Termékek Menü
0

A Van szabadgyökerű cseresznye gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-16 12:31:01

A Van szabadgyökerű cseresznye gondozásának lépései

 1. A tavaszi lemosó permetezés.
 • Célja a fák felületén áttelelt, de még inaktív kártevők és kórokozók elpusztítása. Segítségével megelőzhetünk később komoly gondot okozó betegségeket és a kártevők szaporodásának intenzitása is csökkenthető vele.
 • A tavaszi lemosó permetezéshez ajánlott szerek:
  • Kontakt hatás mechanizmusú réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők.
  • Kontakt hatás mechanizmusú rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül.
  • Nem érdemes felszívódó szereket használni. Ebben az időszakban a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.
 1. Az őszi lemosó permetezés
 • Célja: megelőzés. A rovarok a petéiket a fa védett helyeire rakják le. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).
 • Fontos elmondani, hogy ennek csak enyhe telek esetén van jelentősége, mivel a kemény fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel.
 1. Avarkezelés:

A permetezésekkel azonban nem ér véget a megelőző védekezések listája. Tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

A Van szabadgyökerű cseresznyénél elmondható, hogy a hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.