Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A mulcsozás előnyei

Megyeri Szabolcs
2015. 04. 13. 17:19:08

A mulcs geotextillel való kombinálása igazán hatékony módja a gyomok visszaszorításának. A gyomszabályozáson kívül a mulccsal való talajtakarás védi növényeinket a szél és a víz romboló hatásától és használatával nő a talajélet aktivitása, csökken a tápanyag kimosódás veszélye, megőrzi a talaj vízmegtartó képességét és nem utolsó sorban dekoratív látványt kölcsönözhetünk ágyásainknak, igazi kis növényszigeteket alakíthatunk ki vele.

Mulccsal terített virágágyás

Mulccsal terített virágágyás

Mulcsozásra rendkívül sokféle anyag alkalmas lehet. Léteznek élő és holt mulcsok is. Az élő mulcs konkurenciát jelent a gyomnövényeknek és allelopatikus hatással bír, azaz a benne lévő fejlődést gátló anyagokkal megakadályozza a gyomok elterjedését. Élő mulcsnak tekinthető a gyepesítés is, valamint a zöldtrágyanövények használata, melyek a talajba forgatva javítják a tápanyag-ellátást és a talaj biológiai és fizikai állapotát.

Ebben a cikkben arról írtam, hogy mire jó a fenyőkéreg.

Az élő mulcson kívül vannak úgynevezett természetes holt mulcsok, ilyen a fakéreg, fűkaszálék, szalma, kőzúzalék vagy komposzt. A mulcsot minden esetben érdemes legalább 5 cm vastagon kiteríteni, így biztosított a föld nedvességének megtartása. Mesterséges holt mulcs például a talajtakaró fólia. Legismertebb az agroszövet vagy a geotextil.