Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A Photinia x fraseri ’Red Robin’ a kertben

Megyeri Szabolcs
2014. 06. 24. 15:58:25

Ma már egyre több kertben megtalálható ez a csodaszép, örökzöld cserjénk, amely ragyogó vöröses színű lombjával díszít. Ajánlott szoliternek, társíthatjuk más növényekkel és akár sövény is nevelhető belőle. A vörös korallberkenye napfényt és tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Intenzív növekedésű, és a gondoskodást meghálálja. Figyelnünk kell arra, hogy milyen kertbe tervezzük ültetését, mert a cserje minden része mérgező.

Így néz ki a vörös korallberkenye közelebbről

Amennyiben valamilyen növénnyel társítjuk, akkor a kertben olyan helyet válasszunk neki, ahol a nap folyamán láthatjuk, vagy előkertbe, vagy közlekedési útvonalak mellett.

A Photinia x fraseri ’Red Robin’ ültetése

Ahogy fentebb írtam, a vörös korallberkenye ültethető szoliterként, de gyakran alkalmazzák sövénynövényként is. Sövényként ültetve a tőtávolság 60-80 cm legyen. Először is előkészítjük a helyet az ültetéshez, az általában konténeres növényként vásárolt tövek számára 40x40x40 vagy 60x60x60 cm-es gödröt ásunk. Az ültetőgödör aljába valamilyen szerves trágyát, pl. szarvasmarhatrágyát, majd arra egy réteg földet szórunk.

Vörös korallberkenye

Ezután kezdődhet a beültetés. A növények ültetőgödörbe helyezésekor ügyeljünk arra, hogy a gyökérnyak a talajszinttel azonos szinten legyen. A földet tömörítjük, s már csak az alapos öntözés van hátra. A cserjék 2-3 hét alatt begyökeresednek, de az első két évben fontos, hogy figyelemmel kísérjük, rendszeresen, és alaposan öntözzük, legfőképpen a száraz, nyári időszakban.

A vörös korallberkenye gondozása

Ha a Photinia-ból sövényt szeretnénk kialakítani, akkor rendszeresen nyírnunk kell, hogy a cserjesor besűrűsödjön. Egészen magasra is engedhetjük nőni, de csak fokozatosan, hogy sövényünk sűrű maradjon. Ha csak alacsony bokorcsoportot szeretnénk, akkor ajánlom a Photinia x fraseri ’Little Red Robin’-t, amely törpecserje, és ugyanúgy kialakítható belőle alacsony jelzősövény. A korallberkenye ellenálló a betegségekkel szemben, de természetesen rovarkártevők gyakran előfordulhatnak. Ha figyelemmel kísérjük növényeink állapotát, akkor megelőzhetjük a betegségek elterjedését.

Szeretne rendelni ebből a növényből? Itt találja a Red Robint.

Hasznos volt a cikk? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseimet itt olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje korallberkenye