Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

5 ok, amiért érdemes szedret ültetni!

Mikor azt mondom szeder, Önnek is a jellegzetes, édesen fanyar íz jut eszébe, ami semmihez sem hasonlítható? Ha már a cím elolvasásánál megkívánta a szeder ízét és most azon gondolkozik, hogy most azonnal felkeresi a legközelebbi boltot, hátha lehet kapni néhány szem finomságot, akkor várjon még egy percet, ugyanis van egy sokkal jobb ajánlatom az Ön számára.

Ugyanis ha szeretné, akár a saját kertjében is termelhet szedret.

Íme öt ok, amiért érdemes szeder bokrot ültetni a saját birtokán!

1. Egyedi atmoszférát teremt a kertben

A szeder nem csak finom gyümölcse miatt egyre népszerűbb a hazai kertekben is, de egyedi megjelenésével igazán különleges atmoszférát teremt a környezetében. Megállja a helyét egyedül is szoliter növényként, viszont álmodhat belőle sövényt, térelválasztót, feldobhatja vele a kerítését, de eltakarhatja a segítségével a tér kevésbé esztétikus részeit is. Mivel remekül kijön más hasonló habitusú növényekkel, bátran elengedheti a fantáziáját és a alkothat valami igazán egyedit a kertjében.

A szeder termésének fotójától is összefut a nyál az ember szájában

Mikor először megjelennek majd a zöld levelek között a gyönyörű, bordó színben ékeskedő bogyók, teljes lesz a látvány és az élvezet. További pozitívuma, hogy akkor sem kell lemondania a szederről, ha kisgyermek van a családban, hiszen létezik már tüskementes változat is, melyről a legkisebbek is bátran szüretelhetnek.

2. A szeder termesztése tehát a család minden tagja számára kifizetődő

Fontos még néhány szót említeni arról is, hogy a szeder ára mennyire kedvező, hiszen egy szeder tő körülbelül 1000 forintba kerül, mely utána saját kezűleg szaporítható. Erről bővebben a 4. pontban olvashat.

A teljes választék, köztük a tüske nélküli szederfajtákat ide kattintva tekintheti meg.

3. Egyszerű a gondozása

A gazdagon termő szederbokrok titka a megfelelő módon és időben elvégzett metszés. Augusztus vége és október közepe között érdemes megejteni ezt a műveletet. Fontos tudni, hogy a szeder termő ágai csupán két évig életképesek, ezt követően a bokrot meg kell szabadítanunk tőlük, hiszen akár fertőzést is elkaphat miattuk a növény. A szeder idősebb korában érdemes ifjító metszést végezni, ekkor 20-30 cm-ig is visszavághatja az ágakat. Ezek azonban a következő szezonban még nem hoznak majd termést. A metszéssel egy időben fontos a tápanyag utánpótlásról is gondoskodni, így biztos lehet abban, hogy bő terméssel hálálják meg a bokrok a gondoskodást.

4. A szeder szaporítása gyerekjáték!

A művelethez egy kb. 15 cm mély gödörre lesz szükség, melybe a szeder indáját le kell hajlítani. Ezzel egy időben a felső részét takarja be tápanyagban dús talajjal és enyhén tömörítse. Innentől kezdve pedig az egyetlen feladat, hogy az adott részt tartsa mindig nedvesen, így megindul a gyökeresedés. Ennyire egyszerű az egész!

A szeder szaporításáról  és az egyéb fontosabb tudnivalókról bővebben már írtam az oldalamon, ide kattintva elolvashatja.

5. Különösen finom a termése és nagyon egészséges!

A szeder természetesen elsősorban a termése miatt lesz a család kedvence, hiszen nem csak elképesztően finom és sokféleképpen felhasználható, de számtalan jótékony hatása is van az egészségre. Ez a pici gyümölcs ugyanis nagyon gazdag A-, B1-, B6- és C-vitaminokban és ásványi anyagokban is, mint például a kálium, a kalcium, a magnézium vagy a foszfor. Antioxidáns tartalma az immunrendszerünket erősítésében segítenek, a benne rejlő rostok pedig az emésztést segítik.

A jó hír, sok sok fajta közül is válogathat, így ültethet a kertjébe fekete szeder bokrot, de akár különleges szedermálnát is. Előbbi egy tüske nélküli, igazán erős növekedésű fajta, míg utóbbi inkább málna egy kis szeder „beütéssel”, melynek köszönhetően mindkét gyümölcs pozitívumai élvezhetők.

A fekete szederről már korábban részletesen beszéltem egy videóban, ezt ide kattintva tekintheti meg.

A szedermálna különböző kiszereléseiről is meséltem már, ha szeretné megnézni, milyen is a termése, az alábbi videóban megteheti.

Az, hogy ezek a gyümölcsök sokféleképpen felhasználhatók, a szó szoros értelmében értendő, ugyanis amellett, hogy frissen fogyasztható, bekerülhet különböző süteményekbe és levesekbe, valamint készülhet belőle lekvár is. Utóbbi azért is nagyon előnyös, mert így a téli hónapokban sem kell lemondania az utánozhatatlan fanyar ízvilágról.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: szedermálna szeder