Zöldleveles kerítések

Megyeri Szabolcs

Január vége felé még korai belevágni a kerti munkálatokba, az ásónak és a gereblyének még pihenniük kell pár hétig, arra azonban kiváló időszak a tél második fele, hogy az esetleg esedékes tavaszi kertrenováláson, felújításokon elgondolkodjunk. Nagyszerű ötlet például a kopottas, csúnya kerítést lecserélni (vagy elfedni) olyan élő birtokhatárolóra, ami a kertet kívülről és belülről szemlélve egyaránt megszépíti.

A sövényeknek számos előnyük van. Egyfelől dekoratívak, másfelől kiválóan eltakarják a kíváncsi szemek elől a benti területet. Szintén kiemelendő a sövények biztonsági szerepe, ugyanis egy sűrű, magas, adott esetben tüskés zöld fal szinte áthatolhatatlanná teszi a birtokhatárt.  Egy alacsonyabb sövény a kerítés elé, vagy egy ablak alá telepítve szintén hatékony védvonalat jelent, és a tájidegen elemeket, vagy épp a ház csúfabb részeit is elfedi. Sövényből nagy a választék, ám a vásárlás előtt érdemes tájékozódni. A különbségek elsősorban a vízigényben, és a megkívánt talajtípusban rejlenek. A növekedés mértéke elhanyagolható szempont, mert metszéssel a kívánt méretre igazítható szinte az összes fajta. Amennyiben télen is díszlő sövényt szeretnénk, érdemes a lomblevelű örökzöldek közül válogatni. Kedvelt fajta a tűztövis (Pyracantha), ez egy örökzöld cserje, nyírt és nyíratlan sövény is készülhet belőle ráadásul több színváltozata is kapható. Szintén télálló, és kifejezetten igénytelen a júliaborbolya (Berberis julianae), ami ellenállósága miatt ritkábban gondozott kertekbe is ajánlható. A fagyal (Ligustrum) is gyakori birtokhatároló növény. Levelei még novemberben is díszlenek, de ezek nem télizöldek, az erősebb fagyok után lehullanak. A nyírott sövények között örök sláger a buxus, vagy más néven puszpáng (Buxus sempervirens), mely jól tűri a metszést, nagyszerűen formázható. Télizöld növény, levelei tavasszal megújulnak, de télen is díszlenek. A lombhullató fajták közé tartozik a mezei juhar (Acer campestre), mely télen ugyan kopár, lombos állapotában viszont nagyon szép, szélesre nő, ezért nagy kertekbe, utcafrontokra is ajánlható. A sövények gondozása nem jelent több munkát, mint a hagyományos kerítések karbantartása. Az örökzöld sövényeket évente egy-két alkalommal kell metszeni, a lombos változatokat rendszerint többször. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.