Termékek Menü
0

Tucatnyi téli teendő

A tél természetes velejárói a kemény mínuszok, a hosszabb ideig tartó jeges periódusok, ezek pedig előkészületeket, óvintézkedéseket kívánnak. A jegesedésről a társasházi lakóknak elsősorban a csúszásveszély ugrik be, ami persze fontos dolog, és az alábbi bekezdésekben ezt a témát is érintem,azonban felhívnám a figyelmet arra, hogy a zimankó a növények szempontjából is veszélyes lehet, főleg ha nemrégiben kialakított kertről, utcafronti zöldterületről, vagy friss ültetésről van szó.

Kevés mérgesítőbb dolog van annál, mint mikor a jelentős anyagi áldozattal járó környezetszépítés (parkosítás, tereprendezés, növénytelepítés) eredményét a tél tönkreteszi, ezt kell megelőzni a szakszerű ápolással, időben elvégzett előkészületekkel. Lássuk, mi jöhet szóba, mik a legfontosabb tényezők, szempontok! Az ősz az egyik fő ültetési szezon, ilyenkor kerülnek a földbe a cserjék, sövénysorok, facsemeték is. Utóbbiak az érzékenyebbek, a még zsenge fácskákat mindenképp óvni kell a hideg ártalmaitól, erős mínuszok előtt a vékony törzseket arasznyi magas földkupacolással óvjuk, vagy a kis fát fél-egy méter magasan csirkehálóval kerítsük körbe, a belső részt pedig avarral, komposzttal töltsük fel. A pár hónapja telepített fák, cserjék öntözéséről se feledkezzünk meg, ezek a növények a téli hetekben is igénylik a nedvességet! Sok társasház ültetett rózsákat tavaly, hiszen kevés dekoratívabb dísznövény akad, mint a rózsa, és a hírekkel ellentétben a gondozásuk sem ördöngösség. A rózsák fagyvédelme általánosságban nem kötelező, a legtöbb fajta fagyállósága kiváló, ám egyes érzékenyebb hibridekben kárt tehetnek a különösen hideg napok. Érdemes tájékozódni, hogy a ház rózsái a veszélyeztetett körbe tartoznak-e, és amennyiben igen, akkor a facsemetéknél is alkalmazott arasznyi magas földkupacolással kell védeni őket egészen a tavasz első enyhe napjaiig.

Megfigyelésem szerint a régebbi típusú, betonos belső udvarral rendelkező társasházaknál kényszer szülte, de praktikus megoldásként cserepes, dézsás növényeket helyeznek el a szépre vágyó lakók, ám ezek a növények fokozottabb felügyeletre szorulnak, ugyanis a cserép vagy láda viszonylag kis térfogatú földje hamarabb átfagy és kiszárad. Alapszabály, hogy a cserepes, dézsás növényeket szabadföldi társaiknál gyakrabban kell öntözni, erről ne feledkezzünk el télen sem! A hideg ellen a cserép vagy láda szigetelésével védhetjük hathatósan annak lakóját, szigetelőanyagként használhatunk papírt, vagy buborékfóliát az edényen körbetekerve, de a cserép vagy láda alját sose szigeteljük, mivel így elzárnánk a kifolyó víz útját! Felül mulcsolással segíthetünk a növénynek, a fakéreg vagy kőzúzalék egyszerre hasznos a kihűlés és a kiszáradás késleltetésében, elkerülésében. Ajánlom, hogy ne csak a belső udvar nagyobb ládával rendelkező növényeit, hanem a nem zárt lépcsőházban, nyitott folyosókon lakó kisebb cserepeseket is óvjuk meg, vagy szigeteléssel, vagy megfelelő teleltető helyre költöztetéssel. Rövid, de fontos kitérő itt, hogy a télre a lakásokból kiköltöző, folyosón, lépcsőházban teleltetett növényeket szabályosan, a megengedett szélességben helyezzük el, erre érdemes a közös képviselőnek is odafigyelnie, ugyanis amennyiben a hatóság szabálytalanságot észlel, kíméletlenül büntet!

Mire ezek a sorok megjelennek, könnyen lehet, hogy már leesett az első hó, de biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkezendő hetekben érkezni fog ilyen égi áldás, így a hóra is javallott felkészülni. Jó ötlet idejekorán beszerezni egy-két zsák környezetbarát, az előírásoknak megfelelő csúszásmentesítő szóróanyagot, hogy a hirtelen leeső hó, vagy lecsapódó ónos eső ne érje felkészületlenül a házbelieket. Bár a só használata az úttesteken kívül tiltott, sokan maradnak ennél a hagyományos és olcsó anyagnál máshol is, én azt ajánlom, hogy növények, fák környezetében semmi esetre se sózzunk, ezzel a saját zöldjeinket veszélyeztetnénk! Ha majd a havat lapátoljuk, ne toljuk a halmokat az út menti, ház előtti (utcafronti) ágyásokra, egyrészt mivel az utakon szabad a sózás, ezzel pedig a sós lét a növényekre halmoznánk, másrészt az itteni téli vegetáció megsínyli a súlyos hókupacokat.

A hó mellett a már említett (és a hónál az utóbbi években gyakoribb) ónos eső is rejt komoly veszélyeket a társasházi növényzetre nézve. A fákra, ágakra rakódó jégpáncél a súlya miatt rizikós, letörheti, szétfeszítheti az ágakat, tönkre teheti az ágrendszert, maradandó sérülést okozva a növénynek. Jegesedéskor ezért az ágakat óvatos rázással, vagy finom ütlegeléssel (egy szerszámnyél is megfelel) mentesítsük a lerakódástól. Az elmúlt évtizedben roppant divatossá váló dekoratív díszfüveket legkésőbb a fagyok, havazás megérkezte előtt kössük össze, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a tövekhez csorgó csapadék vagy hólé megfagyva komoly bajt okozzon.  A téli hideggel kapcsolatos teendők, és a fontosabb óvintézkedések elvégzése nem csak azért fontos, mert így jó eséllyel szép, egészséges növényekkel indíthatjuk majd a tavaszt, hanem azért is, mert a nem csekély összegekbe kerülő növénytelepítés, parkosítás, beültetés ilyen módon megvédhető, vagyis a befektetett anyagiak így nem vesznek kárba. Amennyiben a lakóknak vagy a közös képviselőnek kétségei vannak a helyes téli növénygondozásról, érdemes kertészeti szakember segítségét kérni, akár az elméleti tudnivalók átadása, akár a konkrét munkák elvégzése okán!

   Téli munkák megtervezése a kertben           Teendők télen a kertben
            

  Fűszernövények teletetése                                 Cserepes növények teleltetése
           

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok