Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A foltos árvacsalán, mint gyógynövény

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 05. 13:30:49

A nemesített dísznövények jellemzően csupán megjelenésükkel válnak a kert javára, pedig sok olyan vadon élő növény, virág is ültethető a birtokra, melyek esztétikájuk mellett egyéb kedvező tulajdonságokkal is rendelkeznek. Jó példa erre a foltos árvacsalán, mely a természetben vadvirágként ismeretes, azonban a kertbe ültetve természetes és dekoratív eleme lehet az otthoni flórának. A foltos árvacsalán mint gyógynövény is régóta ismert, így ültetésével egyszersmind gyógyhatású növényhez is juthatunk.

A foltos árvacsalán a természetgyógyászatban a légúti megbetegedések, húgyuti fertőzések, gyomor-, és bélpanaszok ellenszereként ismert, de a foltos árvacsalán külsőleg alkalmazva fekélyek, szájüregi gyulladások, különféle bőrbetegségek enyhítője is. A foltos árvacsalán tea készítéséhez a növény virágait kell forrázni, majd a kihűlés után leszűrve belsőleg, avagy külsőleg alkalmazni.

A foltos árvacsalán ülőfürdő is hatásos, ebben az esetben két marék virágzatot egy liter forró vízzel öntsünk nyakon, majd fél órás áztatás után adjuk az egészet a fürdővízhez. A foltos árvacsalán ültetése nem csupán gyógynövényként ajánlott, ez a vadvirág kiváló talajtakaró növény, mely színes szőnyeget alkotva képes elfedni a parlagon hagyott, vagy használaton kívüli kertrészt, ráadásul a foltos árvacsalán gondozási igénye alacsony, így kezdő kertészkedőknek is ideális választás.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövény évelő növény