Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

5 ok, amiért a rózsának minden kertben helye van

Olyan jelzőkkel illetik, mint a kertek királynője, vagy az udvar éke. Mesebeli pompája és bódító illata hamar rabul ejti az ember szívét akkor is, ha a virágokkal szemben inkább a cserjéket vagy a gyümölcsfákat részesíti előnyben. Amennyiben szeretne egy gondoskodást megháláló növényt a kertjébe, amelyből számtalan fajta létezik, akkor a következő 5 ok biztosan meggyőzi majd Önt is arról, hogy minden kertben van helye rózsának.

Minden kertben helye van

Egy kert megálmodásakor sokféle szempontot figyelembe kell venni. A növények részéről ugyanis lényeges a kert fekvése, az adott fényviszonyok, a talaj minősége, de fontos az is, mi a cél az egyes virágok elültetésével. A rózsa azon ritka növények egyike, melyek közül mindenki megtalálja a maga számára legideálisabb fajtát.

Olvassa el a bejegyzésemet a rózsatípusokról!

1. Hatalmas választék

Nem sok olyan virág van, amelyből ekkora kínálat lenne a piacon. Nem csak számtalan színben elérhetőek a rózsák, de rengeteg fajtája is létezik. A hagyományosak mellett található közöttük magastörzsű, futó és illatos fajta, ráadásul vannak olyanok is, melyek a történelembe repítenek vissza vagy a romantikát hozzák el a kertbe.

Gazdag virágzású cserje

Ez azért nagyon jó, mert amellett, hogy az Önnek leginkább tetsző virágokat választhatja ki, még praktikus szempontokat is figyelembe vehet. Például ha valami miatt nehezen hajol, az Ön számára a legjobb választás a magastörzsű rózsa lesz, hiszen magasságuk miatt akár állva is metszhetők. Viszont ha van egy olyan rész az udvaron, melyet szívesen elfedne, akkor a futórózsa az ideális megoldás.

A rózsák társítása szinte gyerekjáték lesz, ha elolvassa ezt a cikkemet a témában!

Tehet színbeli kikötéseket is, ebben az esetben a klasszikus vöröstől a fehéren át a rózsaszín számtalan árnyalatán keresztül válogathat a kínálatban. Ide kattintva megtekintheti a rózsakínálatunkat!

2. Napi öt perc gondoskodás

Azt mondják a rózsák olyanok, akár a hölgyek. Odafigyelésre és gondoskodásra van szükségük. Tudom azonban, hogy a rohanó hétköznapok mellett nagyon nehéz naponta időt szánni a kertre. Természetesen az időszakonként esedékes metszést és gyomlálás idejét nem lehet lerövidíteni, viszont a mindennapokban napi öt perc gondoskodás is sokat jelent.

Levelei is díszítenek

Lehet ez egy rituálé, amely kikapcsolódást jelent egy-egy hosszú munkanap után. Ebbe a rövid időbe belefér az elhalt részek, vagy a fonnyadt levelek eltávolítása, az öntözés vagy egyszerűen csak az apró gazok kihúzgálása a virág közeléből. Higgye el, a rózsákkal töltött idő egy idő után már nem feladat vagy munka lesz, hanem maga a feltöltődés.

Ajánlom a kertészetemben kapható rózsafajtákat, nézze meg őket Ön is, erre a linkre kattintva!

Nem beszélve arról, hogy a rózsa ezt a néhány perces törődést temérdek gyönyörű és illatos virággal hálálja majd meg. Kezdő kertbarátoknak is ajánlott, hiszen hamar elsajátítható a rózsákhoz szükséges elméleti és gyakorlati tudás egyaránt.

3. Elrejti az esztétikai hibákat és ékesíti a kertet

Ha van egy olyan rész a kertben, ahol valami miatt nem olyan szép a pázsit, vagy szívesen elrejtene egy nem annyira esztétikus falfelületet, akkor nem is találhatna ennél megfelelőbb növényt erre a feladatra. Emellett bizonyos fajták tökéletesek ágyásszegély díszítéséhe, de a kertbe vezető ösvényt is feldobhatja vele.

Ha szeretne bővebben tájékozódni a rózsákkal kapcsolatban, akkor olvassa el ezt a bejegyzésemet!

Kiválóan takarnak, különleges hangulatot teremtenek

4. Sokáig virágzik

Sok rózsafajta egész nyáron át virágba borítja a kertet, sőt van olyan, amely még kora ősszel is ékesíti a ház elejét. A megfelelő gondoskodást hosszú heteken keresztül meghálálja a mesebeli megjelenésével.

Álmodja újra a kertet a futórózsával!

Számos fajtacsoport közül lehet válogatni

5. Szinte egész évben ültethető és akár több évtizedig is élnek

A konténeres rózsákat a fagyos téli hónapokon kívül gyakorlatilag az év bármely szakában el lehet ültetni. A lényeg, hogy esztétikai szempontok mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy árnyékos helyen ez a növény egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset fog virágozni.

A fehér színű fajták is igen közkedveltek

Ugyanakkor a folyamatos tűző nap sem ideális, ugyanis ez nem csak legyengíti a rózsát, de a kártevők megtelepedését is elősegíti.

Nézze meg az alábbi videómat, amelyben bemutatom a rózsa ültetését!

Emellett a talaj minősége is lényeges. A rózsák legjobban a tápanyagban gazdag, savanyú talajban érzik magukat a legjobban, ám akkor sem kell lemondani ennek a virágnak az ültetéséről, ha nem adott ez a lehetőség a kertben. Ugyanis komposzttal, trágyázással és gyakori öntözéssel megteremtheti az ideális körülményeket a növény számára.

Fontos az alapos mérlegelés az ültetés előtt, hiszen megfelelő körülmények között akár másfél évtizeden keresztül szépíti majd a kertet minden nyáron.

Ha Ön is kedvet kapott a rózsaneveléshez, vagy épp ki szeretné egészíteni rózsaágyását, akkor nézze meg kertészetem rózsakínálatát ezen a linken!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!