Termékek Menü
0

Útmutató a dézsás karácsonyi fenyőkhöz

Megyeri Szabolcs
2015-11-24 11:25:00

A karácsony így november tájékán közelebb van már, mint elsőre gondolnánk, az ünnepi készülődést sokan ilyenkor el is kezdik. A szenteste egyik főszereplője természetesen mindig a feldíszített fenyő, így a megfelelő fa beszerzése a lista elején található jellemzően.

Több éve már, hogy a hagyományos vágott fenyők mellett az élő fa divatja is hódít, de tudni kell, hogy a dézsás növény választásával sok kompromisszum kényszerű megkötése jár.

 

A legfontosabb információ, hogy az élő fenyőfa legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött beltérben, az ennél hosszabb bentlét biztosan a fa károsodását, pusztulását okozza. Dézsás fenyőt lehetőleg ne utcai árustól, hanem kertészetből, szaküzletből szerezzünk be, és az sem mindegy, hogy milyet választunk.

 

Az ideális példányt földlabdájával együtt emelték ki a földből, és azzal együtt helyezték edényébe, kora legfeljebb 4-5 év, magassága pedig nem haladja meg a 180 centimétert. Az ilyen paraméterekkel rendelkező növény esetében a legnagyobb az esély arra, hogy túlélje az ünnepet, és hogy kiültetés után szépen fejlődjön tovább. Mindez természetesen nem csak a megvásárolt, hanem a kölcsönzött élő fenyőkre is érvényes, válasszunk körültekintően, hogy később a fát épségben tudjuk visszaadni!

 

Tipp: csak akkor vegyünk élő karácsonyfát, ha vállaljuk a tartásával, gondozásával járó nehézségeket!

 

Az élő fenyő egyik előnye, hogy akár több héttel Szenteste előtt is megvehetjük, megfelelő tartás esetén megőrzi szépségét az ünnepig. Az élő fát egészen december huszonharmadikáig hideg, fagyvédett helyen (kertben, erkélyen, világos, fűtetlen folyosón) tároljuk, és 24.-e délelőttjén vigyük be a lakásba, de először a hűvösebb folyosóra, előszobába tegyük pár órára, hogy szokja a hőmérsékletet.

A szobában ne állítsuk fűtőtest mellé, földjét pedig mulcsoljuk, hogy lassabban száradjon ki, mulcsanyagként használhatunk dekoratív fakéreg forgácsot, vagy zúzott követ. A bent töltött idő alatt rendszeresen öntözzük, de a vízzel való permetezést – már csak biztonsági okokból is - mellőzzük.

 

A fára ne tegyünk nagy hőleadású égősort, mert az megzavarhatja a nyugalmi időszakát töltő növényt, ami így a kiültetés után könnyen elfagyhat. Az újév első napjaiban a fát vigyük ki a lakásból, és ültessük el, vagy keressünk neki egy megfelelő helyet, ugyanis a fa akár hónapokig is az edényében maradhat. Az ültetéshez bármely fagymentes téli nap megfelelő, a tárolás helyszíne pedig védett, fagymentes, napos hely legyen! 

 

<< Vissza a kerti tippekhez

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok