Termékek Menü
0

Vakondűzés hatékonyan

2017-04-14 10:55:00

A vakond a meseábrázolásoknak köszönhetően kedves, bájos kis lényként él a köztudatban, egészen addig, míg a kertben meg nem jelenik. Innentől ugyanis ádáz ellenséggé válik, a gyep elcsúfítója, a veteményes kártevője, a friss telepítések főgonosza lesz belőle! A kerti vakond elűzése általában nehezebben megy, mint azt előre gondolnánk, ugyanis szívós, ügyes, és eszes kisállatról van szó. A népi hagyományban közismert módszerek közül van, amelyik beválhat, van, amelyiktől ne reméljünk sokat, és olyan is akad, melynek több a hátránya, mint a haszna!

vakondhaló lefektetése kertbe

 

A vakond valójában nem a növényeket támadja, hanem a kártevőket, rovarokat pusztítja a föld alatt, így tevékenysége akár hasznos is lehetne, ha mindeközben nem tenne kárt a növényi gyökerekben, nem forgatná ki a palántákat, és nem rondítaná el a gyepet túrásaival, mindazonáltal aki megrögzött biokertész, akár együtt is élhet a kis földalatti emlőssel. A többiek azonban jellemzően keresnek valamilyen hatékony módszert a kis ásógép ellen, szemezgessünk ezekből.

Régi, bevált trükk a vakond járatába kihelyezett büdös, erős szagú anyag, mely irritálja, távozásra kényszeríti a vakondot. Szóba jöhet a dohány, a fokhagyma, esetleg a naftalin, de nem minden alkalmas! Sokan ajánlják, mégse alkalmazzuk a gázolajos, benzines rongyokat, az üvegcserepet, a nagyméretű szegeket, ezek vagy ártalmasak a talajnak, vagy balesetveszélyt okozhatnak. Természetes vakond ellenség a vakondfűként is emlegetett hasindító kutyatej nevű növény, ennek a gyökere rettentően büdös, ha megsérül, mikor a vakond beleváj, az állatka azonnal menekülőre fogja!  Sajnos ez a hasznos növény eléggé mérgező, ezért kisgyermekes kertekbe nem való! Veszélytelen, de változó hatásfokú módszer a félig leásott söröspalack, melynek csak a nyaka áll ki a földből. Ha fúj a szél, az üveg búgó hangot hallat, ez zavarja a vakondot. Hasonló működési elvet használnak a különféle ultrahangos riasztókészülékek is, sajnos idővel az állat hozzászokhat a hangokhoz.

Tudta? A vakond védettséget csak a természetben élvez, a kertben nem, így elvileg az otthon befogott állatka likvidálható, de ezt ne tegyük, inkább vigyük olyan helyre, ahol elengedhetjük.

Száz szónak is egy a vége, egyetlen igazi, teljesen biztos metódus van, mégpedig a vakondháló kihelyezése. Ezt praktikusan tavasszal, a szokásos évi kertrendezés alkalmával javallott leteríteni, hiszen a háló kihelyezéséhez a kert teljes felásása szükséges. A vakondháló egy sűrű, erős, de rugalmas műanyag háló, melyet a földfelszín alá egy bő arasszal kell lefektetni, így a kis állat egyszerűen nem tud a felszínre bukkanni. Nincs méreg, nincs vegyszer, nincsenek félsikert eredményező, fárasztó próbálkozások, a teljes siker garantált, de sajnos viszonylag nagy munka, és teljes újrafüvesítés az ára mindennek.

Beválik-e a vakondöntés?

Régi vidéki módszer a vizes vakondűzés, ilyenkor a gazda a járatokat vízzel árasztja el, és lapáttal várja a valahol felbukkanó állatot. A siker azonban kétséges, a járatrendszernek sok kijárata van, a vakond könnyedén elmenekülhet, mielőtt megfulladna, ráadásul elképesztő mennyiségű vizet pazarolhatunk el így, ami rosszabb, mint pár túrás!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti szakvélemény vakondháló