Vadvirágos kertek

Megyeri Szabolcs

A kerttervezés, kertépítés során az a gyakoribb, hogy átlátható, letisztult, mértani alakzatok mentén kialakított birtokot hozunk létre. Az ilyen kertek is látványosak és szépek, de van más lehetőség is. Amennyiben olyan miliőt szeretnénk magunk köré varázsolni, mely a természetet, a réteket, erdőket, mezőket idézi, máshogy kell eljárnunk.

A természetközeli kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Az ilyen birtokokra jellemző a színes, buja, tarka növényvilág. Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg őshonos növényeket, ezek a fajták kevesebb ápolást és öntözést igényelnek, tehát időt és energiát spórolhatunk velük. A pázsitot csak ott nyírjuk katonásan rövidre, ahol feltétlenül szükséges, a többi részen alakítsunk ki gondozásmentesen fenntartható vadvirágos rétet. Pár korhadt fatuskó, vagy kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak, rovaroknak, gyíkoknak, sünöknek, rágcsálóknak, így élő, lélegző környezetet teremthetünk. Ha madarakat is szeretnénk vendégként látni, akkor biztosítsunk elegendő táplálékot és biztonságos fészkelőhelyet számukra. Kihelyezhetünk madáretetőket, vagy épített odúkat is, és egy fürdésre alkalmas tál nem csak a nyári forróságot mérsékli számukra, hanem dísz is lehet. Aki lepkéket is szívesen látna, ültessen minél több virágzó, illatos, mézelő növényt. Az épített elemek, mint az utak, lépcsők, támfalak anyagukban és formai kialakításukban is legyenek természetes hatásúak. Törekedjünk arra is, hogy kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A keletkező szerves hulladékot komposztáljuk, és a tápanyag utánpótlást az ebből keletkező zöldtrágyával oldjuk meg. Öntözéshez gyűjtsük, és használjuk az esővizet, valamint mellőzük a vegyszerek használatát, helyettük válogassunk a biokertészkedésnél használt, vagy a jól bevált alternatív, környezetbarát megoldások közül. Lehetőleg kerüljük az invazív fajok telepítését, melyek kertünkből kikerülve elvadulnak, gyomosítanak. Az így létrehozott kert nem csupán kevesebb törődéssel és költséggel lesz fenntartható, hanem látványban is természetközelibb, élettelibb lesz!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.