Termékek Menü
0

Tippek a kerti majoránna gondozásához

Megyeri Szabolcs
2015-03-11 15:21:49

A majoránna gondozása során leginkább az öntözésre és talajlazításra kell fektetni a hangsúlyt. Nagyon fontos a folyamatos gyomtalanítás, főleg a nevelés kezdeti időszakában, mikor a gyorsabban növő gyomok elnyomhatják palántáinkat. A gyomtalanítást kezdetben kézzel, később kapával végezzük, óvatosan, nehogy kárt tegyünk az apró növényekben. Mivel a majoránna vízigényes, ne hagyjuk kiszáradni a talajt, csak a megfelelően öntözött kultúrától várhatunk kielégítő terméshozamot.

Szedésre a növények föld feletti virágos, leveles hajtása alkalmas. A legtöbb hatóanyagot és illóolaj-tartalmat virágzáskor éri el a növény, ezért a szedés idejét teljes virágzás idejére, július hónapra érdemes ütemezni, hiszen a hatóanyagszint és illóolaj-tartalom a virágok elnyílása után jelentősen csökken. A betakarítást követően a metszőollóval levágott növényi részeket árnyékos, száraz, szellős helyen vékonyan kiterítve szárítsuk meg, majd miután megszáradtak, egyenletesen morzsoljuk le őket.

Betegségeket tekintve a legnagyobb gondot az Alternaria sp. nevű gombafaj okozza, ami az első virágbimbók megjelenésekor jelentkezhet. Érdemes szemmel tartani növényeinket, hiszen ez a gombafertőzés olyan nagymértékben elterjedhet, hogy ha nem figyelünk oda, akár az egész állomány tönkremehet. A fertőzéskor barnás elszáradó foltok jelentkeznek, ellene gombaölőszeres permetezést javaslok.