Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A Clematis betegségei, kártevői

A kerti iszalagok (Clematis nemzetség) igazán látványos kerti dísznövények. Ezek a kúszócserjék – fajtától függően – 1-3 méter magasságig kapaszkodnak fel. A mászáshoz a leveleik nyelét, vagy a levelek gerincét használják fel, ez a szerv képes a csavarodásra. Ahhoz viszont, hogy sikerélményünk legyen bennük és több éven ét gyönyörködhessünk virágjaikban fokozottan oda kell figyelnünk a növényvédelemre.

A Clematis hármasan összetett leveleinek gerince képes a csavarodásra

A kedvenc fajtáimat az alábbi blogbejegyzésben gyűjtöttem össze Önnek!

A növényvédelem mellett a metszés szintén fontos, ezt összefoglaltam egy korábbi írásomban!

Ha iszalag, akkor hajtáshervadás. Ez az a probléma, amiről leggyakrabban esik szó a Clematis esetében. De mi is ez a betegség pontosan? A hajtáshervadás közvetlen oka általában valamilyen gombás fertőzés, például a Clematis aszkohitás betegsége (Ascochyta clematidina) vagy a Clematis koniotíriumos hervadása (Coniothyrium clematidis-rectae).

Emellett valószínűsíthető kiváltója lehet még a betegségnek a fuzáriumos hervadás (Fusarium oxysporum) valamint a verticilliumos hervadás (Verticillium albo-artum) is. Mindegyik kórokozó a sérüléseken (mechanikai vagy biológiai sérülések) keresztül jut be a növény keringésébe. (Feltehetően terjedésükben szúró-szívó szájszervű rovarok is szerepet játszanak.) A kórokozó spórái a kedvezőtlen körülményeket a talajban vészelik át.

Elsősorban a növény gyökérnyaki részét fertőzik. A gomba az edénynyalábokat támadja, melynek következtében a vízszállítás intenzitás csökken vagy meg is szűnhet, mely a hajtások gyors hervadását idézi elő. A fertőzéshez leginkább a nedves környezet és a 15-25°C közötti hőmérséklet kedvező.

 

Gyors lefolyású betegség – fontos a növények napi szintű ellenőrzése (forrás)

A legtöbb iszalag - fajta ellenálló a hajtáshervadás kórokozójával szemben, azonban még a legjobban ápolt növénynél is felbukkanhat ez a probléma. Nem csak ez a kórokozó okozhatja a hajtások elhervadását, hanem például csiga kártétele is. Vannak esetek, amikor csak pár hajtást érint a gyengülés, de akadnak olyan esetek is, amikor sajnos az egész növényt legyengíti ez a fertőzés.

A legkevésbé érzékeny erre a problémára az olasz iszalag (Clematis viticella) illetve ennek fajtái, viszont kifejezetten fogékonynak mondható a Clematis lanuginosa és fajtái. A leggyorsabb módszer az, hogy ha a fertőzött ágakat azonnal eltávolítjuk és el is égetjük, hogy nehogy tovább terjedjen ez a betegség. Ezt a drasztikus közbelépést a növény gyorsan átvészeli, de mi is segíthetjük azzal, hogy ha általános összetételű tápanyag-granulátumot juttatunk ki a földjére.

Nagyon fontos lépés – különösen, ha több növényünk van – hogy a vágóeszközt minden metszés előtt és után fertőtlenítsük ilyen esetekben (hiszen a metszőolló felületén a kórokozó könnyen átvihető egyik iszalagról a másikra).

Fertőtlenítésre alkalmas a hypo (legalább 5 %-os oldatként), vagy az alkohol (minimum 70 %-os oldatként), melyben 2-5 percig kell a szerszámunkat áztatni a biztos eredmény eléréséhez. Az ecet is használható erre a célra (20 %-os töménységű oldatként), de ennek hatékonysága alacsonyabb.

