Termékek Menü
0

Zöldségek a balkonon

A kertészkedést a legtöbben vidéki, kisvárosi műfajnak tartják, hiszen az általános elképzelés szerint mindenképp szükséges hozzá kert is, ami városi környezetben ritkábban áll rendelkezésre, főleg, ha milliós metropoliszról van szó. Ez a feltevés azonban csak részben igaz, hiszen a városi társasházaknak is gyakran akad kertészkedésre alkalmas területe , mégpedig az erkély, a balkon !
 
Ez természetesen nem új információ, hiszen akinek balkonja van, általában pár cserepes dísznövényt, néhány tő muskátlit nevel ott, azt azonban kevesebben tudják, hogy kevés kivétellel szinte bármilyen haszonnövény, zöldség is sikerrel gondozható a balkonokon !
 
A zöldségek árának folyamatos emelkedésével egyre nagyobb létjogosultsága van a házi termesztésnek, és a kiadásokat is csökkenthetjük valamennyire saját nevelésű terményeinkkel. A városi háztáji azonban másra is jó! Maga a növénygondozás egy hasznos hobbi, sikerélményt, örömöt nyújt, a rendezett balkonvetemény megszépíti a közvetlen környezetünket, és ha mindent jól csináltunk, a végén még ízletes termés is a jutalmunk lesz.
 
Tipp: a gondosan ápolt balkonveteményes nem csupán a zöldségek, fűszerek miatt hasznos, díszítőértéke vetekszik a virágos erkélyekével!
 
Kezdők elsőként fűszernövényekkel próbálkozzanak, ezek helyigénye kicsi, de a hozam a felhasználás mennyiségét tekintve bőséges lehet. Bazsalikom , oregánó , majoranna, vagy koriander akár a konyhaablakban is nevelhető, de az illatos kakukkfűvel , vagy a frissítő mentával is tehetünk egy próbát.
 
Ahol van az erkélyen egy-két négyzetméter használható terület, ott zöldségeket is termeszthetünk . A kimondottan nagy helyigényű fajták kivételével minden kertben termő zöldség alkalmas a balkonos termesztésre, és jó hír, hogy a kertben mindig gondot okozó kártevők itt nem lesznek jelen. Lehet próbálkozni fokhagymával, burgonyával, retekkel, salátával, paradicsommal , paprikával , céklával, a kezdőknek a bab remek választás, amivel kizárt a kudarc.
 
A balkonkertészkedés elkezdéséhez kiinduló felszerelés mindössze egy megfelelő méretű ültető-, vagy virágláda, melyet általános termőfölddel töltünk fel. Praktikusak az ún. önöntöző ládák, melyek aljában a víz anélkül állhat meg, hogy a gyökerek rothadásnak indulnának. Szükség lesz még pár kisméretű kéziszerszámra , egy pár kerti kesztyűre, és egy kisebb öntözőkannára. Fontos, hogy tájékozódjunk a kiszemelt zöldségfélék igényeiről, és a balkon adottságait (napsütötte, árnyékos, szeles) figyelembe véve válasszunk. 
Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok