Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A jezsámen nem jázmin

Megyeri Szabolcs
2014. 06. 02. 14:15:46

Annak ellenére, hogy mindkét címbeli növény nagy népszerűségnek örvend, a kertbarátok gyakran összekeverik őket, aminek az a fő oka, hogy illatuk nagyon hasonló, és neveik is öszekeverhetőek, pedig más céllal, eltérő kerti stílus kialakítására szokás ültetni őket.

A jezsámen elsősorban a múlt században volt divatos növény, gyakran és intenzíven nemesítették, számtalan elegáns kert és park szolgált otthonul ennek a pompás díszcserjének. A jezsámen fajták közül a leggyakrabban a közönséges jezsámennel (Philadelphus coronarius) találkozni a kertekben.

A közönséges jezsámen egy 2-3 méter magasra is megnövő cserje, mely a tavasz végén, illetve nyár elején hozza feltűnő, fehér virágait, melyek ráadásul erős illattal ajándékozzák meg a kerttulajdonost. A jezsámen kiváló sövénynek való növény, ültethető kerítés mellé, hogy a betérő rögtön kellemes benyomásokkal léphessen be az udvarba, de kisebb cserjecsoportok kialakítására is jó választás, és persze szoliternövényként, a kert valamely központi részére telepítve is megállja a helyét. A jezsámen gondozása kifejezetten egyszerű feladat, a talajjal szemben nem igényes, és az ültetést követő pár hónapot leszámítva az öntözésre sem kell majd különösebb gondot fordítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok cserje