Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A kert színfoltja: az őszirózsa

Ősszel a kert már készülődik a téli pihenéshez. A virágok lassan eltűnnek, és lassan felváltják a helyüket a színes falevelek.

Ha szeretné, hogy a kertjében megőrizhessen egy kis színt a nyár második felében és az ősz első heteiben, akkor van egy remek tippem az Ön számára. Ez pedig a hatalmas szín-, és méretválasztékkal rendelkező őszirózsa!

Az ősszel virágzó növények száma igen csekély, ezért is örvend nagy népszerűségnek az őszirózsa. Ha szeretné, akár többféle színű és méretű virágot is ültethet egy helyre, így valóságos virágzuhatag lesz majd a kertében a hűvösebb idő ellenére is. Ráadásul erkélyen is remekül érzi magát.

IDE KATTINTVA megtekintheti őszirózsa kínálatomat

Mit érdemes tudni az őszirózsáról?

Az elnevezés ne tévessze meg, nem a hagyományos értelemben vett rózsáról van szó. Az őszirózsa egy igazán változatos megjelenésű évelő növény, amely a nyár második felében kezd el virágozni. Virágai jellegzetesek, úgynevezett „fészekvirágzatuk” van, így valójában semmi mással nem összekeverhetőek.

Nem csak számtalan színben, de sokféle fajtában is elérhetőek, így többféle funkciót is betölthetnek a kertben. Az alacsonyabb típusok talajtakarásra, sziklakerti ültetésre alkalmasak, amíg a méretesebb őszirózsák ágyásokba ültethetők. Újra megtöltheti segítségükkel élettel az elnyílt virágok helyét, vagy létrehozhat olyan őszi ágyásokat, ahol helyet kaphatnak ezek a különleges virágok. Mikor megtöltik a kertet élettel olyan, mintha újra tavasz lenne. A gondoskodást pedig igazi virágzuhataggal hálálja meg.

Milyen gondozást igényel az őszirózsa?

Egy kifejezetten alacsony gondozási igényű dísznövényről beszélünk. A talajt tekintve nem válogatós, a megfelelő fekvésre azonban érdemes figyelmet fordítani. Ha túlzottan árnyékos, nyirkos helyre ültetjük, akkor könnyen megtelepszik rajta a lisztharmat. A napos helyeken azonban sem ettől, sem más kártevőtől nem kell tartani.

Kiválóan áttelelnek, és a régebbi fajták kifejezetten nagyra megnőnek, így tényleg igazi virágrengeteget álmodhat meg a segítségükkel a kertjébe. Ha szeretne többet megtudni az őszirózsa ültetéséről, az alábbi videóból tájékozódhat!

Kertbe és erkélyre egyaránt alkalmas?

Bizony, akkor sem kell lemondania az őszirózsáról, ha lakásban él, ugyanis ez a növény megfelelő gondozás mellett az erkélyen is jól érzi magát. Mivel - ahogy már említettem - a régebbi fajták kifejezetten nagyra nőnek, érdemes az újabb verziók közül válogatni, melyek sokkal kisebbek és kompaktabbak, így nem foglalják el az egész teret. Érdemes tehát tájékozódnia a virágok végleges méreteiről az ültetés előtt.

Milyen színű őszirózsák közül lehet választani?

Számtalan színből válogathat, melyeket szabadon kombinálhat. Lila, rózsaszín, kék, fehér és ezek különböző árnyalatai mind elképesztő hangulatot kölcsönöznek a térnek, legyen szó kertről, teraszról vagy erkélyről. Ha szeretné megtekinteni részletesen a különböző őszirózsa fajtákat, ide kattintva megteheti!

Kinek ajánlott az őszirózsa ültetése?

Az őszirózsa féléket ajánlom mindazoknak, akik számára fontos az, hogy a sivárabb, kevésbé színes őszi időszakban - amikor már semmi sem virágzik, de a levelek még nem elég tarkák - vigyenek a kertjükbe egy kis életteli, vidám megjelenésű, magas dekorációs értékkel rendelkező virágos dísznövényt. Fejezze ki bátran önmagát! Mivel nagyon sokféle színben elérhetőek az őszirózsák fontos, hogy nyugodtan fejezze ki önmagát, mikor elülteti ezeket a virágokat. Bátran felejtse el a szabályokat, ne válogasson a színekben az aktuális divat alapján.

Ha Önnek például a rózsaszín és a lila is tetszik, nyugodtan ültesse őket egymás mellé, meg fog lepődni, mennyire kiegészítik és felerősítik egymást a különböző színek. Ne feledje, ez nem egy ruhásszekrény, nyugodtan engedje szabadjára a képzeletét és a kreativitását és élvezze munkája gyümölcsét!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

IDE KATTINTVA megtekintheti őszirózsa kínálatomat

Nézze meg többi bejegyzésemet is Blogomban