Termékek Menü
0

Útmutató a császárfa ültetéséhez

Megyeri Szabolcs
2015-02-04 17:18:21

A császárfa ültetése sokban hasonlít a többi fa ültetéséhez, azonban mégis van pár tényező, amire a folyamat során figyelni kell. Lássuk is, melyek ezek!

Megfelelő terület: Az ültetés tervezésénél nagyon fontos, hogy vegyük figyelembe, ez a fa akár 10-20 méter magasra is megnőhet az évek alatt. Ahhoz, hogy laza, terebélyes koronájának legyen kellő hely, nem szabad kis területű kertekbe elültetni. Leginkább nagyobb, tágas kertek, parkok díszfája. A hely keresésénél azt is figyelembe kell venni, hogy sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy minden évben megannyi lila, harang alakú virággal örvendeztessen meg bennünket.

Talaj- és ültető gödör előkészítése: Ez a lépés leginkább a díszfa gyökereinek terjedését és könnyebb növekedését segíti. A talaj összetételére nem igazán igényes, egyedül, ahogyan a legtöbb növény, a kötött agyag talajokat nem szereti. Számára a jó vízáteresztő képességű, laza talajok a legjobb növekedési közegek. A megálmodott helyet ásóval javasolt párszor átforgatni, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen elültetni a császárfát. Az ültető gödör elkészítésénél arra kell figyelni, hogy kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta.

Az ültetés menete: Amikor megtaláltuk a napfényben gazdag területet, valamint előkészítettük a helyét, jöhet a tényleges ültetés. Mivel a császárfának tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően növekedjen, ezért erről az ültetés során már érdemes gondoskodni. E célból a gödröt javasolt Dolce Vital általános virágföld keverékkel feltölteni, így teljesítettük a talaj minőségével szemben támasztott igényeit. Miután elhelyeztük a gödörbe a díszfát, már csak egy alapos megöntözés szükséges, melyet heti rendszerességgel meg is kell ismételni. Arra viszont ügyelni kell, hogy ne álljon vízben a fa, mert a túlzott mennyiségű vizet nem szereti.

Talajtakarás: Mivel hazánkban az újonnan, tehát a téli hónaphoz közeli napokon ültetett császárfa fagyérzékeny, ezért javasolt felkészíteni a téli hónapokra. Ekkor érdemes a növény körül egy 50-60 cm-es „kerítést” felállítani, amit feltöltünk felaprított levelekkel vagy szalmával. A kerítést készíthetjük csirkehálóból vagy nádból is. Ezzel az egyszerű kiegészítő lépéssel át tudjuk segíteni díszfát a téli hűvösebb időszakon.

Ha az ültetés folyamatát alaposan, és kellő odafigyeléssel elvégeztük, akkor már megtettük az első és legfontosabb lépést afelé, hogy minden évben gyönyörködhessünk egészséges és pazar küllemű császárfánkban. 

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfák parkfa