Termékek Menü
0

Utcai rózsák szezonja

Megyeri Szabolcs
2015-08-11 17:40:00

Az utcafrontok felvirágoztatására, színesítésére kevés alkalmasabb dísznövény áll rendelkezésre, mint a rózsa. A rózsák gazdag szín-, és formaváltozatban hozzáférhetőek, szépségük bármilyen ágyásban érvényesül, dekoratív megjelenésükkel pedig nagyban hozzájárulhatnak az utcakép, és ezáltal a városkép javításához.

A rózsák ültetésének főszezonja a tavasz, de a telepítés tulajdonképpen csaknem az egész évben aktuális, kivéve persze a fagyos téli heteket. Tapasztalataim szerint sokakat az tart vissza a rózsaültetéstől, hogy ezek a dísznövények kényes, sok gondozást igénylő virágok hírében állnak, azonban ez csak részben igaz. A rózsák valóban több törődést kívánnak, mint az egyszerűbb kerti virágok, azonban tartásuk nem bonyolult, kezdők is könnyedén sikert érhetnek el velük

Utcafronti ágyásokba elsősorban az alacsonyabb fajtákat ajánlom, ezek közül is inkább a betegségekkel szemben ellenállóbb változatokat, melyekkel alig lesznek növényvédelmi feladatok. Fontos, hogy minden rózsatípus sok, napi 6-8 óra közvetlen napsütést igényel, így árnyékos utcafronti ágyásokba, sötétebb belső udvarokba ne ültessünk rózsát! A rózsaültetéshez nem kell sok előkészület, csupán egy átforgató ásás, és egy alapos gyommentesítés, valamint szervestrágya kihelyezése szükségesek, utóbbi helyett kiváló, szagmentes tápanyag-keverékeket is lehet használni. A megrendelt rózsatövek megérkezése előtt ajánlott az ültetőgödröket előkészíteni, sorba ültetés esetén pedig egy hosszanti árok kialakításával biztosítható az esztétikus, egyenes vonalú rózsasor.

 

rózsa vásárlás a Megyeri kertészetben!

A tavasszal elültetett rózsatövek már az ültetés évének nyarán virágba borulnak majd, a legtöbb fajta hosszú, késő őszig tartó virágzási idővel rendelkezik, így több hónapon keresztül emelik majd az utcai ágyások fényét. Minden rózsa rendszeres öntözésre szorul, ám elegendő 8-10 naponta tövenként 10-15 liter vizet kijuttatni a növényekhez, így társasházi ültetés esetén sem kell magas öntözési kiadásokkal számolni.

A rózsák fő ápolási feladata a metszés, mely egyrészt kora tavaszi alakító, ifjító visszavágásból, és nyári kondícionáló metszésből áll, valamint a teleltetésre való előkészítés folyamán kell majd még megnyesni a rózsatöveket. Mindezek alapján minden utcabeli, vagy társasházi közösségnek bátran ajánlom a rózsaültetést a közös használatú területekre!