Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A birs károsítói és növényvédelmi stratégiája

A birs lombhullató, kb. 5-8 m-es magasságig megnövő, kompakt koronájú fa. Törzsét alacsonyan fejleszti, ebből adódóan akár bokor is nevelhető belőle, így kisebb kertekbe is kiváló választás. Az április végén nyíló virágai a rózsaszín és a fehér szín különböző árnyalataiban pompáznak, emiatt a gyümölcstermésén kívül egy kiváló díszítőértékkel rendelkező fa is. Birsalma termése fényes sárga színű, és még éretten is kemény a gyümölcs húsa és héja egyaránt.

A birs utóérő gyümölcsfaj: termését szeptember közepétől október első feléig lehet szedni. Nem tartozik a friss fogyasztásra szánt gyümölcsök közé, azonban magas vitamin- és pektintartalma miatt mégis érdemes elgondolkodni a termesztésén, hiszen feldogozva megannyi finom ételkülönlegesség készíthető belőle. Terméséből akár ivólé, gyümölcszselé, befőtt, de akár birsalmasajt is előállítható! Érdemes a birs csemetét érdemes a kert napsütötte, huzatmentes részére ültetni. A birs talajigényét tekintve nem kifejezetten igényes, azonban a megfelelő vízellátást mindig biztosítsuk neki!

A birs legfontosabb betegségei és az ellenük javasolható növényvédelmi kezelések

A birs legfontosabb károsítóinak és a védekezési módszereinek olvasásakor a Kedves Olvasó jogosan vélheti felfedezni, hogy sok az átfedés az alma károsítóival és növényvédelmi stratégiájával. Ebből kifolyólag a közös betegségek és kártevők leírása sok esetben nem került kifejtésre, ahhoz ajánlom Önnek az alma károsítóiról és növényvédelmi stratégiájáról szóló cikkeimet.

1. Almatermésűek tűzelhalásos betegsége – Erwinia amylovora

Almatermésűek tűzelhalásos betegsége

Súlyos virágfertőzés és kezdeti levélfertőzés tünetei láthatóak ezen a birsfán.

Betegség, tünetek: Az almatermésűek legfontosabb baktériumos betegségéről már említést tettem az alma és a körte károsítóiról szóló cikkeimben. A betegségre való fogékonyságot tekintve a birs az egyik legfogékonyabb gyümölcsfaj az almatermésű gyümölcsök között. A birsalmán megfigyelhető tünetek megegyeznek az almánál és a körténél leírt tünetekkel. Főként a fiatal hajtásvégek pásztorbot-szerű csavarodása és megfeketedése lehet a legszembetűnőbb tünet. Az betegség előrehaladásával az idősebb ágrészek is feketévé válnak, tűzperzselés látszatát keltve. A fertőzött ágrészeken a levelek nem hullnak le, színük elsötétül.

Védekezés: A rügypattanás előtt elvégzett rezes lemosó permetezés nemcsak a tűzelhalásos betegség, de más, gombás eredetű betegség megelőzésének céljából is ajánlatos kezelés. A beteg, feketedő vesszőket jó erős visszametszéssel el kell távolítani. A metszéseket mindig kövesse a metszési felületek sebkezelése, illetve ügyeljünk a metszőollónk fertőtlenítésére is.

2. A birs diplokarponos betegsége – Diplocarpon soraueri

Kezdeti diplokarponos betegség tünetei a birs levelén.

Betegség, tünetek: A birs diplokarponos betegségének tünetei a fa levelein, hajtásain és termésein mutatkoznak. A birs levelén 3-4 mm-es barna foltok formájában látszódnak a tünetek, mely foltok később egybeolvadhatnak. A hajtásokon ovális, enyhén kiemelkedő foltokkal találkozhatunk, melyek később elparásodhatnak és felrepedhetnek. Gyakoriak azonban a termésen megjelenő barna foltok is, melyek a levélen található képleteknél valamivel nagyobb, 4-6 mm-es nagyságúak.

Védekezés: Az elsődleges fertőzési forrás a talajra hullott, fertőzött levelek, melyek megsemmisítése vagy talajba forgatása elkerülhetetlen növényvédelmi feladat. A kémiai védekezés technológiája és a felhasználható szerek is megegyeznek az alma és körte ventúriás varasodásánal leírtakkal. A réz hatóanyagú (pl.: rézszulfát) kontakt szerek megfelelő védelmet nyújtanak közvetlenül rügyfakadást követően. Bimbós állapottól egészen a sziromhullásig használhatunk házi kertben III. forgalmi kategóriás felszívódó szereket, mint például a difenokonazol hatóanyagú növényvédőszerek.

