Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A mirtuszloncról röviden

A mirtuszlonc alkalmazása rendkívül sokoldalú. Alkalmazható kiskertbe, de akár szennyezettebb városi környezetbe is talajtakaróként és cserjecsoportként vagy akár rézsűk megkötésére. Az alapfaj tömegcserjeként mindenhol megtalálható, a citromsárga változat annál elegánsabb, ezért dekoratívabb helyekre ültethető, és társítható bármely fajjal.

A napos helyet kedveli, ezért ajánlott olyan helyre ültetnünk, ahol megkapja a kellő napfényt, így egyik legszebb cserjéje lesz kertünknek. Növényünk társítható más virágos cserjékkel, mint pl. rózsalonc, cserjés pimpó, japán, gyöngyvessző, törperózsa stb.

A mirtuszlonc gondozása

A 'Lonicera nitidáról' ismert, hogy jól tűri a szárazságot és a nagyvárosi viszonyokat. Természetesen fontos a jó vízelvezetésű talaj, amely talán az egyetlen tényező, hogy a növény jól érezze magát. Évente akár 2-3-szor is ajánlott formára nyírása, és növekedésének megfelelő karbantartása, hogy kordában tarthassuk növényünket. Nyírása történhet kora tavasszal, ősszel és a vegetációs időszak bármely szakaszában.

A Lonicera nitida ’Lemon Beauty’ formára vágásakor bátran használhatjuk a sövényvágó ollót, a növény gyorsan fejlődik, felfrissül, így a metszést nehéz elrontani.

A mirtuszlonc betegségei

A mirtuszlonc a betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló növény, de természetesen adódhatnak problémák vele. Előfordulhat lombhullás, amely a rossz talajviszonyoknak jele, és rovarbetegségek, amely ellen ajánlott kora tavasszal vagy ősszel lemosó permetezéssel óvni a dísznövényt.

Lomblevelű örökzöld lévén vigyázni kell, hogy az előírásnak megfelelő töménységű oldattal permetezzünk, mert a túl tömény permetlé megégetheti a leveleket, amelyek nehezen regenerálódnak. Bár a szaporítás nem bonyolult, mégis sok munkaórát takaríthatunk meg azzal, ha megvásároljuk a már kilombosodott növényt.

A mirtuszlonc szaporítása

A cserje szaporítása félfás dugvánnyal történik, és a vegetációs időszakban tehetjük meg ezt. A félfás dugványozást rendszerint nyáron, leginkább júniusban végezzük. Körülbelül 15 cm-es félfás hajtásokat kell lemetszenünk, amelynek alsó leveleit levágjuk. A dugványokat jó minőségű, kerti földbe (vagy tápanyagdús komposztba) ültessük, s három naponként öntözzük, így hamarosan megtörténik a begyökeresedés.

Ősszel a meggyökeresedett dugványokat védett helyre tesszük, s tavasszal a teleltetés után kiültethetjük a végleges helyére, amely aztán a vegetációs időszakban szépen megerősödik.

Mirtuszlonc és további talajtakaró cserje kínálatunkat itt találja

Amennyiben hasznosnak találta a cikket nyomjon egy Tetsziket

Nézze meg többi érdekes bejegyzésünket is a blogban