Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A legerősebb paprika fajták

Alapvetően kétféle ember létezik. Az egyik, aki ki nem állhatja a csípős ételeket, a másik pedig, aki egyenesen odavan értük. Nem véletlen, hogy olyan népszerűek a chili evő versenyek is világszerte. Amennyiben Ön is az utóbbiak közé tartozik és szívesen kóstol meg újabb és újabb paprika fajtákat, akkor ez a bejegyzés Önnek szól. Összegyűjtöttem ugyanis a világ legerősebb paprika fajtáit, de szó lesz arról is, mitől olyan csípősek bizonyos fajták és hogyan mérhető mindez.

Mitől olyan csípős a paprika?

A paprikafélék a Capsicum nemzetségbe tartoznak, termésük fajonként és fajtánként különböző mennyiségű kapszaicint tartalmaz, amely a paprika csípősségéért felel. Így fordulhat elő az, hogy míg az egyik típus kifejezetten enyhe, addig a másikból már egy kis darab elfogyasztása is érezteti hatását. A kapszaicin a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, amely különösen igaz nyálkahártyákra, vagyis a szájba kerülve különösmód kifejti hatását.

Miként mérhető a csípősség?

A paprikafajták csípősségét az úgynevezett Scoville-skála méri. A Scoville-féle csípősségi egység (SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A mértékegység felállításakor a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a tesztelők már nem tudták érzékelni a csípősséget. Vagyis a hígítás mértéke adja az értékeket. Ma már természetesen nem tesztalanyokkal végzik ennek megállapítását mint az 1900-as évek elején, hanem általában nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával állapítják meg a fűszerek csípősségét.

Ide kattintva megtekintheti webáruházam teljes chili paprika kínálatát

Melyik a világ legerősebb paprikája?

Jelenleg a világon a legerősebb paprikafajta a 'Carolina Reaper', mely a 'Pakisztani Naga' és a 'Red Habanero' keresztezéséből jött létre. Csípőssége 2,2 millió a Scoville-féle csípősségi skálán.

 

Ha szeretné megismerni az otthoni paprikanevelés trükkjeit, kattintson IDE és olvassa el az erről szóló cikkemet!

Ez azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 220.000- szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezze az ember csípősnek. Összehasonlításul: a magyar csípős paprika csípősségi egység értéke 2500, amely emellett igencsak elenyésző számnak tűnik.

Vagyis ez a fajta csak a legbátrabbaknak ajánlott.

A legcsípősebb paprikák között a chili paprika fajták állnak az élen

Természetesen az élvonalban számos különböző paprika helyet kap még a 'Carolina Reaper' mellett. Nagyon csípős például a 'Naga Morich', (vagy más néven 'Ghost Pepper'), mely chili paprika fajta főként India fűszervilágában terjedt el.

Érdekli az erős paprikák nevelése? Ha igen, kattintson IDE és olvassa el az erről szóló cikkemet!

Szintén ide sorolandó a 'Red Savina Habanero' chili paprika is, amely esetében az extrém csípősség különleges, narancsos ízzel társul.

Emellett nem maradhat ki a sorból a 'Habanero Chili' paprika sem, amely a világon az egyik legkeresettebb típus és nagyon csípős chili paprika. Színe lehet piros, zöld vagy sárga, de ne tévessze meg, a „csípős élményt” mindegyik fajta visszaadja.

Végül de nem utolsósorban mindenképpen meg kell említeni a 'Scotch Bonnet' chili paprikát is, amely szintén az élvonalba tartozik a csípősség mértékét tekintve és amely a "skótsapkás" néven terjedt el a köztudatban.

A paprika növényvédelmi kérdései nagyon fontos kérdések. Ha szívesen olvasna a témában, akkor kattintson IDE és olvassa el a paprika növényvédelméről szóló cikkemet!

Saját kertjében is termelhet chili paprikát!

A csípős ízek kedvelői számára jó hír az, hogy most akár otthon is tarthat chili kóstoló versenyt, ugyanis ezeknek a paprikáknak a saját kertben való nevelése szinte gyermekjáték, semmilyen előképzettséget vagy szaktudást nem igényel. Ráadásul ezen a növények kis helyen is elférnek, vagyis a kifejezetten kis méretű telkek tulajdonosainak sem kell lemondaniuk az élményről. A csípős íz akkor a legintenzívebb, ha frissen használja fel a zöldséget, de a szárítva vagy őrölve is fogyasztható, ráadásul saját paprikából készítve sokkal erősebb lesz a végeredmény, mint a bolti termékek esetében.

Ide kattintva megtekintheti webáruházam teljes chili paprika kínálatát.

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!