Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

A meggy metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 11:16:55

A meggy esetében csakúgy, mint a többi gyümölcstermő növénynél a metszés elengedhetetlen része a sikeres termesztésnek. A meggy metszése 3 fő kategóriába sorolható.

1. Ültetéskori metszés: Az ültetéskori metszést, rögtön az ültető gödör kialakítása után kell megejteni. A meggy metszése a vázágak kiválasztásával és azok vissza metszésével kezdődik. A 3-4 darab vázágnak szánt vesszőt metsszük el az egyharmaduknál egy külső állású rügy felett. A sudár legyen magasabb a vázágaknál, a sudár és a vázágak által kijelölt háromszög csúcsszöge 120° legyen. A vázágak a törzshöz képest 45°szögben álljanak. Akkor, ha ez a szög kisebb, akkor használjunk lekötözést, ha pedig nagyobb, akkor pedig kitámasztást.

2. Koronaalakító metszés: Lényegében a vázágak és a sudár hajtás visszametszését rejti magában. A ritkítás során ügyeljünk rá, hogy ne távolítsunk el túl sok 1 illetve 2 éves vesszőt, ugyanis többnyire ezeken a vesszőkön hozza a meggy a termését. Emellett a vázágak pozíciója is nagyon fontos, ekkor még alakíthatunk a vázágak helyzetén.

3. Fenntartó metszés: Az ötödik év után jön el a fenntartó metszés ideje. Innentől érdemes megakasztani a vázágak felfele törekvését. A vissza metszés optimális helye, egy kifele mutató, a vízszinteshez közel álló ág felett van. A fenntartó metszés során ne felejtsük el megejteni a ritkító metszést. Ekkor az egyéves veszők ritkításán kívül a keresztbe, vagy a fa belseje felé növő ágakat kivágjuk. Az egyéves vesszők ritkításánál azért tartsuk szem előtt, hogy többnyire ezeken hozza a meggy a gyümölcseit. Ezt követi a vázágak megigazítása. A korosabb meggyfa esetében, a jobb megvilágítottság és a kellő szellőzés érdekében érdemes a sudárhajtást teljes egészében eltávolítani. Így javíthatunk fa egészségi állapotán és a termésre is jótékony hatással lehetünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: meggyfa