválóan alakíthatóak. A magasra növő, olykor akár 3 méteresre is feltörő kúszó növekedésű rózsák ugyanakkor mégsem foglalnak sok helyet, hiszen a kisebb kertekben akár a ház falára, a kerítésre is futtathatóak.

A nagyobb birtokokon pedig pergolára, boltíves támasztékra, vagy akár egy kerti pavilonra is terelhetőek. A Rosa Golden Showers futórózsa egy kivételes szépség, a fent említett előnyök mellett kimagasló esztétikai értékkel is rendelkezik. Az aranysárga, feltűnő szirmok igazán varázslatos hatással bírnak, a nyarat, a meleg napsugarakat juttatják eszünkbe, valamint, hogy milyen mesés látványt nyújt majd a falra, vagy egy pergolára futtatott aranyló virágzuhatag.

Rosa Golden Showers futórózsa a házfalon

Virágai szokatlan formájúak, hosszúkás, csúcsos szirmokkal, melyek közül a nagyobbak szív alakúak. A virágok átmérője 4-7 centiméter. Virágzási ideje hosszú, a nyár elejétől késő őszig tart, ennek köszönhetően az aranysárga virágok hónapokon keresztül ékesíthetik kertünket. Ennek a kúszó növekedésű rózsafajtának a mérete 2 és 3 méter közötti, de mivel támrendszerre terelve szükséges nevelni, így ideális választás lehet akár kisebb, vagy akár nagyobb birtokokra is.

A Rosa Golden Showers futórózsa jó növekedésű fajta, erőteljes szálakat hoz, illata pedig gyengéd, inkább közelről fedi fel igazi rózsaaromáját. Levelei nagyok és középzöldek így kiválóan harmonizálnak a sárga szirmokkal. Ezt a kúszó növekedésű rózsát bátran ajánlom minden birtokra, a kert stílusától függetlenül, ugyanis a feltűnő, de nem harsány színű virágok bármilyen kertkialakításban harmonikusan fognak díszleni. A futórózsával egyedi, fantáziadús támasztékrendszerre terelve különleges, megkapó látványt érhetünk el. A vidám, nyári hangulatot árasztó virágáradat egyaránt jól eső lesz szívnek és léleknek.

A Rosa Golden Showers futórózsa kiemelkedően szép

Őszintén ajánlom a Rosa Golden Showers futórózsát mindazon hölgyeknek és uraknak, akik szeretnék, hogy kertjüket egy egzotikus megjelenésű, barátságos, életvidám hangulatot árasztó rózsa dekorálja.

A futórózsa ültetése

A futórózsák ültetési ideje a többi rózsafajtához hasonlóan elsősorban a tavasz és az ősz, de a konténeres dísznövényeket a nyári hónapokban is teljes biztonsággal ültethetjük. A rózsa megrendelése előtt válaszuk ki a megfelelő helyet számára a kertben, ami legyen egy meleg, napfényes, széltől, fagytól védett hely, és kezdjük el az előkészületeket. Ennek a rózsafajtának a fényigénye magas, napi 6-8 óra napsütést igényel, ezért ne ültessük árnyékos területre. A Rosa Golden Showers futórózsa ültetése során figyeljük arra, hogy a rózsa tőtávolsága 80-100 centiméter legyen, valamint falmelléki telepítéskor a fal és a rózsatő között 40-50 centiméter távolságot hagyjunk. Amennyiben a rózsát támasztékhoz ültetjük, akkor egy bő arasznyi távolságra kerüljenek egymástól a tövek.

Rosa Golden Showers futórózsa virágai

A következő lépés az ültetőgödör kialakítása, mely akár egyetlen délután alatt elvégezhető. Készítsünk egy nagyjából 60x60x60 centiméteres mélyedést, melyet alulról vékony rétegben érett istállótrágyával, és/vagy komposzttal béleljünk ki, majd a tápanyagréteget pár centi vastag földdel takarjuk be, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyaggal. A Rosa Golden Showers futórózsa számára kialakított ültetőgödröt alaposan öntözzük be, majd mikor a konténeres dísznövény megérkezik, haladéktalanul állítsuk a helyére. A konténeres futórózsát földlabdájával együtt helyezzük az ültetőgödörbe, mégpedig úgy, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. Fontos tudni, hogy a kúszó növekedésű rózsák nem képesek az önálló kapaszkodásra, ezért minden esetben valamilyen támasztékra lesz szükség, valamint a magasra nyúló hajtásokat kötözéssel is szükséges rögzíteni.

