Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A 10 legszebb tavaszi évelő virág, amely nem hiányozhat a kertjéből!

A tavasz számos szempontból különleges, kifejezetten akkor, ha családi házban él. Hiszen napról-napra nyomon követheti, hogyan ébred fel a kert a téli álomból, miként kezdenek újra zöldellni a növények és hogyan bontanak szirmot a szebbnél szebb, színes virágok. Ebben az időszakban valósággal megmelengeti az ember szívét.

Éppen ezért az Ön kertjéből sem hiányozhatnak a legszebb évelő virágok, amelyek minden esztendőben megörvendeztetik a Kertbarátot szépségükkel. Kiválasztottam 10 olyan különlegességet, amelyben biztosan Ön is örömét leli majd!

1. Kerti pázsitviola

Ez az alacsony termettel rendelkező, örökzöld évelő egész évben csodálatos éke lehet a birtokának, különösen márciusban és áprilisban, ugyanis ekkor bontja gyönyörű virágait. Jól érzi magát sziklakertekben, de bátran ültethető szegélynövényként is, ráadásul kitűnően társítható más növényekkel is.

Sőt, ha van olyan terület a kertjében, amelyet szeretne egy kicsit feldobni és lehetőleg eltakarná a talajt, akkor is tökéletes választás a kerti pázsitviola, ugyanis megfelelő távolságra ültetve igazi virágzó szőnyeget álmodhat meg a segítségével. Legyen az egy árokpart vagy egy évelő ágyás, a hatás nem marad el.

További különlegessége, hogy fehér, lila és ibolyakék színű változata is van, így egyetlen növény ültetésével álmodhat meg a birtokára színes virágzuhatagot. Legfeljebb 15 centiméter magasra nő, így kisebb méretű kertekbe is kiváló választás.

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes kerti pázsitviola kínálatát.

2. Tollas szegfű

Ha három szóval kellene jellemezni ezt a virágot, akkor mindenképpen a rózsaszín, a telt, valamint az illatos jelzőket használnám elsőként. Ugyanis az örökzöld tollas szegfű megjelenésével és illatával egyaránt hódít. A szürkés-zöld színű levelei között megbúvó rózsaszín virágok a szegfűszeg aromájával kényeztetik a kert tulajdonosát. Ezzel pedig talán még teljesebbé teszi azt a már fentebb említett, szívmelengető tavaszi érzést.

Tőosztással, valamint dugványozással ifjítható, időről-időre szüksége van a megújulásra.

A humuszban gazdag, meszes talajt kedveli. Mivel jellemzően

15-25 centiméter magasra nő, kisebb méretű kertekben és nagyobb telkeken is tökéletesen mutat. Sőt, remek választás a tollas szegfű akkor is, ha vegyes virágágyást álmodott meg magának, hiszen fantáziadúsan társítható más növényekkel is.

Ide kattintva akár azonnal megrendelheti a tollas szegfűt, ha kedvet kapott az ültetéséhez.

3. Kökörcsin

Ezt a növényt molyhosan szőrös, felálló szárai teszik különlegessé, amelyből március-április közepén kikandikálnak a sárga közepű virágai. Ha van egy napos vagy félárnyékos hely a kertjében, amelyet szívesen feldobna, akkor ez a bokros habitusú növény ideális választás, de remekül érzi magát a sziklakert keleti vagy nyugati részén is.

Kedveli a mérsékelten száraz, jó vízáteresztő talajt.

Körülbelül 30 centiméter magasra nő meg, így kisebb és nagyobb méretű birtokokra is ideális választás.

A megfelelő ültetési távolság 25 centiméter. A hely kiválasztásánál mindenképpen vegye figyelembe, hogy a növény minden része mérgező, így érdemes távol tartani tőle a kisgyermekeket és a háziállatokat. Ehhez jó megoldás egy térelválasztó vagy egy kerítés is.

Ide kattintva megtekintheti a liláskék nyugati kökörcsint és akár azonnal meg is vásárolhatja online kertészetemből.

4. Indás berkipimpó

Ha indás berkipimpó van a kertjében, virágzás idején olyan érzése lehet, mintha napsugarakat ültetett volna a birtokára. Ugyanis ezek az apró sárga virágok különleges, félörökzöld, hármasan összetett levelek között bújnak meg. A virágai öt összetett sziromból állnak, amelyek április-május környékén mutatják meg magukat.

Kiemelendő, hogy ez a növény nedves és száraz környezetben egyaránt prímán érzi magát, ebből adódóan ugyanúgy tökéletes választás sziklakertbe, mint rézsűs területre, de talajtakarásra is kiváló.

Az indás berkipimpó vidámsággal tölti meg kertjét

Az indás berkipimpó vidámsággal tölti meg kertjét

Az indás berkipimpó 15-20 centiméter magasra nő és akkor mutatja a legszebb arcát, ha betartja a 20-25 centiméteres ültetési távolságot. Azt szoktam mondani, hogy ez a növény kiváló „gyeppótló”, ugyanis eltakarhatja a birtok kevésbé esztétikus részeit is.

Ide kattintva vásárolhatja meg online kertészetemben ezt a növényt.

5. Szellőrózsa

A szellőrózsa különleges, féltelt virágait augusztustól-októberig hozza, így igen sokáig éke lesz a kertjének, akár fehér, akár rózsaszín fajtát ültetett a birtokára. Virágait augusztustól egészen októberig hozza, így akkor is ékesíti a birtokát, amikor más növények már jellemzően elvirágoztak. Remekül bírja a téli időjárást, így minden évben újra és újra élvezheti a szellőrózsa szépségét a kertjében.

Ha van egy feldobni kívánt napos, félárnyékos hely a kertjében, akkor megtalálta az ideális jelöltet. Érdemes kisebb csoportokba ültetni, így mutatkozik meg igazi esztétikuma.

