Tippek a kerti majoránna gondozásához

Megyeri Szabolcs 2015-03-11 15:21:49

A majoránna gondozása során leginkább az öntözésre és talajlazításra kell fektetni a hangsúlyt. Nagyon fontos a folyamatos gyomtalanítás, főleg a nevelés kezdeti időszakában, mikor a gyorsabban növő gyomok elnyomhatják palántáinkat. A gyomtalanítást kezdetben kézzel, később kapával végezzük, óvatosan, nehogy kárt tegyünk az apró növényekben. Mivel a majoránna vízigényes, ne hagyjuk kiszáradni a talajt, csak a megfelelően öntözött kultúrától várhatunk kielégítő terméshozamot.

Szedésre a növények föld feletti virágos, leveles hajtása alkalmas. A legtöbb hatóanyagot és illóolaj-tartalmat virágzáskor éri el a növény, ezért a szedés idejét teljes virágzás idejére, július hónapra érdemes ütemezni, hiszen a hatóanyagszint és illóolaj-tartalom a virágok elnyílása után jelentősen csökken. A betakarítást követően a metszőollóval levágott növényi részeket árnyékos, száraz, szellős helyen vékonyan kiterítve szárítsuk meg, majd miután megszáradtak, egyenletesen morzsoljuk le őket.

Betegségeket tekintve a legnagyobb gondot az Alternaria sp. nevű gombafaj okozza, ami az első virágbimbók megjelenésekor jelentkezhet. Érdemes szemmel tartani növényeinket, hiszen ez a gombafertőzés olyan nagymértékben elterjedhet, hogy ha nem figyelünk oda, akár az egész állomány tönkremehet. A fertőzéskor barnás elszáradó foltok jelentkeznek, ellene gombaölőszeres permetezést javaslok.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.