Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

A Rosa Coral Dawn futórózsa

Megyeri Szabolcs
2015-02-23 17:31:27

 

Rosa Coral Dawn futórózsa színe rózsaszín, mely bájának és ártatlanságának köszönhetően kifejezetten egy nőies árnyalat. Ez a kecses megjelenésű rózsafajta az illatával is elbűvöli Önt, ugyanis erős, klasszikus rózsaillattal rendelkezik.


A rózsának ez a fajtája remekül harmonizál kertünk más dísznövényeivel, valamint semleges árnyalatának köszönhetően választhatjuk a házfal vagy a kerítés színéhez is.


A Rosa Coral Dawn futórózsát szívből ajánlom mindazok számára, akik vonzódnak a törékeny szépséghez, a halvány, nőies árnyalatokhoz. Ez a rózsaszín futórózsa csodás virágzuhatagként fogja díszíteni kertünket.


A kúszó növekedésű rózsa esetében idejében gondoskodjunk a megfelelő támrendszer kialakításáról, melynek alakja (gúla, pergola-virágrács, kerítés, boltíves támaszték) egyedi megjelenést kölcsönöz virágunknak.


Ennek a futórózsának a virágzási ideje hosszú, nyár elejétől késő őszig gyönyörködhetünk szende szépségében. Mivel 280-320 centiméter magasra is megnőhet, ezért kiválóan alkalmas a nagy méretű homogén felületek, mint például a házfal díszítésére.


A Rosa Coral Dawn futórózsa a rózsabetegségekkel szemben ellenálló, vagyis a rendszeresen gondozott, életerős rózsatöveket csak igen kis eséllyel támadják meg a rózsabetegségek.

 

Amennyiben egy bájos, ártatlanul szende és elbűvölő illattal rendelkező rózsát szeretne kertjébe, ide kattintva rendelheti meg.

 

 

A rózsa ültetése


A megrendelt rózsa kiszállítását megelőzően, az ültetés első mozzanataként meg kell találnunk a tökéletes helyet új dísznövényünknek. A megfelelő terület kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy napfényes, meleg helyre, jó minőségű, megfelelő összetételű talajba kerüljön a virágunk.


A Rosa Coral Dawn ültetési ideje a tavaszi vagy őszi időszak, de ha a nyári melegben telepítjük mindenképpen a konténeres rózsa ültetését javaslom.


Magas fényigénye miatt napi 6-8 óra napsütésre van szüksége, talaj tekintetében pedig az enyhén savas, tápanyagban kiegyensúlyozott, laza közeget részesíti előnyben, amit szükség szerint feljavíthatunk érett marhatrágyával, komposzttal vagy savanyú földdel így biztosítva jó közérzetet kedvenc rózsánknak.


Az ültetéshez átlagosan 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt készítsünk, aminek az aljára helyezzünk egy kevés trágyát, majd a tápanyagot hintsük be egy vékony földréteggel, ezután helyezzük el a rózsatövet a földbe. A telepítés utolsó mozzanata a rózsa alapos beöntözése legyen.

 

 

A rózsa gondozása, öntözése


A Rosa Coral Dawn futórózsa gondozása annyiban tér el a többi rózsafajta ápolási teendőitől, hogy támasztékot igényel, melyhez kötözéssel rögzítsük a vesszőket, biztosítva ezzel növényünk növekedését.


Az egyéb teendők tekintetében a futórózsa ápolása a szokásos feladatokat jelenti. A rózsatő öntözése 8-12 naponta időszerű, attól függő gyakorisággal, hogy esősebb, vagy szárazabb az időjárás.


Az öntözés mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, óvatosan engedve a vizet a rózsa tövére. Egyszerre nagyjából 10-15 liter vizet igényel a rózsatő, ami könnyen beállítható, ha mércével rendelkező kannát használunk.


A rózsa tápanyag igénye szakszerű ültetés esetén egy évig biztosított. A következő években négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát szükséges a tövekre kihelyezni, azonban a futórózsa a komposztot is meghálálja.


Kézi kultivátorral időnként lazítsuk fel a tömörödött talajt, és ne feledkezzünk el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem.


A növénybetegségekre a Rosa Coral Dawn illatos futórózsa közepes mértékben érzékeny, de minőségi rózsatő rendelése esetén és a szakszerű gondozás következtében alig kell növényvédelmi feladatokkal számolni.


Kis eséllyel ugyan, de megjelenhetnek a megszokott rózsabetegségek, mint a lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda és esetenként levéltetvek.

 

A rózsa teleltetése


Az ősz elmúltával, mielőtt az első komolyabb fagyok megérkeznének a Rosa Coral Dawn futórózsánkat meg kell óvni a hidegtől.


A töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzuk a földet úgy rájuk, hogy a földhalom a szemzés fölött 10-15 centiméterrel legyen. 


Természetesen ne feledkezzünk el a talajjal takart növényrész lombtalanításáról, valamint a föld alá kerülő hajtások lemetszéséről.


A téli védelmet ne hanyagoljuk el, hogy a következő évben is szépen pompázó rózsákban gyönyörködhessünk!

 

A rózsa metszése


A rózsa gondozás egyik legfontosabb lépése a rózsa metszése, amit mindig tiszta metszőollóval végezzünk. A növény visszavágása egy kevés tanulást és gyakorlást kíván, de ne aggódjunk, mert hamar elsajátíthatóak a metszési feladatok.


A rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, ekkor koncentráljunk a későbbi formájuk kialakítására.


Akadnak kertbarátok, akik számára az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran vegyük kezünkbe a metszőollót.


A tavaszi metszés során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy fél-egy centiméterrel a rügy felett ferdén ejtsük meg a vágást. A felső rügy mindig abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk.


A Rosa Coral Dawn futórózsát év közben csak akkor szükséges metszeni, ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Azonban vigyázzunk, nem szabad erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével előfordulhat a rózsa visszafagyása.


A futórózsa vásárlását azoknak a rózsabarátoknak ajánlom, akik egy bájos, ártatlanul szende megjelenésű futórózsát szeretnének ültetni.


Ha Ön is ezen rózsakedvelők közzé tartozik, ezt az elbűvölő illattal rendelkező rózsát, ide kattintva rendelheti meg.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa