Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A Clematis kerti ellenségei

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 26. 17:32:21

A legtöbb iszalag - fajta ellenálló a hajtáshervadás kórokozójával szemben, azonban még a legjobban ápolt növénynél is felbukkanhat ez a probléma. Nem csak ez a kórokozó okozhatja a hajtások elhervadását, hanem például csiga kártétele is. Vannak esetek, amikor csak pár hajtást érint a gyengülés, de akadnak olyan esetek is, amikor sajnos az egész növényt legyengíti ez a fertőzés.

A hajtáshervadást egy gombás fertőzés, a Phoma clematidina okozza, ami egyéb sérüléseken (mechanikai vagy biológiai sérülések) keresztül bejut a növény keringésébe. Amennyiben egy ilyen kórokozó megtámadja a kapaszkodó növényt, akkor elég gyors a fertőzés lefolyása és gyorsan a növény teljes gyengülése lesz az eredmény. A leggyorsabb módszer az, hogy ha a fertőzött ágakat azonnal eltávolítjuk és el is égetjük, hogy nehogy továbbterjedjen ez a betegség. Ezt a drasztikus közbelépést a növény gyorsan átvészeli, de mi is segíthetjük azzal, hogy ha általános összetételű tápanyag-granulátumot juttatunk ki a földjére.

Az ültetésnél bevethető egy trükk, miszerint ültessük 10-15 cm-rel mélyebbre a Clematis töveket. Így a föld alatt lévő rügyekre még akkor is lehet számítani, hogy ha a föld feletti részeket fagy, kártevő vagy kórokozó megtámadja. Ekkor a lenti rügyekből szépen újrafejlődik az iszalag.

Ahhoz, hogy elkerüljük a kertünk befertőzését, érdemes mindig tiszta metszőollóval dolgozni. Ez még fontosabb akkor, amikor beteg ágakat kell eltávolítani a kapaszkodó növényről, hiszen ilyenkor a növény nedve fennmarad a metszőolló pengéjén. 

Tartalomhoz tartozó címkék: clematis iszalag