Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

A Rosa Don Juan illatos futórózsa

Megyeri Szabolcs
2015-02-23 16:25:12

 

A Rosa Don Juan illatos futórózsa egy klasszikus megjelenésű, bordó árnyalatban tündöklő futórózsa, mely erőteljes növekedésével, csodás virágaival, és kiegyensúlyozott tulajdonságaival egy csapásra az Ön kedvenc dísznövénye lesz.

 

A megfelelően kialakított támasztékra, vagy éppen a házfalra felfuttatva kiemelkedő díszítőértékkel bír, és különleges látványt nyújt.

 

Élénk, bordó színe a klasszikus vörös rózsákat idézi, ám azoknál bársonyosabb, sötétebb tónusokban pompázva teremt érzéki, romantikus hangulatot.

 

 

Ez a rózsafajta nem csak virágaival és sudár hajtásaival varázsolja el Önt, hanem erős, átható illatával is, melynek köszönhetően az egész kertet egy buja rózsaillat öleli körül.

 

Ennek a klasszikus rózsaillattal rendelkező fajtának a virágzási ideje hosszú, nyár elejétől késő őszig virágzik, virágai kerek alakúak, 7-10 centiméter átmérőjűek, közepesen sűrű szirmokkal szegélyezve.

 

A Rosa Don Juan illatos futórózsa magassága 120-250 centiméter, így magasan benövi a házfalat, támasztékot, vagy a kerítést. A romantikus atmoszférájú, izgalmas, változatos kertek pompás dísznövénye lehet, és ha Ön vonzódik az ilyen hangulatokhoz, ne hagyja ki kertje növénydíszei közül ezt a fajtát.

 

Ha Önt elcsábította bordó árnyalatával a Rosa Don Juan, ide kattintva megrendelheti webáruházunkból.

 

 

A rózsa ültetése

A Rosa Don Juan ültetésekor egyszerre kell figyelembe venni, hogy ez a fajta támasztékot igényel és azt, hogy napos meleg fekvést kell számára biztosítani, ezért nem ajánlatos árnyékos, kedvezőtlen fekvésű fal tövébe ültetni.

 

A támrendszert a megrendelés előtt javasolt elkészíteni, ami lehet pergola, boltíves támaszték, de megfelelő lehet a drótháló és egyéb kerítés, vagy akár a ház fala is. A megrendelt rózsát a kiszállítás után azonnal javasolt elültetni.

 

 

Az Rosa Don Juan futórózsa ültetési ideje tavasz vagy ősz, de akárcsak más rózsafajokhoz hasonlóan a hideg téli időszakot leszámítva bármikor ültethető. A nyári melegben inkább a konténeres rózsa telepítését válasszuk.

 

Amikor az ültetési helyet kiválasztjuk a kertünkben vegyük figyelembe, hogy magas fényigénye miatt napos, meleg helyre kerüljön majd az új növényünk, mert napi 6-8 óra napfényre van szüksége. A tápanyagban kiegyensúlyozott, laza szerkezetű enyhén savas közegben fogja jól érezni magát a rózsánk, ezért ha szükséges a talaj feljavítására használjunk marhatrágyát, komposztot vagy savanyú földet, így biztosítva a megfelelő közeget kedvenc rózsánknak.

 

Az ültetés megkezdésekor alakítsuk ki az ültetőgödröt, ami 60x60x60 centiméteres legyen. Mielőtt a rózsatövet elhelyeznénk az ültetőgödörben helyezzünk bele egy kis trágyát, amit fedjünk be egy vékony réteg földdel. Ha a virágunk a helyére került alaposan öntözzük be!

 

Ha az ültetéssel elkészültünk megkezdhetjük a növényünk gondozását.

 

 

A rózsa gondozása, öntözése

A Rosa Don Juan illatos futórózsa gondozása csupán annyiban tér el a többi rózsafajta ápolási teendőitől, hogy a futórózsa támasztékot igényel és növekedését csak kötözéssel, a vesszők rögzítésével biztosíthatjuk, ugyanis önállóan képtelen a kapaszkodásra.

 

Más rózsa fajtákhoz hasonlóan 8-12 naponta öntözzük meg ezt a növényünket, de a gyakoriság a nedvesebb vagy aszályosabb, szárazabb időjárás függvénye.

 

Rózsáinkat mindig kannából öntözzük, árasztásos módszerrel, vagyis óvatosan a töveket nedvesítsük. Egy rózsatő egyszerre nagyjából 10-15 liternyi vizet igényel.

 

 

Ha a rózsánkat szakszerűen ültettük el, akkor tápanyagellátását nagyjából egy évre biztosítottuk. Ezt követően, évente 5-10 kg/négyzetméter istállótrágyát helyezzünk a tövekre, bár ez a rózsafajta a komposztot is meghálálja.

 

A tömörödött talajt időnként kézi kultivátorral lazítsuk fel, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem.

 

A Rosa Don Juan illatos futórózsa a növénybetegségekre nemigazán érzékeny. Természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is kis eséllyel, de megjelenthetnek.

 

Azonban minőségi rózsatő rendelése, és szakszerű gondozás esetén a növényvédelmi feladatokra nem sok gondunk lesz.

 

 

A rózsa teleltetése

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok beköszöntekor fontos, hogy a Rosa Don Juan futórózsát megóvjuk a hidegtől, amihez a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a földhalom a szemzés fölött 10-15 centivel legyen.

 

Fontos, a talajjal takart növényrészt lombtalanítani, valamint a föld alá kerülő hajtásokat lemetszeni! A rózsa téli védelmét ne hanyagoljuk el, erre minden évben szakítsunk időt!

 

 

A rózsa metszése

A rózsagondozás egyik legfontosabb része a rózsametszés, ami azért lényeges, mert a visszavágással rózsánk szép külalakját, formáját is kialakíthatjuk, valamint az elhalt rózsarészek (virágok, levelek) lemetszésével a növény egészségét is fenntarthatjuk.

 

A rózsa visszavágása egy kis gyakorlást, tanulást igényel, de ezek a fogások könnyen és hamar elsajátíthatók, így a későbbiekben már rutinszerűen végezhetjük őket.

 

 

A rózsánkat általában tél végén kora tavasszal kell megmetszeni, a metszéshez mindig tiszta, fertőtlenített metszőollót használjunk.

 

A metszés során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk.

 

Év közben a Rosa Don Juan futórózsát csak akkor szükséges megmetszeni, ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta, de ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével előfordulhat a visszafagyás.

 

Ha Önt meghódította a romantikus hangulatot idéző Rosa Don Juan, ide kattintva megrendelheti webáruházunkból.

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa