Termékek Menü
0

Gyökeres karácsonyfa kiültetése

2016-12-27 14:07:32

 

A konténeres, élő fák egy hetet, de legfeljebb tíz napot bírnak ki károsodás nélkül a fűtött, száraz levegőjű lakásbelsőben, ez a maximális tíz nap pedig az újév első hetében lejár, így legkésőbb a szilveszteri fáradalmak kipihenése után el kell kezdeni a dézsás, konténeres élő karácsonyfa kiültetését

 

karácsonyfa kiültetés Megyeri kertészet

 

Ha Ön nincs tisztában azzal, hogy hogyan kell kiültetni a dézsás, földlabdás fenyőt, az alábbi útmutatót követve szakszerűen és egyszerűen elvégezheti a műveletet!

1. A szobából a fenyőt zsilipeléses módszerrel vigyük ki, vagyis első lépésben egy a szobánál hűvösebb, de a kintinél melegebb hőmérsékletű helyiségbe állítsuk pár órára, a célnak megfelel az üvegezett veranda, a fűtetlen lépcsőház, vagy egy ablakos garázs. 

2. Mikor már a szabad ég alatt van a fenyő, kezdődhet a kiültetés, amennyiben a hőmérséklet fagypont fölötti. Elsőként megfelelő helyet kell találni a kertben a dézsás fenyőnek , számolva azzal is, hogy később jóval nagyobbra nőhet, vagyis ne telepítsük kerítéshez, kerti úthoz, ház-, és épületfalhoz túl közel, én legalább másfél-két méteres távolságot ajánlanék.

3. A hely megtalálása után készülhet el az ültetőgödör. Próbálja a konténer (az edény) méretét alapul venni ásáskor, minden irányban legalább arasznyi többlettel kalkulálva. Ez a plusz tér azért kell, mert az ültetőgödröt szükséges lesz kibélelni tápanyaggal, például biohumusszal, kerti föld és szarvasmarhatrágya, vagy kerti föld és érett komposzt keverékével. 

Tipp: az ültetőgödör akár már karácsony előtt kiásható, így ilyenkor jóval gyorsabb lehet a folyamat!

4. Mikor a fa helye készen van, óvatosan emelje ki a fenyő földlabdáját a dézsából, lehetőleg úgy, hogy minél több - szerencsés esetben az összes - föld rajta maradjon, majd azonnal tegye az ültetőgödörbe. Az ültetési magasságot úgy állítsa be, hogy a földlabda felszíne egy szintben legyen a talajjal! A helyére került fa földjét óvatosan tömörítse, nyomkodja meg, hogy kitöltse a gödröt, stabilan üljön benne. Ezzel gyakorlatilag készen is van, csupán egy alapos beöntözés van hátra!

 

konténeres fenyő kiültetés Megyeri kertészet

 

Előfordulhat, hogy valamiért nem tudja, vagy nem akarja rögtön január elején kiültetni dézsás fenyőjét, ilyenkor se essen kétségbe!

 

A kiültetés elhalasztható pár hétig, de akár a tavasz beköszöntéig is az edényében maradhat a fenyő, ilyenkor azonban megfelelő körülményeket kell teremteni a növény számára! A szabadtérre kihelyezett konténeres fának ilyenkor fagymentes, szélvédett, de napos területet kell biztosítani, ami lehet a terasz, erkély, de akár a kert is.

Ha a kemény mínuszok megérkeznek, ne felejtse majd el megvédeni fenyőjét az edény szigetelésével! Ehhez a művelethez kiválóan alkalmas a buborékfólia, nejlonzsák, vagy a cserép köré tekert rongy, a lényeg, hogy a konténer alja és oldala is bebugyolálásra kerüljön, a tetejét viszont mindig hagyja szabadon. A cserépben kitelepített fenyőt gyakrabban kell öntözni, mint kiültetett társait, mert a dézsa kis térfogatú földje hamarabb kiszárad, így másfél-két hetente gondoskodjon nedvességről, még a fagyok idején is. 

 

Ne feledje, kertészetemből nem csak karácsonykor rendelhet élő, konténeres fenyőfát! IDE kattintva máris megtekintheti a kínálatot, és leadhatja rendelését, legyen bármilyen évszak éppen!

Tartalomhoz tartozó címkék: fenyőfák gyökeres fenyőfa