Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A Fehértarka som metszése

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 16. 14:01:16

Mielőtt neki kezdene a metszésnek, ellenőrizze le, hogy megfelelő állapotban van-e a metszőollója. Amennyiben úgy látja, hogy nem elég éles vagy nem elég stabil a nyele, akkor minél előbb szerezzen be egy jó metszőollót, mivel csak így lesz szép, sima metszlap az eredmény.

Először el kell döntenie, hogy miért kívánja megmetszetni a Fehértarka somot. Ültetheti kertjébe terméséért, illetve fényes vesszőjéért, valamint kordában is tarthatja magasságát a metszéssel. Mindhárom esetben kora tavasszal kell elkezdeni a metszést.

Hogy ha Ön a terméséért szeretné a kertjébe ültetni a somot, akkor nem kell olyan erősen megmetszeni a bokrot. A rendszeres metszéssel egy tömörebb, sűrűbb cserjét fog tudni kialakítani.

Hogy ha Ön a fényes, élénkpiros vesszők miatt ültette a somot, akkor erősen vissza kell metszeni a cserjét. Az ültetés utáni első évben még ne kezdje el a metszést, mert az a cserje hirtelen gyengüléséhez fog vezetni. A második évtől kezdve azonban már ajánlott egészen 5 cm-es magasságig visszametszeni a bokrot. Nem kell megijedni, hogy így semmi sem maradt a magas cserjéből, hiszen a vágás helyéről fog rengeteg új hajtás fejlődni. Mivel az újabb hajtások színe élénkebb, ezért fontos, hogy minél hamarabb kezdje el a metszést, hogy legyen elég ideje a cserjének kinevelni az új hajtásokat. A következő években pedig hagyjon meg két rügyet, tehát ne vágja le olyan alacsonyra, mint a második évben.

Hogy ha Ön csak kordában szeretné tartani a Fehértarka somot, akkor minden évben az öreg vesszők egy negyedét távolítsa el, metssze vissza teljesen a földszínéig. Az öreg, már nem annyira erőteljes növekedésű cserjék esetében az összes öreg vesszőt távolítsa el, így friss, erős, új hajtásokat fog nevelni a cserje.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje som