Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

5 ok, amiért a rózsának minden kertben helye van

Olyan jelzőkkel illetik, mint a kertek királynője, vagy az udvar éke. Mesebeli pompája és bódító illata hamar rabul ejti az ember szívét akkor is, ha a virágokkal szemben inkább a cserjéket vagy a gyümölcsfákat részesíti előnyben. Amennyiben szeretne egy gondoskodást megháláló növényt a kertjébe, amelyből számtalan fajta létezik, akkor a következő 5 ok biztosan meggyőzi majd Önt is arról, hogy minden kertben van helye rózsának.

Egy kert megálmodásakor sokféle szempontot figyelembe kell venni. A növények részéről ugyanis lényeges a kert fekvése, az adott fényviszonyok, a talaj minősége, de fontos az is, mi a cél az egyes virágok elültetésével. A rózsa azon ritka növények egyike, melyek közül mindenki megtalálja a maga számára legideálisabb fajtát.

 

 

1. Hatalmas választék

 

Nem sok olyan virág van, amelyből ekkora kínálat lenne a piacon. Nem csak számtalan színben elérhetőek a rózsák, de rengeteg fajtája is létezik. A hagyományosak mellett található közöttük magastörzsű, futó és illatos fajta, ráadásul vannak olyanok is, melyek a történelembe repítenek vissza vagy a romantikát hozzák el a kertbe.

Ez azért nagyon jó, mert amellett, hogy az Önnek leginkább tetsző virágokat választhatja ki, még praktikus szempontokat is figyelembe vehet. Például ha valami miatt nehezen hajol, az Ön számára a legjobb választás a magastörzsű rózsa lesz, hiszen magasságuk miatt akár állva is metszhetők. Viszont ha van egy olyan rész az udvaron, melyet szívesen elfedne, akkor a futórózsa az ideális megoldás. Tehet színbeli kikötéseket is, ebben az esetben a klasszikus vöröstől a fehéren át a rózsaszín számtalan árnyalatán keresztül válogathat a kínálatban.

 

Ide kattintva megtekintheti a rózsakínálatunkat!

 

 

2. Napi öt perc gondoskodás

 

Azt mondják a rózsák olyanok, akár a hölgyek. Odafigyelésre és gondoskodásra van szükségük. Tudom azonban, hogy a rohanó hétköznapok mellett nagyon nehéz naponta időt szánni a kertre. Természetesen az időszakonként esedékes metszést és gyomlálás idejét nem lehet lerövidíteni, viszont a mindennapokban napi öt perc gondoskodás is sokat jelent. Lehet ez egy rituálé, amely kikapcsolódást jelent egy-egy hosszú munkanap után. Ebbe a rövid időbe belefér az elhalt részek, vagy a fonnyadt levelek eltávolítása, az öntözés vagy egyszerűen csak az apró gazok kihúzgálása a virág közeléből.

Higgye el, a rózsákkal töltött idő egy idő után már nem feladat vagy munka lesz, hanem maga a feltöltődés. Nem beszélve arról, hogy a rózsa ezt a néhány perces törődést temérdek gyönyörű és illatos virággal hálálja majd meg. Kezdő kertbarátoknak is ajánlott, hiszen hamar elsajátítható a rózsákhoz szükséges elméleti és gyakorlati tudás egyaránt.

 

 

3. Elrejti az esztétikai hibákat és ékesíti a kertet

 

Ha van egy olyan rész a kertben, ahol valami miatt nem olyan szép a pázsit, vagy szívesen elrejtene egy nem annyira esztétikus falfelületet, akkor nem is találhatna ennél megfelelőbb növényt erre a feladatra. Emellett bizonyos fajták tökéletesek ágyásszegély díszítéséhe, de a kertbe vezető ösvényt is feldobhatja vele.

 

 

4. Sokáig virágzik

 

Sok rózsafajta egész nyáron át virágba borítja a kertet, sőt van olyan, amely még kora ősszel is ékesíti a ház elejét. A megfelelő gondoskodást hosszú heteken keresztül meghálálja a mesebeli megjelenésével.

 

 

 

 

5. Szinte egész évben ültethető és akár 15 évig is élnek

 

A konténeres rózsákat a fagyos téli hónapokon kívül gyakorlatilag az év bármely szakában el lehet ültetni. A lényeg, hogy esztétikai szempontok mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy árnyékos helyen ez a növény egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset fog virágozni. Ugyanakkor a folyamatos tűző nap sem ideális, ugyanis ez nem csak legyengíti a rózsát, de a kártevők megtelepedését is elősegíti.

Emellett a talaj minősége is lényeges. A rózsák legjobban a tápanyagban gazdag, savanyú talajban érzik magukat a legjobban, ám akkor sem kell lemondani ennek a virágnak az ültetéséről, ha nem adott ez a lehetőség a kertben. Ugyanis komposzttal, trágyázással és gyakori öntözéssel megteremtheti az ideális körülményeket a növény számára.

Fontos az alapos mérlegelés az ültetés előtt, hiszen megfelelő körülmények között akár másfél évtizeden keresztül szépíti majd a kertet minden nyáron.

 

Itt megtalálja a legfontosabb információkat a rózsák gondozásával nevelésével kapcsolatban.

 

 

Amennyiben tetszettek a rózsával kapcsolatos tudnivalók, kérem nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa