Termékek Menü
0

Ültessünk békességben

Megyeri Szabolcs

Az ősz az év egyik legfontosabb ültetési szezonja, ezekben a hetekben kerülnek a földbe a facsemeték, a gyümölcsfa növendékek, de ilyenkor szokás telepíteni a cserjéket, sövényeket is. Az ültetésnek azonban nem csak botanikai szempontjai léteznek, a meggondolatlan, vagy elhamarkodott telepítés később szabálytalanság, bosszúság, vagy szomszédi konfliktus forrása is lehet.

A kertszomszédokkal például a nem tisztázott telekhatárok, egymáshoz átlógó fák, a kerítéshez túl közel ültetett növények okán keveredhetünk vitába, az utcafronti fatelepítés kockázata pedig az lehet, hogy a növény a későbbiekben kárt tesz a járdában, eléri a légvezetékeket, vagy bosszantó módon „szemetel”, levelet, gallyat hullat. Azt se feledjük, hogy a saját házfalunkhoz, vagy ablakunkhoz túl közelre ültetett fa az évek múltával szó szerint a fejünkre nőhet. A szomszédi vitákat illetően érdekesség, hogy egységes törvényi szabályozás nem létezik a kérdéskörben, csak egy régen hatályon kívül helyezett rendeletet lehet irányadónak tekinteni (40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet 5. sz. melléklete). Eszerint a telekhatártól mért legkisebb távolság a növény méretétől függően fél és két méter között van.

Tipp: a faültetés jellemzően sok-sok évre szóló döntést jelent, így fatelepítés előtt körültekintően tájékozódjunk a kiszemelt típus jellemzőiről!

A mások és a saját nyugalmunk érdekében akkor járunk el a leghelyesebben, ha a telekhatárhoz közeli ültetés előtt beszélünk, megegyezünk a szomszéddal, aki így később nem panaszkodhat. A kerítéshez, házfalhoz közeli növénytelepítést azonban más ok miatt is érdemes átgondolni. Sok hobbikertész nem tervez azzal, hogy a zsenge facsemete, fiatal sövény, apró tő futónövény később magasra, terebélyesre nőhet. A gyökerek az épített elemekben okozhatnak kárt, a lombozat a kilátást takarhatja, a falhoz simuló sövény pedig a közlekedésben jelenthet fennakadást. Azt javaslom, hogy kerítések, házfalak mellett mindenképpen tartsuk be a fentebb említett ajánlott ültetési távolságot, ha pedig tanácstalanok vagyunk a fiatal növények felnőttkori méretét illetően, akkor kutakodjunk az interneten, vagy bátran kérjük ki kertész szakember tanácsát. Az utcafronti faültetés fő buktatója, hogy a közterületre telepített fák automatikusan a helyi önkormányzat tulajdonába kerülnek, így azokat később csak engedéllyel lehet kivágni, amit azonban nem mindig adnak meg a hivatalok. Így a rossz fajtaválasztás eredménye sokévnyi bosszúság lehet.