Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

3 hasznos tipp a tökéletes rózsakertért!

A rózsák a legkedveltebb dísznövények közé tartoznak, talán nincs is olyan szépen gondozott kert, ahol ne nőne pár tő rózsa. A rózsák népszerűségét a legendás szépségük mellett az is adja, hogy roppant fajtagazdag növényről van szó, vagyis a rózsabarátok szó szerint több ezer féle rózsa közül válogathatnak! Akad köztük kistermetű, nagyra növő, futó és kúszó változat, vannak illatos és illat nélküli típusok, kicsi vagy nagy virágot hozó fajták, és akkor a milliónyi színváltozatról még nem is beszéltünk!

A rózsák jellemzően önálló ágyásban vannak, hiszen lehet ugyan őket társítani más virágokkal, de igazi szépségüket csoportos, tömeges ültetés esetén mutatják meg. Ha Önnek is van rózsakertje, és szeretne belőle még többet kihozni, vagy ha éppen most tervezi egy méretesebb rózsaágyás kialakítását, akkor a következő három egyszerű, rövid tipp bizonyára nagyon hasznos lesz Önnek!

Alinka rózsa virága

1. Válassza ki az Ön számára leginkább megfelelő rózsákat!

A rózsákban az egyik legjobb az, hogy megszámlálhatatlan fajtából és színből válogathat, ha rózsakertet szeretne. A megfelelő rózsák kiválasztásánál nem érdemes kertépítő magazinokra és az interneten talált képekre hagyatkozni, hiszen a lényeg az, hogy megtaláljuk saját hangunkat és ezt a kertünkben is kifejezhessük.

Akkor lesz egy rózsakert igazán a miénk, ha mi magunk álmodjuk meg. Ha már tudja, nagyjából hova képzeli el a rózsákat, akkor lényeges egy pillanatra megállni a kertben és elképzelni a jövőbeni kinézetét. Amire már ekkor fontos odafigyelni, az az ideális tőtávolság, amely függ a választott rózsa habitusától, növekedésétől. Szóval az első és legfontosabb lépés a tökéletes rózsakerthez, a megfelelő rózsafajták kiválasztása.

Nézze meg kertészetem Rózsa választékát

Rózsák szakszerű gondozása

2. Hozza ki a legtöbbet a kertje adottságaiból!

Nem érdemes egyszerűen néhány tő hagyományos rózsában gondolkozni, ha rózsakertet szeretnénk létrehozni. Ha el tudna képzelni apró rózsafákat a kertjében, akkor a magastörzsű rózsa lehet a jó választás, amennyiben viszont szeretne elrejteni néhány kevésbé esztétikus részt a kertjében, a kúszórózsa vagy a futórózsa lehet az ideális megoldás.

Bátran felfuttatható a kerítésre, az erkélyre, esetleg egy oszlopra, de akkor sem kell kétségbe esni, ha esetleg nincs erre alkalmas hely a kertben. Ennek megoldására való ugyanis a futórózsa támaszték, amely nem csak praktikus, de esztétikus helyet is biztosít a rózsa számára. Rögtön ott egy kis romantika és különlegesség a kertben! A romantikus rózsákkal meghitt hangulatot teremthet, míg a történelmi rózsák időutazásra invitálják az embert.

A lényeg az, hogy vegye figyelembe kertje mostani adottságait és főleg annak hangulatát, és ezekhez válassza ki leendő rózsáit, így alakul ki majd a legszebb harmónia!

Harlequin rózsa virága

Nyugodtan játszhat a színekkel is, hiszen lehet az egész növénycsoport egyszínű, ugyanakkor a világ összes árnyalatát is elhozhatja a kertjébe. Egy-egy elültetett rózsatő 10-15 évig is a kert éke lehet, így érdemes jól kitalálni az elrendezést.

3. Gondozza megfelelően a virágokat!

A rózsák nagyon hálás növények, a megfelelő gondozásért cserébe hónapokon keresztül kényeztetik a kertbarátot gyönyörű virágaikkal és finom illatukkal.

A legtöbb rózsatulajdonos ott rontja el a tökéletesen megálmodott kertjét, hogy nem mer hozzányúlni a rózsákhoz és nem meri megmetszeni a virágokat a megfelelő időszakban. Ugyanis így engedünk teret annak, hogy a következő évben is gyönyörű virágokat hozhasson az elültetett rózsa.

Rózsák hatalmas választéka online kertészetemben!

Fontos, hogy a metszőollót minden esetben alaposan, valamilyen fertőtlenítő szer segítségével mossa le, ugyanis könnyedén megbetegíthetjük a rózsát, ha egy olyan szerszámmal nyúlunk hozzá, amely valamilyen kártevőt hordoz magán.

Emellett érdemes az öntözésre is odafigyelni! A rózsáknak nincs szükségük sok vízre, 5-6 naponta elegendő megöntözni őket. Fontos odafigyelni arra, hogy ne maradjon pangó víz a rózsa töve körül, ugyanis ez nem tesz jót a növénynek.

A rózsa tápanyagozását évente 2-3 alkalommal szükséges elvégezni, ilyenkor érett komposztot, istállótrágyát szükséges a talajukba forgatni, de a szaküzletekben könnyen adagolható folyékony állagú rózsa tápoldat is kapható. 

+1 tipp

Időről-időre álljon meg egy pillanatra a kertjében és nézzen szét! Gyönyörködjön a virágokban, élvezze a rózsa illatot! Hiszen a kert nem csak munkából áll, fontos, hogy élvezze azt a csodálatos közeget, amit a saját két kezével teremtett meg. A rózsakert gondozása, szépítése is remek hobbi, de végső soron a rózsagondozás értelme a virágokban való gyönyörködés, így ne felejtse el időről-időre megcsodálni növényeit!

Kertészetemben különböző rózsafajták egyedülállóan széles választékából válogathat!

IDE KATTINTVA megtekintheti a kínálatot

További bejegyzéseimet Blogomban találja

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa