Termékek Menü
0

Van szabadgyökerű cseresznye metszése

Megyeri Szabolcs
2015-01-16 12:20:00

A Van szabadgyökerű cseresznye metszésénél 2 féle alakító metszés áll rendelkezésünkre.

  1. Természetes megoldás, ennél a fa akár 6-8 méteresre is megnőhet, mivel meghagyjuk a középső ú sudárhajtást. Ettől függetlenül az oldal irányú növekedését is szabályozhatjuk. A lombfelület viszont ebben az esetben igen nagy így csak nagyobb telek esetén ajánlom. Mellette szól viszont, hogy érési időben a gyerekek számára, igazi élmény az érett cseresznyék „vadászata”.
  2. Kontrollált méretű megoldás. Ennél a megoldásnál ún. sudárhajtást az alakító metszés során eltávolítjuk. Ennek a megoldásnak az előnye a cseresznyefa a kisebb lombfelületből adódóan, hogy lényegesen kevesebb a ráfordítandó növény és termésvédelmi költség.

Függetlenül a választott koronaformától a Van szabadgyökerű cseresznye metszése 3 részre bontható:

  1. Alakító metszés. Ennek során tudjuk fentebbiek közül valamelyik korona-formát kialakítani.
  1. Természetes megoldás. Ekkor ugyan meghagyjuk a központi sudárhajtást, de a vázágak metszésével kordában tudjuk tartani a fa lombfelületének nagyságát. A vázágakat úgy válasszuk meg, hogy a későbbiekben azok eloszlása határozza majd meg a fa külalakját.
  2. Kontrollált méretű megoldás. Ebben az esetben is hasonló módon neveljük a csemeténket, mint a fentebbinél, de az alakító metszés 5. évében a központi hajtást egy gyengébb oldalsó hajtásra cserélünk, megtörve ezzel a növekedési erélyét.
  1. Tavaszi (termés előtti) metszés

A Van szabadgyökerű cseresznyefa csemete az általunk kívánt méreteinek elérése után, igényel egy ún tavaszi alakító metszést. Ennek a metszésnek a lényege, hogy tavasszal, mikor a fa rügyei duzzadni kezdenek, kiszelektáljuk az elöregedett termőképleteket és hajtásokat. Hatása miatt érdemes minden évben érdemes megismételni, mivel a bokrétás termőnyársak hamar elöregednek, és ez kihat a cseresznye beltartalmi értékeire. Ezek a bokrétás termőnyársak azok a kis ágacskák, melyek végén a rügyek állnak.

  1. Fenntartó metszés

Célja a fa fiatalon tartása. Ezt a termés időszak után kell végezni, de csak a telepítést követő 5. évtől. A metszés során keletkezett vágási felületek lezárásának céljából mindenképpen célszerű sebkenőcs használata. Ekkor a felület lezárásával megakadályozzuk, hogy a cseresznyefa nedvkeringésébe kórokozók jussanak be.

Idősebb fákon végrehajtandó, metszési feladatok:

A 10. évig a korona méretét a vázágak csúcshajtásának visszametszésével tudjuk szabályozni. A legjobban a felső oldali erőteljesebb hajtások jelentik a kihívást, ugyanis ezeket rendszeresen vissza kell metszeni.

Az ezt követő években a korona növekedését érdemes megakadályozni, mivel ekkorra általában eléri a kívánt méretet. Ennek a legjobb módja vezérágak visszavágása egy adott oldalágig.

A metszés eredményeként mindig jócskán rendelkezésre áll majd, friss hajtás így az idősödő termőrészeket, mindig meg tudjuk majd újítani.