Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

10 millió fa Magyarországra - 1. rész

Minden egy Facebook-bejegyzéssel kezdődött 2019-ben, és hamar kiderült, hogy hatalmas igény van rá. Július 6-án Bojár Iván András egy bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, ahol felvázolta, hogy szeretne társadalmi összefogásban 10.000.000 fát elültetni Magyarországon. Ezt a bejegyzést azóta több, mint 14.000 ember osztotta meg.

Talán Ön is találkozott már vele. Futótűzként terjedt az interneten és a médiában is ez az akció. Létrehoztak egy Facebook-oldalt, aminek mára 34.000 követője van, és rendszeresen oszt meg információkat, fejleményeket a projektről.

Az egyre fokozódó klímaváltozás volt a mozgatórugója az ötlet kialakulásának. Minden évben sorra dőlnek meg a hőmérsékleti maximumok, egyre hevesebbek a viharok nyaranta. Az évszakok eltolódnak és gyakran nagyon rövid, vagy egyáltalán nincs átmenet köztük. A nyarak perzselőek, aszályosak, télen egyre kevesebb a hó, és igazi hideg is ritkán van, pedig nagy szükség volna rá, hogy a kártevőket gyérítse, és így kevesebbet kelljen a növényvédelemmel foglalkozni.

Az ember sok más szennyezőanyag mellett rengeteg szén-dioxidod juttat a légkörbe a közlekedés, fűtés, ipari termelés által. A világ kezd ráébredni, hogy változtatni kell.

Sajnos az emberi létezés nem lehet szén-dioxid semleges egyik napról a másikra, de mindaddig, amíg a változás tart, igen is tennünk kell valamit.

A növények rengeteg szén-dioxidot kötnek meg a szervezetükben, és általuk ökoszisztémák tudnak kialakulni, állatok élelméül és menedékéül szolgálnak. Gyökereik megkötik a talajt, ami nem tud erózió és defláció áldozatává válni. Csökkentik a szelet, kiegyenlítettebb, páradúsabb mikroklímát alakítanak ki.

A világban kezd trend lenni a nagyszabású faültetés, erdőtelepítés. Sorra jelennek meg hírek, cikkek, hogy mely ország milyen mérvű fatelepítési akcióba kezd, vagy mit tűzött ki célul.

Magyarországon is rengeteg fát telepítenek évről évre. Ezeket a munkákat erdészetek és erdőgazdaságok végzik.

Minden évben hektárszámra vágnak ki erdőket. Az értékes faanyagból hol tüzelő, hol faipari alapanyag lesz. Ezeket az erdőket pótolni kell, hogy a későbbi évtizedekben is legyen faanyag ugyanerre a célra. Ilyen esetekben akár több ezer fát is elültetnek egy-egy hektárra, és a tőtávolság sokszor csak 0,5-1 m körül van.

Városokban ez elképzelhetetlen. Ott ennél csak jóval ritkábban lehet fákat ültetni, mert útban vannak a parkolóhelyek, a légvezetékek, közművek futnak a földben.

Országos viszonylatban fontos új fák telepítése, de kiemelt fontosságúak a városok, nagyvárosok, ahol nem túlozva betonsivatagok vannak.

Egy városi ember el sem tudja igazán képzelni egy falusi utca látképét, ahol az út és a járda között az egész faluban 2-5 méter széles füves sáv húzódik, ahol a házak előtt gyümölcsfák sorakoznak és a fűnyírás, virágágyás gyomlálás hétről-hétre elvégzendő feladat.

Fontos tisztázni, hogy az erdészeti telepítések alkalmával csupán 50-100 cm magas, ceruza vékonyságú csemetéket ültetnek.

Munkagépekkel fellazítják, elegyengetik a területet, majd egy traktor vontatta szerkezetre emberek ülnek. A traktor ahogy halad, barázdákat nyit. Ezekbe, a gépen ülő emberek beledugják a szabadgyökerű csemetéket. Ily módon óránként több ezer, tízezer fát is el lehet ültetni.

A városokban nem kivitelezhető ilyen kisméretű csemeték telepítése. Különböző kritériumoknak kell megfelelniük a városi fáknak. Az utcasorfáknak 2,2 méteren kell, hogy kezdődjön a lombkoronája, hogy a gyalogosforgalom kényelmesen elférjen alattuk. Nagyon fontos továbbá az egyenes törzs kialakítása is, hogy a fűnyírás, várostakarítás könnyen elvégezhető legyen körülöttük.

Ahhoz, hogy ezen kritériumoknak megfeleljenek a fák, speciális faiskolára van szükség. Itt évekig nevelik a fákat, többször iskolázzák őket, metszik, elvégzik a koronaalakítást.

A városokba tehát előnevelt, koros, több méter magas fákat ültetnek. Ezeknek a fáknak az ára fajtól, fajtától és a nevelésük nehézségétől függően 20 és 50 ezer forint között mozog, tehát jóval nagyobb értéket képviselnek, mint az erdészeti csemetekert fiatal növényei.

Most már látjuk, hogy a fák segítik a szén-dioxid megkötést és a talajvédelemben is nagyon fontos a szerepük. Tudjuk, hogy alapvető fontosságú a fák ültetése, viszont tisztában kell lennünk azzal, hogy a lakosság nagy része városokban lakik, azaz pont olyan helyen, ahol meglehetősen kevés a zöldterület.

A cikk témájával kapcsolatos Youtube videó sorozatomat ide kattintva tekintheti meg.

A 2. cikkben összegyűjtöttem néhány gondolatot a városi faültetésről. Kérem, olvassa el a cikk folytatását.