Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

A Kerti madárbirs gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 13:13:05

A kerti teendők közül általában a metszés az, ami minden kertbarátnak télen eszébe jut. A metszést akkor kell megejteni, hogy ha nem akarjuk, hogy nagyon szélesen terüljön el a talajon a Kerti madárbirs, vagy ha meg akarjuk tartani természetes formáját.

Javarészt az egyedül ültetett Kerti madárbirseket nem is szokták megmetszeni, hanem hagyják, hogy az eredeti formájukat felvegyék az évek alatt. Amennyiben egymás mellé több tő madárbirset is ültetett, akkor a nyírás azért lehet fontos, hogy egységes talajtakarót lehessen belőle nevelni. A Kerti madárbirs jól bírja a metszést, azonban minden egyes alkalommal sűrűbbé válik a cserje és egyre több új hajtást fog nevelni. Ezen tulajdonsága miatt, hogy ha elkezdi a metszést, akkor rendszeresen iktassa is be az éves kerti teendők közé.

Mindenesetben február tájékán kell elkezdeni ezt a műveletet. Metszéssel a növénybetegségeket is meg lehet előzni. Ekkor a sérült, öreg ágakat ajánlott levágni, illetve a megpuhult terméseket összegyűjteni a földről, hogy azon ne tudjanak áttelelni a kórokozók, kártevők.

Mivel a Kerti madárbirs, más rózsafélék családjába tartozó növényekhez hasonlóan jó alanynak számít a tűzelhalás korokozójának, illetve a levéltetvek számára, ezért fontos, hogy a metszést mindig tiszta, megfelelően fertőtlenített metszőollóval végezze el. Ha Ön még csak most kezd el ismerkedni a kertészkedés művészetével, akkor jó szívvel ajánlom ezt a cserjét, mely hamar kedvencévé fog válni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje madárbirs