Termékek Menü
0

Vadszőlő ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-05-23 13:10:39

Kerítések, falak befuttatásához legjobb választás a vadszőlők bármelyik fajtája. Bátran ültessük ezeket a növényeket, mert a közhiedelemmel ellentétben a házak falában nem tesznek kárt és szinte bármilyen kert körülmények között megállják a helyüket. A vadszőlők legszebb őszi színüket napos, félárnyékos környezetben adják, ugyanakkor az árnyékos helyeken is megélnek. A talajra sem érzékeny, homokos és agyagos földben egyaránt jól fejlődik.

Vadszőlő telepítésekor javaslom, hogy az ültetőgödörbe tegyenek tápanyagban gazdag virágföldet, hogy segítség a csemete meggyökeresedését és a későbbi fejlődését. Hosszú, akár 10-12 méteres hajtásainak köszönhetően méterenként 1-2 növényt érdemes ültetni, így is hamar befutja a kívánt felületet. Az ötlevelű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) vagy más néven kacsos vadszőlő kacsokkal kapaszkodik felfelé, kerítések, oszlopok, támfalak befuttatására célszerű ültetni. Lejtős területekre is telepíthetjük gyep helyett, gyökereivel védi a talajt az eróziótól.

Sík falfelületekre a repkény  vadszőlőt (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii') érdemesebb ültetni, mely tapadókorongjaival magától is könnyen felmászik akár több emelet magasságba. Bármelyik fajtát is választja, kertje sokkal élőbb és színesebbé változik a vadszőlő ültetésével.