3. A birs monilíniás betegsége – Monilinia fructigena, Monilinia linhartiana

A birs monilíniás betegsége

Felül a birs hajtását és levelét fertöző Monilinia linhartiana, alul pedig a termésrothadásért felelős Monilinia fructigena kórokozó kórképe látható.

Betegség, tünetek: A birset két monilínia faj is megtámadhatja. A Monilinia fructigena a gyümölcsrothadásért felelős monilínia faj (lásd: az alma monilíniás betegsége). A Monilinia linhartiana kizárólag a birs levelein megjelenő gombás betegség. A fertőzés a levelek csúcsától indul, később beteríti az egész levelet, a kórokozó szaporítóképleteit tartalmazó barna gombatelep.

Védekezés: A birsnek gyakori kórokozója a monilíniás betegség, így a kémiai védekezés fontos részét képezi a növényvédelemnek. A hajtásnövekedés kezdetére, rózsaszínbimbós állapotban, sziromhullás után, végül pedig gyümölcsnövekedés kezdetére érdemes időzíteni a kezeléseket. A felhasználható szerek megegyeznek az alma monilíniás betegségénél leírtakkal.

A birs legfontosabb kártevői és az ellenük javasolható növényvédelmi kezelések

1. Almamoly

Almamoly kártétele

Almamoly által károsított birsalma termés látható.

Rovar biológiája, kártétele: Az alma károsítóinál már részletesen kifejtésre került ez a rovarfaj. Neve ellenére nem válogat, legyen szó dióról, almáról vagy akár birsről. A gazdasági kárt a lárva okozza, melynek első dolga, hogy a tojásból kikelve egyből felkeresse az érésben lévő gyümölcsöt. A termés magházáig berágják magukat, eközben pedig felélik a gyümölcshúst. A károsított birs termésen egy apró lyukat és az azt körülvevő ürülékszemcséket vehetjük észre, mely egyértelműen az almamoly jellegzetes kártétele.

Védekezés: Az almánál leírtaknak megfelelően a feromoncsapdás módszer házi kertben eredményes védekezést nyújt a kártevő ellen.

2. Zöld alma levéltetű – Aphis pomi

Zöld alma levéltetű

A birsalma hajtásain szorgoskodó hangyák egyet jelentenek a levéltetvek jelenlétével.

Rovar biológiája, kártétele: A zöld alma levéltetű az almán kívül a birsre is specializálódott. Szívogatásával és folyamatos mézharmat-ürítésével fokozatosan rontja lombfakadás után az asszimiláló felület aktivitását.

Védekezés: A nyugalmi időszakban végzett lemosó permetezés, valamint a vegetációs időszakban felhasználható speciális aficidek eredményesen gyérítik a levéltetű populációkat.

3. Sodrómolyok – Pandemis spp., Adoxophyes spp.

Sodrómoly kártétele

Sodrómoly lárvájának kárképe látható, fiatal birsalma hajtáson.

Rovarok biológiája, kártétele: Tavasszal a lárvák okozzák a kártételt, melyek a rügyeket odvasítják. Lombfakadást követően a kifejlett egyedek a leveleket sodorják össze. Terméséréskor a levelet a gyümölcsre sodorják, amely alatt a lárva a gyümölcs felületén sekélyen táplálkozik. A berágásokon apró sebfelületek keletkeznek, melyek másodlagos sebparaziták megtelepedését segítik elő.

Védekezés: A sodrómolyok populációit eredményesen pusztítják a kártevő természetes ellenségei, így külön védekezésre nincs szükség.

Ha Önnek is tetszett a birs károsítóiról és növényvédelmi stratégiájáról szóló cikkem, kérem ossza meg a birsalmát kedvelő ismerőseivel, barátaival is!

Egészséges birsalma csemetéket szeretne kertjébe ültetni? Tekintse meg kínálatomat

További cikkeimet a Blogomban olvashatja, itt pedig növényvédelmi témájú bejegyzéseimet találja

Tartalomhoz tartozó címkék: birs növényvédelem