Kifejezetten magas növényről van szó, virágával együtt akár a 35-40 centimétert is elérheti, így ezt is érdemes figyelembe venni az ültetés során. Fehér változatát ide kattintva ismerheti meg alaposabban

6. Bazsarózsa

Nem véletlen, hogy a bazsarózsa számos gyermekdal és népmese ihletője, hiszen semmi sem fogható a szépségéhez, amikor tömve telt pirosas-rózsaszín virágait május-júniusban bontja. Ez a gömbölyded bokorhabitust adó évelő növény a napos, félárnyékos helyet kedveli, valamint igényli a tápanyagban dús, humuszos talajt, a rendszeres öntözést is. A gondoskodást gazdag virágzással hálálja meg.

Megállja a helyét szoliter növényként egyedül állva, de ligetes kertrészbe, valamint évelő ágyásba is bátran ültethető.

Különleges látvány tavasszal a bazsarózsa

Különleges látvány tavasszal a bazsarózsa

Mivel akár 100 centiméter magasra is megnő, az ideális ültetési távolság 40-50 centiméter. Szépsége is hosszú szára miatt vágott virágnak is alkalmas.

Ide kattintva akár azonnal megvásárolhatja kertészetemből a bazsarózsát.

7. Szirti ternye

A szirti ternyének nem csak a neve, de a megjelenése is igazán különleges. Tulajdonképpen egy félcserjéről van szó, amelynek levelei csillagszőrösek, színük matt szürkészöld, lándzsa alakúak.

Alapvetően kedveli a meleget, így napos részre érdemes ültetni, akár kőfalak réseiben vagy sziklakertekben is remekül érzi magát.

Gyönyörű, sárga virágait április környékén hozza. Általában 20-30 centiméter magasra nő, ám fontos, hogy virágzás után egyharmad részét vágja vissza, ugyanis így biztosíthatja, hogy a következő esztendőben is ugyanolyan szép legyen kertjében a szirti ternye, mint idén.

Ha megtetszett Önnek ez az évelő, ide kattintva akár azonnal megvásárolhatja.

8. Fürtös salamonpecsét

Ez a tömegesen karakteres hatással rendelkező évelő növény alapvetően félárnyékos, árnyékos helyen érzi jól magát. Az agyagos talajon is megél, viszont a megfelelő mennyiségű tápanyagot és vizet mindig biztosítani kell a számára. Mivel kedveli a párás levegőt, kerti tavak partjára is kiváló választás.

Bátran társítható más fajokkal, remekül érzi magát például a Hosta, a Bergenia, a Primula, valamint az Astible fajtákkal is.

Mivel levelei különösen szépen, gyakran használják dekorációként is vágott csokrokba. Szépsége akkor teljesedik ki igazán, amikor május-június környékén szirmot bontanak fehér virágai. Rendszerint 60-70 centiméter magasra nő meg, így kisebb méretű kertekbe is ideális választás.

Mivel a növény minden része mérgező, fontos, hogy kisgyermekektől és a kertben élő háziállatoktól mindenképpen tartsa távol egy dekoratív kerítés vagy térelválasztó segítségével.

Ide kattintva vásárolhatja meg online kertészetemből a fürtös salamonpecsétet.

9. Harangláb

Ez a bokros növekedésű, kompakt, merev, felálló szárú növény már önmagában is különleges, hiszen összetett levelei és hosszú levélnyelei igen dekoratívan hatnak. Szépségét csak megkoronázza, amikor május-június környékén szirmot bontanak fehér vagy fehér-piros színű virágai.

Mivel alapvetően nincsenek nagy igényei, a félárnyékos helyek közül gyakorlatilag bárhova ültethető. Jól érzi magát évelőágyakban, de fák alatt vagy cserjék között is. Mivel a növény minden része mérgező, fontos, hogy kisgyermekektől és a kertben élő háziállatoktól mindenképpen tartsa távol egy dekoratív kerítés vagy térelválasztó segítségével.

A harangláb különleges alakú virágai odavonzzák a figyelmet

A harangláb különleges alakú virágai odavonzzák a figyelmet

Rendszerint 30-40 centiméter magasra nő meg, így kisebb méretű birtokra is ideális választás.

Ha úgy gondolja, szívesen ültetne haranglábat a kertjébe, ide kattintva tekintheti meg fehér változatát, itt pedig a piros-fehér verziót találja.

10. Tavaszi kankalin

Ha meg kellene neveznem egy évelő virágot, amely hamisítatlan vidámságot hoz a kertjébe, akkor az mindenképpen a számtalan színben pompázó tavaszi kankalin lenne. Napos, félárnyékos helyre ültetve érzi jól magát, csodálatos virágait pedig március-májusban bontja.

Kék, sárga, piros, barack, valamint narancssárga és sárga variációk közül is válogathat. Remek választás tavaszi ágyások szegélyeként, de balkonládába vagy dézsába ültetve is jól érzi magát, így erkélyét, teraszát is feldobhatja megjelenésével.

Kifejlett magassága virágzáskor 20-25 centiméter, így nincs olyan hely, ahol ne mutatna jól.

Ide kattintva megtekintheti a tavaszi kankalin számos színváltozatát online kertészetemben.

Ha már most úgy érzi, legszívesebben minden fajtából ültetne a kertjébe, teljesen megértem, viszont átgondolandó, hogy vásárlás előtt vegye figyelembe kertje adottságait, valamint az adott növény igényeit is.

Amennyiben még több tavaszi évelő virágot szeretne megtekinteni, ide kattintva a kertészetem teljes kínálatát megtalálja. 

Ha Önnek is tetszett a válogatásom, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: évelő növény