Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A meggy metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 23. 11:16:55

A meggy esetében csakúgy, mint a többi gyümölcstermő növénynél a metszés elengedhetetlen része a sikeres termesztésnek. A meggy metszése 3 fő kategóriába sorolható.

1. Ültetéskori metszés

A meggyfa ültetéskori metszését, rögtön az ültető gödör kialakítása után kell megejteni. A meggy metszése a vázágak kiválasztásával és azok vissza metszésével kezdődik.

A 3-4 darab vázágnak szánt vesszőt metsszük el az egyharmaduknál egy külső állású rügy felett. A sudár legyen magasabb a vázágaknál, a sudár és a vázágak által kijelölt háromszög csúcsszöge 120° legyen. A vázágak a törzshöz képest 45°szögben álljanak.

Akkor, ha ez a szög kisebb, akkor használjunk lekötözést, ha pedig nagyobb, akkor pedig kitámasztást.

2. Koronaalakító metszés

Lényegében a vázágak és a sudár hajtás visszametszését rejti magában.

A ritkítás során ügyeljünk rá, hogy ne távolítsunk el túl sok 1 illetve 2 éves vesszőt, ugyanis többnyire ezeken a vesszőkön hozza a meggy a termését. Emellett a vázágak pozíciója is nagyon fontos, ekkor még alakíthatunk a vázágak helyzetén.

3. Fenntartó metszés

Az ötödik év után jön el a fenntartó metszés ideje.

Innentől érdemes megakasztani a vázágak felfele törekvését. A vissza metszés optimális helye, egy kifele mutató, a vízszinteshez közel álló ág felett van.

A meggy fenntartó metszése során ne felejtsük el megejteni a ritkító metszést. Ekkor az egyéves veszők ritkításán kívül a keresztbe, vagy a fa belseje felé növő ágakat kivágjuk.

Az egyéves vesszők ritkításánál azért tartsuk szem előtt, hogy többnyire ezeken hozza a meggy a gyümölcseit. Ezt követi a vázágak megigazítása. A korosabb meggyfa esetében, a jobb megvilágítottság és a kellő szellőzés érdekében érdemes a sudárhajtást teljes egészében eltávolítani. Így javíthatunk fa egészségi állapotán és a termésre is jótékony hatással lehetünk.

Amennyiben meglévő meggyfái mellé szeretne néhány különlegességet, nézzen szét meggyfa kínálatomban ITT.

Remélem hasznosnak találta a tanácsokat. Ha tetszett a cikk, kérem ossza meg ismerőseivel is.

Tartalomhoz tartozó címkék: meggyfa