A szerszámok sterilizálása minden vágás előtt és után szükséges lehet

Az ültetésnél bevethető egy trükk, miszerint ültessük 10-15 cm-rel mélyebbre a Clematis töveket. Így a föld alatt lévő rügyekre még akkor is lehet számítani, hogy ha a föld feletti részeket fagy, kártevő vagy kórokozó megtámadja. Ekkor a lenti rügyekből szépen újrafejlődik az iszalag.

A Clematis mellett a trombitafolyondár is hálás kúszócserje. Cikkemből részletesebben is megismerheti!

Megelőzésként használhatunk réz-tartalmú szereket, melyeket a leginkább veszélyeztetett gyökérnyaki részre kell kijuttatni kora tavasszal illetve ősszel. Emellett a gombaölő szeres beöntözést már a fiatal növények telepítésekor is érdemes elvégezni, sőt a tavaszi – kora nyári időszakban 2-3 hetente rendszeresen megismételni.

Az iszalagokon kívűl számos más kapaszkodó növény is díszítheti a kertjét. Nézzen szét kertészetem webáruházában erre a linkre kattintva!

Indokolt lehet a megelőző kémiai védekezés, hogy növényeink ilyen szépek maradjanak – különösen a frissen telepített egyedek esetében

Ugyanakkor – és ez talán a legfontosabb – a kártevők és kórokozók elsősorban a legyengült, rossz erőnléti állapotban lévő példányokat támadják meg. Ezért a legjobb megelőzés az optimális élettér biztosítása a növényeink számára.

A kertészetemben több Clematis fajta is kapható, melyeket erre a linkre kattintva tekinthet meg!

Ez a Clematis-nál konkrétan a következőket jelenti:

- folyamatos, kiegyenlített vízellátás (a kiszáradás, illetve a túlöntözés is növeli a gomba megjelenésének esélyét)

- tavasz végi fagyok elleni védelem - optimális talaj (kellő vízelvezetés, hogy pangó víz még véletlenül se alakulhasson ki)

- a talaj téli-nyári takarása a gyökérzet fölötti területen (átfagyás, túlmelegedés elleni védelem)

Az egészséges környezetben élő növények rengeteg virágot fejleszthetnek, akár több virágzási hullám is kialakulhat

Emellett természetesen egyéb, kisebb jelentőségű növényvédelmi problémák is megjelenhetnek a kerti Clematis-okon:

1. Másik kórokozója ennek a növénycsoportnak a lisztharmat (Erysiphe aquilegiae), mely a Clematis leveleit és virágát károsítja.

2. Előfordulhat rozsda is (Puccinia magnusiana), melyet a sárga színű, levélfonáki foltok jeleznek.

3. Természetesen ennél a növénycsoportnál is ismerünk levél foltbetegségeket (Marssonina clematidis, Phoma clematidina), de ezeket időben észlelve és a beteg részeket megsemmisítve elejét vehetjük a nagyobb problémának.

4. Kártevők közül az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa), az ugrópoloska (Halticus luteicollis), a liszteske (Asterobemisia carpini), valamint bizonyos levéltetű fajok (Myzus varians, Aphis clematidis) szívogatására lehet számítani.

A levéltetvek megjelenésére az intenzív hajtásnövekedés időszakában számíthatunk

5. Emellett a szövedékben élő takácsatkák is megjelenhetnek. Ha nem sikerült a megelőzés, és kémiai védekezésre kerül a sor, akkor ajánlom figyelmébe a NÉBIH által létrehozott és folyamatosan frissített Növényvédő szerek adatbázisát.

Végezetül a Clematis-ra leselkedő veszélyek ne tántorítsák el attól, hogy ezekből a hatalmas díszítő értékű növényekből elültessen 1-2 tövet a kertjében! Egy megfelelő fajtaválasztással, és az ideális környezeti feltételek megteremtésével a fent felsorolt betegségek könnyedén megelőzhetők és nyaranta hónapokig gyönyörködhetünk a nagyméretű, látványos virágokban.

Tekintse meg a kertészetemben kapható Clematis fajtákat!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznosnak találta a cikket? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!