Termékek Menü
0

Tippek az Elstar szabadgyökerű alma ültetéséhez

Megyeri Szabolcs
2015-01-12 16:15:55

Tippek az Elstar szabadgyökerű alma ültetéséhez

 - Az Elstar szabadgyökerű alma telepítésénél elmondható, hogy a gyökérzóna fejlődésének serkentése kiemelt fontosságú. Ennek legjobb módja, hogy metsző olló segítségével a kis méretű gyökerek végéből visszacsípünk. Igyekezzünk minél kevesebbet lecsípni, mivel a lehető legtöbb gyökeret kell megtartani.

- Miután az ültető gödör elkészült, a kitermelt földet bizonyos esetekben, például ha túl agyagos, vagy túlságosan homokos érdemes speciális földkeverékkel feljavítani, súlyos esetben helyettesíteni.

- Az gödör aljára érdemes szerves trágyát helyezni akkor is, ha jó minőségű a talaj, ugyanis ezek a trágyák hosszan 2-3 éven át képesek tápanyagaik leadására, így a fiatal csemeténk növekedését nagyban segítik.

- Fontos szempont, hogy a szerves trágyát mindig keverjük földdel és ezt a keveréket sose hagyjuk érintkezni közvetlen a gyökérzónával.

- A csemete elhelyezése és pozícionálása rendkívül fontos folyamat, ügyeljünk rá hogy a fa egyenesen, a függőlegeshez a lehető legközelebb álljon. Az ültetési magasság beállításánál a szemzési, oltási pont (könnyen felismerhető heges forradásából) a mérvadó, ennek mindig a földfelszín felett kell elhelyezkednie.

- Végül pedig sose felejtsük el a beiszapoló öntözést, a fiatal frissen ültetett csemetének sok vízre van szüksége, így ez elengedhetetlen folyamat.