Nézze meg videón is, hogy miképp érdemes nekikezdeni a rózsa ültetésnek

A rózsa gondozása

A Rosa Golden Showers futórózsa gondozása egyáltalán nem bonyolult feladat, de a rózsa ápolásának megszokott, fontos lépéseit nem hagyhatjuk ki, amennyiben folyamatosan virágzó, dekoratív dísznövényt szeretnénk a kertünkben nevelni. A kúszó növekedésű rózsák mindenekelőtt szakszerűen kivitelezett támasztékrendszert igényelnek, ezért ültetés előtt érdemes erről gondoskodnunk, akár falra, akár pergolára, vagy egyéb támasztékra kívánjuk rózsánkat futtatni. A rózsanevelés egyik kardinális kérdése a növény öntözése, melyet a Rosa Golden Showers futórózsa esetében 8-12 naponta szükséges megtenni.

Azonban a gyakorlatban mindig az aktuális időjárási viszonyokhoz kell igazítani, vagyis nedves, esős hetekben ritkábban, száraz, aszályos időszakokban gyakrabban öntözzük rózsánkat. Egyszerre egy tőhöz 10-15 liter vizet juttassunk ki, mindenképpen árasztásos módszerrel, vagyis egy kanna segítségével öntsük a vizet a rózsatövekhez. A növény öntözése ne történjen nagyobb nyomáson működő kerti slaggal, valamint kerüljük a virágok és levelek spriccelését, ez utóbbi ugyanis a gombás rózsabetegségek előidézője lehet.

Rosa Golden Showers futórózsa a kerítésnél

A Rosa Golden Showers futórózsa tápanyag ellátásáról a szakszerű ültetést követően egy évig nem szükséges gondoskodni, a későbbiekben évente és négyzetméterenként 5-10 kilogramm érett istállótrágyát helyezzünk ki, valamint komposzttal is dúsíthatjuk a rózsa közegét. Nagyobb esőzések után az összetömörödött talajt kézi kultivátorral lazítsuk meg kissé, valamint ne feledkezzünk el az időnkénti gyommentesítő kapálásról sem.

A Rosa Golden Showers futórózsa a betegségekkel szemben közepes mértékben ellenálló, vagyis a szabályosan végrehajtott ültetést, és a helyes gondozást követően jó eséllyel nem kell betegségekkel számolnunk. Azonban egyes rózsabetegségek előfordulhatnak, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. Növeli a rózsanevelés esélyeit ha a töveket megbízható, ellenőrzött forrásból rendeljük!

Rosa Golden Showers futórózsa virága közelről

A futórózsa teleltetése

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Golden Showers futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!

A Rosa Golden Showers futórózsa metszése

A rózsametszés az egyik legfontosabb része a növény gondozásának, ezért ez a gondozási teendő külön fejezetet igényel. Sokan megrémülnek ettől a feladattól, de minden rózsakedvelőnek illik ismernie a rózsametszés fortélyait, ami ugyan igényel némi gyakorlatot, de kezdő rózsabarátok is hamar belejönnek a folyamatba. A Rosa Golden Showers futórózsánkat mindig tél végén, a fagyok elmúltával, a márciusi rügyfakadás előtt kell először megmetszeni. A metszéshez mindig tiszta és éles metszőollót használjunk, mert a csorba vágófelület betegségek kialakulásához vezethet. Ilyenkor a tavaszi metszés során alakítjuk, szabályozzuk rózsánk későbbi alakját, formáját.

Tekintse meg videómat, ahol meg is mutatom a gyakorlatban a metszés menetét

A hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen amerre az új hajtást szeretnénk nevelni. Év közben a karbantartási metszésekre kell sort keríteni, vagyis a nyár folyamán akkor vegyük kezünkbe a metszőollót, ha elszáradt virágokat, leveleket látunk dísznövényünkön. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne vágjuk vissza erőteljesen a növényt, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.

Amennyiben elvarázsolta Önt ez a mesés, aranysárga virágaival harmonikus látványt nyújtó Rosa Golden Showers futórózsa, ide kattintva rendelheti meg!

Érdekesnek találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseim itt érhetők el.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa futórózsa