Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

5 illatos növény balkonra

Megyeri Szabolcs

A dísznövényeket általában szépségükért tartjuk, de semmiképp nem hátrány, ha más érzékszervünket is simogatják, például az orrunkat. Az illatos virágok közelében a kedvünk is jobb lesz, és remek dolog, ha a megkapó látvány mellett ilyen extrával is rendelkeznek! Még jobb lesz, ha a dekoratív és illatos virágok a balkonunkat díszítik, így ez a falatnyi kertpótlék, ami a város embernek az egyetlen zöld menedéke lehet, igazán illúziójává válhat a természetnek, ráadásul az ilyen flórával még a benti vegyszeres illatosítókat is kiválthatjuk.

Vegyük hát sorra, hogy melyik az öt legszebb, legvonzóbb balkonra, ablakba való illatos dísznövény!

 

  Balkonra való illatos dísznövények

 

1. Frézia

Az illatban verhetetlen frézia elsősorban vágott virágként ismert, pedig cserépben is lehet tartani, így értelemszerűen sokkal tovább marad virágzó és illatozó. A frézia igazából nem egy növény, hanem egy 14 tagú nemzetség elnevezése, közülük is a legillatosabbak a  Freesia alba és a Freesia leichtlinii változatok, de a frézia minden hibridje kellemes a szaglószervnek.

A frézia magról vagy hagymáról szaporítható, nagyjából harminc centiméter magasra növő dísznövény, mely az erős napsütést kedveli, így világos ablakpárkányra, vagy kevésbé árnyékolt erkélyekre telepíthető. Nem kimondottan gondozásigényes növény, arra kell ügyelni, hogy a virágzás alatt földje mindig nedves legyen. Elvirágzás után, mikor a levelek is megbarnultak, az öntözést el kell hagyni, és a kiszáradt földdel együtt a növényt védett helyre kell rakni, hogy a következő évben újra kihajthasson.

Érdekesség, hogy a fréziából kinyert illóolajat a kozmetikai iparban is hasznosítják, számos parfümben és krémben megtalálható, így könnyen lehet, hogy az illata ismerős lesz valahonnan!

  Balkonra való illatos dísznövények

 

2. Viaszvirág

A viaszvirág átlagon felüli dekorációs értékkel bír, és természetesen nem szerepelne itt, ha nem lenne bódító  - édeskés, mézes jellegű - illata. A Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában őshonos dísznövény fényigénye magas, de az erősen tűző sugarakat nem szereti, ennek figyelembe vételével helyezzük el az ablakban, vagy az erkélyen, és arra is ügyelni kell, hogy a viaszvirág mézgaszerű anyagot csöpögtethet, ami szőnyegen, bútoron foltot hagyhat!

Nyáron mérsékelt, télen pedig nagyon kevés öntözést kíván, gyakori hiba a túlöntözés, ami paradox módon olyan külsőségekkel jár nála, mint más növénynél a kiszáradás (a levelek elfonnyadnak, lehullanak), ezért sose több öntözéssel próbáljunk ilyenkor segíteni a növényen. Jól futtatható dísznövény, akár a három méteres hosszt is elérheti, így balkonokon érdemes huzalrendszerre, vagy pergolára terelni, pompás látványt fog nyújtani!

Virágzása tavasztól őszig tart, télen pedig óvni kell a hidegtől, a téli hónapokban a legjobb, ha fényes, de nem túl hideg helyet keresünk neki, egy üvegezett veranda, vagy ablakos, fűtött lépcsőház megfelelőek. A viaszvirág tő-, vagy levéldugvánnyal szaporítható, egy lemetszett darab fólia alatt, vagy meleg helyen vízbe állítva hamar begyökereztethető. 

  Balkonra való illatos dísznövények

 

3. Oregánó

Az oregánót legtöbben a pizzával hozzák kapcsolatba, ám a lakásban nem csak szárított, őrölt formában tesz jó szolgálatot, hanem illatos dísz-, és haszonnövényként. Az oregánó mediterrán fűszernövény, kiválóan nevelhető kora tavasztól erkélyen, vagy konyhaablakban, ráadásul illata mellett bájos lila virágzata is színt hoz a helyiségbe.

A szurokfű, vagy vadmajoránna neveken is ismert illatos fűszernövény jól tűri a szárazságot, így feledékeny gazdák is sikert érhetnek el vele, ellenben fénykedvelő fajta, így közvetlen az ablakpárkányra, vagy az erkély naposabb részére telepítsük.

Szaporítása magvetéssel, vagy tőosztással történhet. Leveleit frissen szedve természetes, egészséges fűszerhez juthatunk, és persze látványelemként is kiváló. 

  Balkonra való illatos dísznövények

 

4. Leander

A leandert talán nem kell hosszabban bemutatni, lévén az egyik legkedveltebb házi dísznövény, ám a kezdőknek mindenképp hasznos információ lehet, hogy szépsége mellett illatával is kényezteti gazdáját. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy könnyen tartható, tapasztalatlanabb kertbarátoknak is ideális növény, a szemet gyönyörködtető virágzáshoz azonban mindenképp tápanyagdús földre, és sok-sok napsütésre van szüksége.

Mediterrán növény lévén fagymentes helyen kell teleltetni, ám napfényre ebben az időszakban is szüksége lesz, ezért az ablaktalan, sötét pincék nem jók neki, mint például a muskátlinak. A fiatalabb növényeket évente nagyobb edénybe kell ültetni, később 2-3 évente elég a helycsere, és számoljunk azzal, hogy leanderünk idővel terebélyes, és nagy edénye miatt nehezen mozgatható házikedvenc lesz.

Roppant fontos információ a leanderrel kapcsolatban, hogy minden része mérgező, ezért kisgyermekek, vagy rágcsálásra hajlamos háziállatok közelébe nem való!

  Balkonra való illatos dísznövények

 

5. Teltvirágú csillagjázmin

A teltvirágú csillagjázmin szintén legendásan bódító illattal rendelkezik, és dísznövényként sem vall kudarcot. Ez a trópusi tájakon őshonos virág kora tavasztól kora nyárig bontja virágait, és jó hír, hogy könnyen tartható, a gondozásra kevésbé igényes növény. Kertbe kiültetve több méter magasra nő, balkonokon, cserépbe telepítve azonban csak méteres lesz.

Támrendszerre, hálóra terelve futtatható is. Fényigénye átlagos, félárnyékos helyen is megél és virágzik, az erős nyári napsugaraktól azonban óvni kell. Az öntözéssel nem szabad spórolni a jázminnál, földje sose száradjon ki teljesen, és akkor érzi a legjobban magát, ha lágy(ított) vízzel itatjuk. A dús virágzásért tavasztól érdemes tápoldatozni, elvirágzása után a töveket legalább tíz centire vágjuk vissza, télen pedig 7-10 Celsius fok környékén kell pihentetni.

A jázmin nem pusztán illatos, hanem erősen illatos növény, egyeseknek fejfájást, migrént okozhat az erős szagorgia, ezért ültetése előtt teszteljük, hogy bírjuk-e az illatát.

 

Balkonra való illatos dísznövények

 

Szívesen ültetne balkonjára illatos, dekoratív dísznövényeket?

Látogasson el kertészeti webáruházamba, és tekintse meg balkonnövény kínálatomat!

A balkonra való dísznövényeket IDE KATTINTVA érheti el!

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

Tartalomhoz tartozó címkék: balkonkertészkedés