Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A nagy szívvirág nevelése a kertben

A nagy szívvirág (Dicentra spectabilis) az egyik legromantikusabb növény, hiszen virágai szívalakot formáznak, így ez a különleges évelő nem hiányozhat egyetlen romantikus hangulatú kertből sem, és különösen ajánlott ifjú szerelmesek, friss házasok számára! Persze bárki választhatja kertjébe, hiszen igen üdítő látványt nyújt a tavaszi-nyári időszakban.

Ismerje meg a szarkalábat is ebből a cikkemből!

Nálunk is népszerű évelő

A honi kertek kedvelt növénye már évtizedek óta, annak ellenére, hogy igencsak messziről került hozzánk ez a káprázatos évelő dísznövény. Eredeti élőhelye a Távol-Kelet, ezen belül is Japánban, Kínában, Koreában őshonos. Európába a 19. században került, és hamar népszerűvé vált köszönhetően meseszép formájának.

A nagy szívvirág a nálunk kifejezetten rajongott mák rokoni körébe tartozik, de persze nem ezért közkedvelt, hanem sokkal inkább káprázatos megjelenése miatt.

Ismerje meg a növényi életformákat!

A nagy szívvirág jellemzői

Évelő dísznövény, amely laza, terebélyes bokrot képez. Magassága meghaladja a fél métert, levelei finoman tagoltak, mutatósok. Virágai többféle színben megtalálhatók, mint a rózsaszín, a fehér vagy a piros. A virágok szívalakúak, bókolók. Valóban az áprilisi és májusi kertek királynője.

Vigyázat, a növény mérgező, ezért érdemes olyan helyekre ültetni, ahol a kisgyermekek és a házi kedvencek nem ehetnek belőle.

Ebben a cikkemben olvashat az alacsony igényű dísznövényekről!

Nevét szívalakú virágairól kapta

Az elvirágzás után a szívvirág levelei visszahúzódnak, így a nyár elejére veszít esztétikájából, ezért a gyakorlottabbak mindig később virágzó dísznövényekkel társítva ültetik. Ilyen dísznövények lehetnek a páfrány, szellőrózsa vagy harangvirág is.

A nagy szívvirág igényei

Fontos, hogy ne ültesse a nagy szívvirágot túl fényes és meleg, tűző napfényes területre, a szívvirág a félárnyékos helyeket kedveli. A tápanyagban gazdag, dús, humuszos közeget kedveli, és igényli a párás környezetet, így szárazabb helyeken vagy időszakokban leveleit permeteznie kell. A nagy szívvirág öntözése gyakran kell, hogy megtörténjen, földjét ne hagyja kiszáradni. Jó hír, hogy kártevői kisszámúak, legfeljebb a levéltetvekkel és a csigákkal kell majd felvennie a harcot.

Kedveli az üde mikroklímát

A nagy szívvirág gondozása

A növény gondozása egyáltalán nem nehéz, akár még bátortalanabb hobbikertészként is nyugodtan tehet egy próbát vele, főképpen ha valamilyen, a megszokottól eltérő, különleges megjelenésű dísznövényt szeretne kertjébe telepíteni. Az elszáradt leveleket távolítsa el a tenyészidőszak során. Az első fagyok után vágja vissza a teljes lombozatot 5 cm-re a talajszint felett - más teendője nincs is vele!

Gondozása nem nehéz

A nagy szívvirág szaporítása

A nagy szívvirág szaporítása magról, tőosztással, vagy dugványozással történhet. A tőosztás kecsegtet a legkevesebb sikerrel, a magvetés pedig a legbiztosabb módszer. Mindig fordítson figyelmet arra, hogy szívvirág vetőmagot megbízható forrásból rendelje

Olvasson a pázsitszegfűről ebben a cikkemben, amely ugyancsak nagy népszerűségnek örvendő évelő dísznövény!

Házilag is szaporítható

Miért ültessen nagy szívvirágot?

A csoportban csüngő virágok a tavaszi érzelmek legszebb kifejezői. Az angol elnevezése „vérző szív virág”, azonban virágai szerintem sokkal inkább kedvesek és bájosak, mintsem hogy a bánat és a szomorúság kifejezői legyenek.

Az biztos, hogy nincsen olyan kert, ahol ne mutatna jól tavasszal! Vágott virágként is árulják, de érdemesebb a kertben, vagy cserépben nevelni ezt a hosszú életű évelő dísznövényt, hogy évről-évre beragyogja a kertet áprilisban és májusban.

Csoportokban nyíló virágzata mutatós

A nagy szívvirág helye a kertben

Ezt a növényt inkább a nagyobb alapterületű kertekbe ajánlom, ahol megkapó szépségével nyílt terek központi részén érvényesülhet. Amennyiben a növény igényei teljesülnek, az elhelyezés pusztán ízlés kérdése! Alkalmas emellett kisebb előkertekbe, vagy virágos, színes kertrészletekbe való telepítésre is! Ültetése utcafrontokra is jó ötlet, a fákkal övezett sétányok, előkertek elegáns dísze lehet.

A húsos sommal is társítható. Olvasson a húsos somról ebben a bejegyzésemben!

Dekoratív bokrot nevel

Mivel magassága szűk fél-egy méter lehet, nagyon jól mutat a kert belsőbb felében, de akár a kerítés mellé is telepítheti, ám a gondozásról nem szabad elfeledkeznie! Mivel a nagy szívvirág fény-, és melegigénye alacsony, kiváló dísznövénye lehet a házfal menti parlagi sávoknak, a kerítés melletti, akár sövénnyel árnyékolt területnek, de lombos fák alatt is pompásan mutat.

Tekintse meg kertészetem félárnyéki évelő kínálatát!

Fehér virágú változatai is ismertek

Érdemes tudnia, hogy cserépben is szépen növekedik és virágzik, alacsony fényigénye miatt balkonon, erkélyen, de akár lakásban is tartható, amennyiben jut neki elegendő hely. Számos előnye mellett újra meg kell említenem, hogy mérgező növény, így kisgyermekes háztartásokba, házikedvencekkel teli kertekben különösen oda kell figyelnünk, nehogy baj történjen.

Gyakori érintése pedig még a felnőtteknek is bőrirritációt okozhat, ezért káprázatos szív alakú virágait csak csodálja, ne érintse meg!

Tekintse meg kertészetem évelő dísznövényeit!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznos volt a cikk az Ön számára? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!