Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hedelfingeni óriás szabagyökerű cseresznye metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 15. 17:01:47

A Hedelfingeni óriás szabagyökerű cseresznye metszésénél el kell dönteni, hogy mik a prioritásaink. 2 féle lehetőség közül tudunk választani.

  1. A gyerekbarát megoldás. Ebben az esetben nem vágjuk ki a központi ún. sudárhajtást. Ekkor a fa akadály nélkül viszonylag magasra akár 6-8 méteresre is megnőhet. Ekkora lombfelület természetesen csak nagyobb telek esetén ajánlott, viszont érési időben a gyerekek számára, igazi élmény az érett cseresznyék „vadászata”.
  2. A „felhasználó barát” megoldás. Ekkor a fa központi ágát az alakító metszés során eltávolítjuk így behatárolva annak végleges méretét. Ez a megoldás lényegesen kevesebb munkával karban tartható. Gondoljunk csak a permetezésre, a metszésre vagy a termés madaraktól való megvédésére.

A kialakítandó formától függetlenül a Hedelfingeni óriás szabagyökerű cseresznye metszése 3 részre osztható:

  1. Alakító metszés. Ekkor kell eldönteni, hogy a fentebbiek közül melyik korona-formát szeretnénk megtartani.
    1. Sudaras megoldás. Ekkor a központi sudár hajtás meghagyjuk, de ekkor is figyelmet kell, fordítsunk a koronaszerkezetére. A vázágakat úgy válasszuk meg, hogy a későbbiekben azok eloszlása határozza majd meg a fa külalakját.
    2. „Felhasználó barát” megoldás. Ebben az esetben is hasonló módon neveljük a csemeténket, de az alakító metszés utolsó (5.) évében a központi hajtást egy gyengébb oldalsó hajtásra cseréljük evvel a módszerrel megtörjük a törekedési erélyét.

  1. Termés előtti fenntartó metszés

Mikor a cseresznyefa csemete elérte az általunk kívánt méreteit már tavaszi metszésről is beszélhetünk. Ezt a metszést tavasszal végezzük, mikor a fa vegetatív stádiumának elején jár, ezt jelzi, hogy a rügyek duzzadni kezdenek. A metszés jótékonyan hat a termésminőségére. A cseresznyefa termőképletei az ún. bokrétás termőnyársak ugyanis hamar elöregednek, és ez kihat a cseresznye beltartalmi értékeire.

  1. Fenntartó metszés

Ez a metszés is a fa fiatalon tartására irányul.  Ezt a szakirodalom szerint az ültetést követő 5. évtől, a termés után kell végre hajtani. A metszés során keletkezett nagyobb vágási felületeket kenjük be sebkenőccsel, amely segít megelőzni a kórokozók bejutását a fa nedvkeringésébe.

Idősebb fákon végrehajtandó, metszési feladatok
A 10. évig a korona méretét a vázágak csúcshajtásának visszametszésével tudjuk szabályozni. A legjobban a felső oldali erőteljesebb hajtások jelentik a kihívást, ugyanis ezeket rendszeresen vissza kell metszeni.

Az ezt követő években a korona növekedését érdemes megakadályozni, mivel ekkorra általában eléri a kívánt méretet. Ennek a legjobb módja vezérágak visszavágása egy adott oldalágig.

A metszés eredményeként mindig jócskán rendelkezésre áll majd, friss hajtás így az idősödő termőrészeket, mindig meg tudjuk majd újítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: cseresznyefa