Termékek Menü
0

Tuja félék ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-02-10 13:32:49

A nálunk kapható tuja csemeték legyenek azok földlabdás, avagy konténeres kiszerelésűek az egész vegetációs időszakban bátran ültethetjük. Az ültetés helyét gondosan válaszuk meg, ugyanis a tuja-féléknél súlyos gondot okoznak az úgynevezett gyengültségi kártevők és kórokozók.

Ezt elkerülendő már a telepítés során érdemes a lehető legoptimálisabb helyre ültetni. Ilyen helyek a jó vízgazdálkodású és lazább szerkezetű talajok. A fény a tuják számára kifejezetten fontos, ugyanis teljes árnyékban hajlamosak a kopaszodásra.

Az ültetés következő, már tényleges munkafolyamata az ültető gödör kialakítása. Az ültető gödör méretét mindig a földlabda méretéhez kell alakítanunk. A mélységénél vegyük számítása, hogy a gödör aljába minden képpen érdemes szervestrágyát helyezni. Arra ügyelni kell, hogy a trágya közvetlenül ne tudjon érintkezni a gyökérzónával. A földlabda, vagy a konténer szintje a földfelszínnel legyen közel egyvonalban, de annál 2-5 cm-rel mélyebben. Oldal irányban is érdemes bőséges helyet hagyni, mivel a bolygatott földben jobb lesz a levegő és a víz aránya, így segíthetjük a fiatal gyökerek fejlődését. A kitermelt földet érdemes visszatöltés közben folyamatosan tömöríteni, így stabilabb közeget tudunk biztosítani a tuja csemeténk számára. A feltöltés végeztével ne mulasszuk el jó alaposan beöntözni az újonnan vásárolt növényünket.