Termékek Menü
0

Vidéki idill

Megyeri Szabolcs
2013-08-29 00:00:00

A vidéken élő és ott kertészkedő Kertbarát Olvasóimtól most elnézést kérek, hiszen ez a pár sor elsősorban azoknak szól, akik "Pestiek", vagy legalábbis eddig nagyvárosban éltek, ott nevelkedtek, szocializálódtak.A vidéki Olvasók ugyanis most leginkább kinevetnek majd, hogy mi értelme van ilyen egyértelmű dolgokról egyáltalán írni. 
Nos, a helyzet úgy áll, hogy a 2000 - es évek után, amikor is egy Pesti panel lakásért egy agglomerációban lévő csinos kis házikót lehetett kapni némi birtokkal, most újra reménysugárként csillan fel egyesek szemében az idillinek vélt vidéki gazdálkodás lehetősége.
Számtalan levelet kapok, és más megkeresést amelyben nagyvárosi értelmiségiek, fiatal vagy középkorú házaspárok arról írnak, hogy felszámolják eddigi életterüket és némi haszonnal (vagy hiteltől való szabadulással) majd vidékre költöznek, és ott "önellátásra", növénytermesztésre, állattartásra rendezkednek be. Olyan emberekről van szó tehát, akik eddig javarészt irodai munkát, vagy éppen valamilyen városi szolgáltató munkát végeztek, majd munka után hazatértek lakásaikba. Talán egy hetet amikor vidéken töltöttek nyáron, megbabonázta őket a szénaboglya friss illata, a gyümölcsök édes íze, aminek szinte tapintható illata van egy nyári kertben. Ezen élményekkel, és mondjuk egy kilátástalan helyzettel (devizahitel, bedőlt vállalkozás, állás elvesztése stb.) nehezített csomaggal aztán elkezdenek operálni: mint bárki más, ők is eldöntenek valamit, aztán elkezdik hozzá megkeresni az érveket. De vajon sikerülhet - e? Sikerülhet valakinek is, hogy tapasztalat és "józan paraszti" gondolkodás nélkül városi emberből, vidéki önmagát és családját ellátó kertészkedő ember legyen? 

Amikor vidékfejlesztők egymás között anekdotáznak, gyakran elhangzik, hogy: Nincsen olyan, hogy "jó" vagy "rossz": csak emberi történetek vannak. Az előző felvetés után, az egzakt válasz helyett, vagy éppen válaszként következzen két (valós) történet:

1. A középkorú házaspár eladta mindenét Budapesten, és mindenféle felkészülés nélkül vásárolt egy nyáridőben impozáns Kúriát Somogy megyében. Mivel művészek voltak, és hittek abban, hogy majd a természet bősége ezentúl eltartja őket, így minden délben ebéd után lefeküdtek szunyókálni. Gyomirtó szert és más vegyszert, lemosó permetezéshez sem használtak. Azt mondták, ők majd bio módon fogják művelni a birtokot, bármit is jelentsen ez. És mint letűnt korszakra legyintettek, mikor Móricz Zsigmond realista paraszt/vidék ábrázolását igyekeztem a helyzetre igazítani. A megoldást a szerintük világhíres magyar földben, az egykor Európa éléskamrájának tartott mítoszban látták. Ma az egykori értelmiségi körbe tartozó , valaha jómódú házaspár viszonya ellehetetlenült, és teljesen tönkrementek. A birtokot belepte a gaz, szinte semmit, vagy alig valamit képesek megtermelni maguknak. Az iszonyattá lett álomból azonban már nincs visszaút a városba.

2. Az ötven év körüli férfi hosszú ideig készült a váltásra. Úgy döntött, hogy városi életét éli tovább, és lassan egy évtized alatt felépíti vidéken a birtokát. Tudta: nem fog tudni soha önellátásra berendezkedni. Ez szinte lehetetlen. Ismerte korlátait, és a sikert kizárólag a maga erejében és a falusi élethez szükséges tudás, tapasztalat megszerzésében látta. Egy Nógrád megyei faluban vett telket, növény termesztési szempontból messze rosszabb adottságokkal rendelkező területen, mint a fenti Somogy megyébe költözött házaspár. Közel tíz év alatt, a telepített gyümölcsöse termőre fordult, kis fóliaházában már márciusban veteményezik, és pár apró jószágot is képes már tartani. A férfi időközben nyugdíjba ment, és csak ekkor számolta fel városi lakását, és véglegesítette életét vidéken, ahol addigra már sok sok évet eltöltött szakaszosan. Váltása sikerének kulcsát a fokozatosságban és a kitartásban látja. Valamint abban, hogy mindent amit létrehozott (fóliaház, gyümölcsös, tyúkól,komposztáló), gondos tervezés előzte meg.

< < Vissza